Gratis ebook 'Creëer het team dat je wilt'

Meer weten over hoe je je beste team creëert en er alles uithaalt wat er in zit? Download dan hier mijn gratis ebook 'Creëer het team dat je wilt'. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Persoonlijk leiderschap

Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Druk, druk, druk. Als leidinggevende ondernemer zijn dit je dagen. Je weet niet meer beter. En eerlijk gezegd voelt het ergens ook wel lekker. Je bent nodig! Je voelt je nuttig. Maar of je nou met de juiste dingen bezig bent? Tja, dat vraag je je geregeld af. Ook al voelt het goed om nodig te zijn, is dit ook het beste voor de lange termijn? In deze blog laat ik je zien waarom druk zijn niet effectief is en wat je beter kan doen.

Druk, druk, druk. Dag in, dag uit ben je druk met van alles. Je bent altijd bezig, vragen aan het beantwoorden, brandjes aan het en dingen aan het regelen. En ook al is het af en toe pittig, het voelt eerlijk gezegd ook goed. Je regelt het allemaal maar wel weer. Je voelt je nuttig.

Blog Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Er is alleen wel een probleem..

Het nadeel is alleen dat je nooit tijd hebt om na te denken. Je hebt geen tijd en geen rust. Het lukt je niet om uit te zoomen en op afstand naar je bedrijf en je team te kijken. Hierdoor blijven lange termijn plannen liggen, heb je geen tijd om aandacht te geven aan je team en kun je geen structurele oplossingen bedenken voor problemen die steeds terugkomen. Dit heeft tot gevolg dat problemen zich steeds weer opnieuw aandienen, de betrokkenheid in je team terugloopt, er minder goed wordt samengewerkt en je vraagt je ook wel eens af: hoe moet dit als ik er een keer niet ben? Want dan loopt het allemaal in de soep. Het geeft je een enorme druk op je schouders en je stressniveau loopt op omdat je altijd ‘aan’ moet staan.

Bezig zijn voelt goed

Lekker bezig zijn, in de actiestand, het voelt zo goed. We hebben geleerd dat dat goed is. Het voelt alsof er veel gaande is en je voelt je nuttig. Je krijgt meestal ook direct een ‘beloning’. Bedankt dat je dit hebt opgelost. Bedankt voor je antwoord. Yes wat fijn, we kunnen weer door.

Dat maakt dat je aan het eind van de dag het idee hebt goed bezig te zijn geweest. En die fijne beloning van ‘yes, ik heb het weer gefixt’ of ‘dank je wel voor het oplossen’ maakt dat je er meer van wil. Alleen houdt het je ook vast. Vast in die operatie, vast in de details en in het hier en nu. Waardoor je geen tijd hebt voor de langere termijn en structurele oplossingen. Je houdt juist de huidige situatie in stand. Daarnaast loop je ook je teamleden in de weg, omdat je je nog overal mee bemoeit.

Blog Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Is het dus effectief op de lange termijn als je vooral druk bent met van alles?

Je voelt hem natuurlijk al aankomen: hoe effectief ben je nou werkelijk? Ook al voelt het dus nuttig en goed aan de ene kant, je bent in jouw rol als leidinggevende op dit moment niet met de goede dingen bezig. Eigenlijk houden we onszelf voor de gek door de ‘instant gratification’. Om effectief te zijn voor je bedrijf en team én om het op de lange termijn vol te kunnen houden, is het wijs om afscheid te nemen van druk, druk, druk.

Wat dan wel?

Wat je gaat helpen en wat wel effectief is, is dit:

Focus op de WIE en de WAT

Dat druk zijn en bezig zijn is helemaal niet interessant. Wat belangrijk is is met de juiste dingen bezig zijn in jouw rol. Je bent niet langer medewerker in je eigen bedrijf. Het is belangrijk om de volledige stap te maken naar leider/eigenaar.

Blog Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Dat betekent dat jij je richt op het vinden van de juiste mensen op de juiste plek en dat je ze ondersteunt (laat ondersteunen) hun werk zo goed mogelijk te doen.

En dat je zorgt dat je team weet welke richting jullie op gaan met het bedrijf, dat iedereen de missie en visie kan dromen en je de focus (doelen) voor het jaar en kwartaal scherp hebt en houdt.

Zo richt jij je op het juiste wat het meest effectief is voor je bedrijf op de lange termijn. En niet geheel onbelangrijk, zo hou jij het vol.

Daarnaast loop je je team niet langer in de weg en kunnen je teamleden ook doen wat ze moeten doen. Help ze hun werk beter te doen in plaats dat je het voor ze oplost.

 

Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op Instagram!

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

 

Goed leidinggeven? You have to put in the work!

Goed leidinggeven? You have to put in the work!

Goed leiding kunnen geven is niet iets wat aan komt waaien. We hopen het altijd wel. Met minimale inzet, het maximale kunnen bereiken. Toch werkt het zo helaas niet. You have to put in the work! Wat je kan doen om dat leidinggeven wel zo snel mogelijk goed onder de knie te krijgen als ondernemer (en uit je bedrijf te halen wat erin zit) daarvoor geef ik je inspiratie en handvatten in deze blog.

Goed leiding kunnen geven als ondernemer komt je niet aanwaaien. Dat is wel iets wat we hopen, maar dat is niet hoe het werkt. Zoals met alles waar je succesvol in wil worden in het leven, zal je er het werk wat ervoor nodig is in moeten stoppen. Maar toch doen we dat vaak niet en verwachten wel het maximale resultaat.

Het wordt nooit comfortabel

Maar als je niet investeert in je skills en er geen effort in stopt, voelt het nooit echt comfortabel en makkelijk. Het blijft dan altijd struggelen, trekken en duwen en je behaalt nooit de resultaten met je team die je wil. Je bent dan het merendeel van de tijd met problemen bezig en ervaart niet meer de vrijheid van het ondernemerschap.

Liever lui dan moe

Bij wat we ook willen bereiken als mens, we zijn het liefste lui dan moe. We zijn altijd op zoek naar de shortcut, naar het geheim om snel succes te behalen. Hiermee word je natuurlijk ook doodgegooid op social media: ‘ik heb de formule gevonden om snel…..’ Nu is het absoluut waar dat iemand je de stappen kan laten zien, zodat je die niet ook nog hoeft uit te zoeken, maar ook dan moet je zelf nog aan de bak. Dus aan kennis en inzichten alleen heb je niks. Dan komt de actie en het daadwerkelijke werk namelijk nog en dat zal je toch echt zelf moeten doen.

Ook zij kregen het niet in de schoot geworpen

Afgelopen tijd keek ik op Youtube en Netflix verschillende interviews en documentaires over mensen die tot geweldige dingen in staat zijn. Zoals Kobe Bryant (meervoudig NBA kampioen), Michael Jordan, Tony Robbins, Beyonce en Shawn Mendes. Zij hebben bijzondere dingen neergezet of doen dat nog steeds, maar dat is ze alles behalve aan komen waaien. Zo vertelt Kobe Bryant dat hij dus eerst helemaal niet zo goed kon basketballen. Hij deed een summer course en haalde nul punten, in de hele zomer. Maar hij keek naar wat anderen deden en hij bedacht op een gegeven moment een ander trainingsschema waardoor hij een tot twee keer per dag meer kon trainen. En hij had al snel door dat anderen dat niet deden en dat ze de voorsprong die hij had nooit meer konden inhalen.

De meest wijze 22 jarige die ik ken

En zo vind ik het ook inspirerend om te zien wat zanger en songwriter Shawn Mendes doet. Hij is pas 22 maar heeft inmiddels voor uitverkochte stadions gestaan. Maar ook daar heeft hij heel gedisciplineerd, consistent naartoe gewerkt. Hij moest leren gitaar spelen, piano spelen en zingen. Hij was eerst helemaal niet zo goed. Maar hij wilde artiest worden en hij houdt van muziek maken en zingen. Hij stond voor zaaltjes met maar tientallen mensen, hij bleef werken aan zijn stem, hij kon geen liedjes schrijven maar is gewoon begonnen, hij voelde zich vaak angstig maar heeft zich persoonlijk zo ontwikkeld dat hij hier nu mee kan dealen en hij is volgens mij de meest wijze persoon van 22. Maar daar heeft hij dus wel alle werk in moeten stoppen.


En zo werkt het ook in je bedrijf

Wil je succesvol zijn met je bedrijf dan zal je hier het werk in moeten stoppen. Je komt steeds weer in een volgende fase en dit vraagt nieuwe kennis en skills van jou. Dit blijft altijd een proces wat ontwikkeling van je vraagt en you have to put in the work om het goed te laten lopen, leuk te houden en succesvol te blijven. Niks komt aanwaaien al heb je soms wat geluk.

 

Dus hoe zit dat dan met een team aansturen en met je leidinggevende capaciteiten? Tja, ook daar zal je dus werk van moeten maken. Dus:

1 Kies ervoor te doen wat velen niet doen om die leider te worden die zijn team laat floreren en waar mensen graag bij willen werken.

2 Stop het werk erin om zelf beter te worden in je rol. Vraag jezelf af: wat heb ik daarvoor nodig? Wat mis ik nog aan kennis en skills? Waar kan ik dat vinden? Wie kan me helpen?

3 Werk dan consistent aan je eigen groei en beter worden in je rol.

Omdat je nou eenmaal van je bedrijf wil genieten, omdat je nu eenmaal het beste wil voor je klanten, omdat je weet hoe belangrijk het is om een goede werkgever te zijn waar mensen heerlijk kunnen werken, omdat jezelf houdt van ondernemen en je vrijheid je lief is.

Het kan voor minder, maar waarom zou je dat willen?

Het kan voor minder, absoluut. Alleen, dat is tegelijkertijd de zwaarste weg die je kan kiezen. Dan draait je bedrijf, maar ben je ook veel met problemen bezig en dingen die energie vreten. En heel eerlijk, was je daarvoor ooit je bedrijf begonnen?

Je hoeft misschien niet de beste te willen zijn, maar zoals ik de meeste ondernemers ken willen we wel graag succes (wat dat voor een ieder ook maar betekent). Doe het niet voor minder. Ook niet als je ineens personeel hebt en er weer nieuwe dingen van je gevraagd worden. Blijf het werk erin stoppen, blijf consistent verbeteren. En je hebt een interessanter, lichter en gelukkiger leven.

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Personeel is lastig

Personeel is lastig

Personeel is lastig. Vind jij dat ook? Of gaat het jou goed af? Wat ik regelmatig hoor is dat het voelt als een hele verantwoordelijkheid en ook dat al die mensen maar ‘ingewikkeld’ zijn. Je moet masseren, schikken en van alles proberen. Het is eigenlijk allemaal gedoe. Mocht je dit ook vinden, dan is deze blog voor jou. Ik help je personeel als een stuk minder lastig te ervaren en zelfs te gaan voor ‘wat een geweldig team heb ik!’.

Personeel is lastig. Dat is je overtuiging en ervaring. Het gaat allemaal zo moeizaam. Goede mensen vinden is een crime. Dan ze ook nog gemotiveerd en betrokken houden, het is bijna niet te doen. En heb je eindelijk de boel op orde, gaat die ene goeie juist weer weg. Je probeert er een team van te maken, maar je vindt het lastig om alles af te stemmen en vervalt toch al gauw weer in de inhoud, in zelf het meeste aan het woord zijn en vertellen hoe het moet.

Misschien maar stoppen?

Je hebt in ieder geval wel in de gaten dat dit het niet is. Want jij vindt er niks aan. Als je diep in je hart kijkt, heb je het eigenlijk gehad. Je vraagt je af of het ooit gaat veranderen en hoe lang je dit nog volhoudt. En daarnaast bereiken jullie niet de resultaten die je voor ogen had. Het gaat langzaam en moeizaam. Soms denk je zelfs, moet ik er niet gewoon mee stoppen?

Laat je ondernemersvibes niet killen

Ik weet dat het kan voelen als hele verantwoordelijkheid. En als het dan ook nog eens niet werkt zoals je hoopt, dan voelt personeel als last. Meestal komt dit doordat er op verschillende vlakken wat misgaat. Maar het goede nieuws is dat je er ook wat aan kan doen. Laat je personeel niet je ondernemersvibes killen. Het is namelijk niet nodig en hartstikke zonde. Het betekent alleen wel dat je bereid moet zijn om in de spiegel te kijken. Want het heeft ook alles met leiderschap te maken.

Wat kan er aan de hand zijn?

Het kan aan een aantal dingen liggen. Het kan zijn dat je op dit moment doet wat je denkt dat het beste is, maar eigenlijk heb je je nooit in leidinggeven verdiept. Je doet het vanuit bepaalde overtuigingen en zoals je denkt dat het hoort, maar je hebt je kennis en vaardigheden nooit verder ontwikkelt. Je controleert, bemoeit je overal mee en geeft weinig ruimte.

Verkeerde mensen in je team

Daarnaast kan het zijn dat je totaal de verkeerde mensen aantrekt. Je hebt dus niet de juiste mensen geworven en geselecteerd en daardoor loopt het niet en gaan ze ook snel weer weg. Je bent veel tijd en energie kwijt om dit steeds weer op te vangen en bij te sturen.

Cultuur

Ook kan het zijn dat je niet bewust hebt gestuurd op de cultuur die je graag binnen je organisatie terugziet waardoor er een cultuur is ontstaan die je liever niet hebt (bijvoorbeeld met veel negativiteit, weinig betrokkenheid, weinig vertrouwen, onbegrip of zelfs angst). Doordat er te weinig grenzen zijn en onvoldoende duidelijkheid is, is er ruimte voor gedrag dat je eigenlijk liever niet hebt.

Jouw leiderschap

In ieder geval komt het uiteindelijk hier op neer: het hangt allemaal samen met jouw leiderschap. Misschien is dit niet wat je wil horen, maar vat het niet op als kritiek. Weet dat je hiermee de knop in handen hebt om het om te turnen. Er gaat namelijk iets veranderen als jij verandert en een aantal dingen iets anders aanpakt. En ik ga je er nu bij helpen!

Dit is wat je nu kunt doen

Is het genoeg geweest en wil je niet meer blijven hangen in die ‘lastige personeelssituatie’? Ga dan nu hiermee aan de slag.

Stap 1

Welke verhaal vertel je jezelf op dit moment? Waar ben je van overtuigd als je het hebt over je leidinggevende rol en je team?

Stap 2

Transformeer dit verhaal. Vervang bovenstaande verhaal door een versterkend verhaal en overtuigingen bijvoorbeeld Ik werk alleen met de beste mensen die passen bij mijn energie en gewenste cultuur, Mijn team is het belangrijkste en/of Mijn belangrijkste taak is om te zorgen voor de beste mensen en dat zij hun beste werk kunnen leveren…

Stap 3

Wat wil je wel? Omschrijf de situatie, hoe je wel wil dat het er met je personeel aan toegaat, voor jezelf. Hoe gaat het? Wat doe jij? Wat doen je medewerkers? Hoe ziet dit er dag in dag uit uit? Hoe werken jullie samen? Wat voor cultuur is er? Enz.

Stap 4

Als je naar deze situatie van stap 3 wil toewerken, welke acties heb je dan nu te nemen? Schrijf alles op.

Stap 5

Welke eerste, eenvoudige actie kan je vandaag nemen van de lijst uit stap 4. Maak het dus weer kleiner en simpeler (actie waarvan je denkt ‘ja dit lukt me makkelijk’) en doe dit elke dag. Blijf dit consistent volhouden.

Wees ook niet bang of bescheiden als je zelf nog dingen te leren hebt. Durf hier naar te kijken en open te staan om te leren. Als je al een aantal handvatten krijgt, is het stuk makkelijker om op verschillende vlakken (zoals selectie van de juiste mensen, coachen van je medewerkers of het begeleiden en laten groeien van je team enz.) meer grip te hebben.

Weet dat je medewerkers met de beste intenties bij je komen werken en dat zij ook het liefst interessant en leuk werk doen. Als er een goede match is en je zorgt voor een goede, fijne omgeving dan werkt dit voor beide partijen het best.

Veel succes!

Meer handvatten trouwens om het beter te laten lopen met je personeel? Om zelf de juiste focus te hebben en beter te presteren met elkaar? Schrijf je dan even gratis in voor de volgende online masterclass ‘Lekker Leidinggeven als ondernemer’. Ik deel 7 sleutels die je ook in jouw bedrijf kunt inzetten waardoor jij je weer lekker voelt in je bedrijf en je team ook gelukkig en productief is.

Volg je me al op insta? Klik hier.

En mijn podcast staat online! De Love the Way You Lead-podcast kan je hier vinden:

Luister via Spotify 

Luister via Apple Podcast

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Zie je jezelf ook echt als CEO van je bedrijf of hou je je stiekem toch kleiner? Nergens voor nodig en je dient er je bedrijf niet mee. Hoe komt het dat veel ondernemers toch niet volledig hun leiderschap omarmen en wat kan je doen om wel die CEO te worden die je bedrijf (en jijzelf ook) nodig heeft? Dat lees je in deze blog.

Jezelf als CEO van je bedrijf kleiner houden en bescheiden blijven, ik kom het regelmatig tegen bij ondernemers en om eerlijk te zijn ik heb hier zelf ook mee gestoeid. Maar weet je, je dient er niemand mee. Dus waarom hier aan vast blijven houden?

Sterker nog, je creëert juist situaties die je liever niet hebt en waar je veel tijd, energie en vaak ook geld aan kwijt bent en op een gegeven moment vind je die management of leidersrol gewoon STOM/verschrikkelijk!

Blog Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Het lijkt zo makkelijk

Je bedrijf groeit, jij hebt het opgebouwd, jij bent de baas en je krijgt steeds meer personeel. Het wordt serieus. Maar hoe serieus neem jij je leidersrol? Want je bent nou eenmaal de CEO of je nu wil of niet. Vele ondernemers zie ik ermee stoeien. En dat heeft met een aantal dingen te maken.

Niet kiezen

Allereerst kiezen ze niet. Ze kabbelen mee op de groei van hun bedrijf, maar kiezen niet bewust voor hun leiderschap, voor hun rol en wat er nu eigenlijk van hun gevraagd wordt. Het overkomt ze en ze gaan mee in de waan van de dag en doen dan wat er op hun pad komt.

Niet investeren

Ten tweede, ze investeren niet. Ze investeren niet in de rol en wat er nu van hun gevraagd wordt. Zoals ik hiervoor al zei, ze laten zich meenemen in de flow van de dagelijkse gang van zaken en reageren daar op. Ze ontwikkelen ze zich niet qua kennis en vaardigheden om hun leiderschap te verstevigen.

Niet-helpende overtuigingen

Ten derde, ze hebben last van belemmerende overtuigingen. Het zijn gedachten als: ik zie mezelf niet als baas/CEO/manager, ik wil gewoon one of the guys zijn want dan willen ze hard voor me werken, ik ben geen leider, als ik niks doe gebeurt er niks. Er zijn in ieder geval genoeg overtuigingen die ze op hun plek houdt in plaats van laat door ontwikkelen.

Blog Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Geef jezelf en je bedrijf wat het nodig heeft

Een gemiste kans als je je hier niet uit los weet te maken. En weet dat je het zoveel makkelijker krijgt en er met je bedrijf zoveel meer mogelijk is als je het wel doet. Dus hoe word je nou die CEO die je bedrijf nodig heeft? Dit zijn de stappen die je kunt nemen:

1 Kies

Kies bewust en voor de volle 100% voor je CEO ofwel leidersrol. Omarm hem, ga hier volledig in staan. Niet een beetje erbij doen of nog twijfelen aan jezelf. Kies! Of kies dus om het niet te doen en het aan iemand anders over te laten die het 100% kan ownen.

2 Maak een plan

Als je hebt gekozen, maak dan een plan. Een plan waarbij je je business en je eigen rol van een afstand bekijkt. Waar staan jullie nu? Waar wil je naartoe? Wat is er nu van jou nodig in je rol? Wat moet jouw focus zijn? Hoe zorg je dat je team doet wat het moet doen? Enzovoorts. Welke stappen heb je te nemen om te komen waar je wil komen? En maak het dan weer klein: welke eerste kleine, eenvoudige stap kan dan vandaag al zetten? En maak het commitment dat je elke dag een of twee stappen zet.

3 Beslis wat je nodig hebt

Wat heb je nog nodig om je plan uit te voeren en te bereiken wat je wil? Waar heb je hulp bij nodig? Waar moet je meer over weten? Wie heb je nog nodig? Zorg dat je inzicht hebt in wie of wat je nodig hebt om daadwerkelijk te bereiken wat je wil.

4 Stuur elke week bij

Neem elke week, bijvoorbeeld op vrijdagochtend, een uur de tijd om te reflecteren op jezelf, om je resultaten, stappen en acties te evalueren en om bij te sturen. Je houdt voor ogen wat je wil bereiken. Je kijkt terug wat je gedaan hebt afgelopen week, welke stappen je persoonlijk hebt gezet, welke resultaten je hebt behaald, wat wel werkt en wat niet werkt en je bepaalt wat je meer moet doen, minder moet doen en waar je iets anders moet doen. En dat neem je mee in de volgende week.

Hou jezelf in ieder geval niet langer kleiner. Je hebt het in je. Maak het voor jezelf makkelijker en leuker en zorg dat je bedrijf en team het beste krijgen. Dit doe je door de CEO te worden die je bedrijf nodig heeft. Succes en enjoy!

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Zo stuur je je team effectief aan

Zo stuur je je team effectief aan

Het aansturen van je team, hoe doe je dat nou effectief? Je hebt er genoeg over gelezen en gehoord, maar het doen vind je nog best een dingetje. Wanneer doe je het goed? Wanneer juist niet? Waarom doen mensen soms juist niet wat je wil terwijl je dacht dat je duidelijk was? Ofwel hoe zorg je nou dat er wel uit je team komt wat je wil en dat jij er volledig op kan bouwen? Dat lees je in deze blog.

Het aansturen van je team, hoe doe je dat nou goed en effectief? Je hebt heus wel over gelezen, ooit zelf een manager (of meerdere) gehad en je hebt natuurlijk je eigen aanpak, maar toch vraag je jezelf af of je het wel goed doet of merk je dat je het gewoon nog niet zo makkelijk vindt.

Je bent bij dat aansturen en managen vooral met van alles en nog wat bezig. Je regelt de boel en vangt op wat er mis gaat. Maar je hebt het idee dat je lang niet je volledige leiderschapspotentieel benut.

Op dit moment ben je veelal reactief bezig en 9 van de 10 keer kom je niet toe aan de dingen die er echt toe doen. Zo komt je bedrijf op de lange termijn niet verder en komt er niet uit je team wat erin zit.

Hoe komt dat?

Bij het aansturen van je team kies je wat je denkt dat goed is. Als je het nooit eerder gedaan hebt, ga je af op wat je wel weet. Dat zijn de voorbeelden die je gezien hebt of waar je overtuigd van bent dat het werkt. Meestal is het uitgangspunt dat je er zeker van wil zijn dat het goed komt. Je wil controle houden. Dus veel ondernemers met personeel kiezen ervoor om gewoon te zeggen hoe het moet en later te controleren of het goed gebeurd is. Toch is dit niet de meest effectieve manier van aansturen. Sterker nog als ondernemer zet je jezelf vast in een rol die je (meestal) niet wil en voor de mensen die met je samenwerken is hun werk een stuk minder interessant en leuk. Zo behaal je samen nooit topresultaten.

Zo stuur je wel effectief aan

Hoe kan je er dan meer uithalen? Hoe kan je effectiever aansturen? Hierbij geef ik 5 mogelijkheden om je leiderschapspotentieel meer te benutten, om je team beter te laten presteren en om samen meer te bereiken en er samen ook plezier in te hebben in wat jullie doen.

1 Ga uit de weg

De meeste managers lopen hun teamleden in de weg. Ze maken dingen moeilijker, bemoeien zich ermee of geven het niet echt uit handen. Killing voor de mensen die het eigenlijk moeten doen. Ze haken langzaam maar zeker af.

Heb je geweldige medewerkers aangenomen?

Hebben ze wat in hun mars?

Willen ze zich inzetten?

Natuurlijk!

Geef ze dan het vertrouwen en de verantwoordelijkheid en stap uit de weg.

Alleen dan kunnen ze zich ook volledig inzetten. En kunnen ze laten zien wat ze in hun mars hebben. Je maakt gebruik van de potentie die er aanwezig is in je team in plaats dat jij zich beperkt voelen in hun doen en laten, omdat je voor de voeten loopt of aangeeft hoe jij vindt dat het moet gebeuren.

Want je weet dat betrokken en blije medewerkers, productiever zijn dan anderen.

En wat maakt ze blij en betrokken?

– Autonomie, ofwel dat ze de vrijheid hebben om dingen uit te zoeken en te doen op hun manier.

– Van betekenis kunnen zijn, dus dat ze het idee hebben dat ze waarde toevoegen ofwel waardevol werk hebben.

– Gezien worden ofwel dat ze serieus genomen worden, gezien en gehoord worden en het vertrouwen krijgen.

Geef ze dit en je gaat hele andere resultaten zien.

2 Ondersteun en coach

Niet iedereen van je medewerkers is al waar hij of zij kan zijn. Het gaat ze niet helpen als je steeds vertelt hoe ze iets moeten doen. Wat je beter kan doen, is ze helpen het zelf te doen. Om zelf tot een resultaat te komen. Deel lessen, ben een voorbeeld en help ze voor om zichzelf te ontwikkelen. Help ze om hun werk op een hoger niveau af te leveren. Coach en begeleid dus zodat iemand het zelf kan en er steeds beter in wordt.

3 Leid de weg en inspireer

Zoals ik net al zei, je teamleden hebben niet nodig dat je ze precies vertelt hoe ze iets moeten doen. Ze hebben van jou kaders en richting nodig, zodat ze zelf kunnen bepalen wat er nodig is en hoe ze het kunnen aanpakken. Om effectief te zijn als leidinggevende en je team het zo goed mogelijk te laten doen, is het dus belangrijk dat je duidelijk bent over waarom jullie doen wat jullie doen, waar jullie heen willen met het bedrijf, welke waarden je belangrijk vindt, hoe je graag samenwerkt, wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn en welke verwachtingen je hebt (en ze van jou mogen hebben). Als jullie daarnaast met elkaar bepalen aan welke meetpunten (of KPI’s) jullie kunnen zien of jullie op koers zijn, dan kan je team aan de slag.

Aan jou de taak als leider om te inspireren, aan te jagen (positieve vibes) en je team als geheel te helpen beter te worden. Het gaat dus vooral om het duidelijk aangeven van de kaders en de richting en daarnaast om het proces te begeleiden.

4 Geef WAC

Geef je teamleden en team als geheel WAC! Waardering, Aandacht en Connectie. We zijn niet scheutig met waardering, we nemen dingen vaak voor lief. Maar als je het regelmatig geeft, doet het wonderen voor je team. Een leuk en interessant boek om hierover te lezen is: The 5 languages of appreciation in the workplace van Gary Chapman

Daarnaast is Aandacht belangrijk. Maak dus tijd om aandacht te besteden aan wat er speelt bij mensen, wat ze bezig houdt en hoe ze erbij lopen of zitten. En maak ook regelmatig Connectie. Dus niet alleen ‘He, hoe is het?’ en het antwoord nauwelijks afwachten, maar echt even luisteren en de tijd nemen om door te vragen en dus te connecten.

Lees nog uitgebreider over het geven van vitamine Aandacht en Connectie deze blog hierover: Geef Vitamine A en C.

5 Blijf zelf groeien, hou je focus en neem tijd voor de grote lijnen

Zorg dat jij focus houdt op de dingen die belangrijk zijn in jouw rol. Dat is dat waar jij het verschil maakt in je leidersrol. Jouw belangrijkste taak is dat je team het zo goed mogelijk kan doen. Hou je focus dus op de Wie (de juiste mensen op de juiste plek) en de Wat (missie, visie en focus op enkele doelen) en help je team op de manier die het nodig heeft om beter te worden.

Hierin hoef je niet gelijk alles perfect te kunnen. Blijf in jezelf investeren en blijf zelf groeien. Je bedrijf groeit zo hard als dat jij groeit. Het is nooit af. Je team is ook nooit af. Maar hoe beter jij wordt, hoe effectiever en blijer je team zal zijn en hoe meer jullie kunnen bereiken.

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Dit is wat je klein houdt in je leidinggevende rol

Dit is wat je klein houdt in je leidinggevende rol

Je kleiner voordoen dan je eigenlijk bent in je leidinggevende rol, ik zie het regelmatig terug. Dat leidinggevenden zich inhouden, dingen maar niet zeggen, iemand maar niet aanspreken, hun visie en ambitie voorzichtig en vaag brengen… Wat je tegenhoudt en wat je kan doen om dat los te laten dat vertel ik je in deze blog. Zodat jij je volledige potentie wel benut en je team er ook het meeste plezier van heeft.

Je kleiner voordoen in je leidinggevende rol dan dat je bent. Ik zie het best geregeld terug. Je als leidinggevende inhouden, dingen maar niet zeggen, alle ruimte geven en gedrag maar laten gaan ook al vind je het niet oké. En daarnaast ook niet heel helder en duidelijk zijn over je visie en wat je verwacht van je mensen, want tja daar vinden ze vast wat van.

Liever geen gedoe en problemen

Het is goed bedoeld. Je wil problemen en discussies voorkomen en vooral aardig gevonden worden. Dan werken je teamleden het hardst voor je, toch? Maar helaas is dat slechts gedeeltelijk waar. Je krijgt er namelijk juist ook problemen voor terug die je liever niet wil (ofwel zachte heelmeesters maken stinkende wonden) en je verliest juist vertrouwen in jou als leider.

Dit is wat je klein houdt

Op zich is het logisch dat je aardig gevonden wil worden, dat willen we allemaal, of we nou leidinggevende zijn of niet. En ook klinkt ruimte geven niet verkeerd. Toch zijn het excuses om niet je volledige leiderschapspotentieel te benutten. Want wat er werkelijk onder verborgen zit en waarom je je niet volledig geeft en je rol helemaal omarmt, is onze grootste angst als mens, namelijk de angst voor afwijzing. Want waarschijnlijk herken je wel gedachten als: ‘Als ik hier strak in ga zitten, dan krijg ik vast veel tegengas…. ik kleed het wat voorzichtiger (lees: vager, minder concreet, onduidelijk) in en dan komt het ook wel goed.’ Zo’n gedachte is een signaal dat je je inhoudt en niet volledig je rol pakt. Zonde. Want dit heeft op de lange termijn een averechts effect.

Kijk hier ook de video: Dit is wat je klein houdt in je leidinggevende rol

Hoe zorg je dan dat je wel je volledige leiderschapspotentieel benut?

Hoe krijg je het dan wel voor elkaar om je volledige leiderschapspotentieel te benutten? Wat kan je nu praktisch doen? Hierbij geef ik je 3 stappen die je nu gelijk kunt nemen:

1 Erken het

Erken dat er meer in zit en dat je je inhoudt. Herken de gedachten en de overtuigingen die je belemmeren. Waarom geef je alle ruimte? Waarom laat je dat gedrag maar lopen waar je het niet mee eens bent? En ben dan eerlijk naar jezelf. Hoeveel % van je leiderschapspotentieel zet je nu echt in? En welke groei is hierin nog mogelijk?

En lees ook deze blog die ik schreef over door het moeilijke heen gaan: Zo ga je door het moeilijke heen om te krijgen wat je wil.

2 Onderzoek de angst of belemmerende overtuiging en laat het los

Onderzoek welke belemmerende overtuiging of angst je nu tegenhoudt. Welke gedachten heb je dan? Dit kan je doen met de 4 vragen uit The Work van Byron Katie:

 • Schrijf je gedachte op (bijvoorbeeld: ‘Als ik duidelijk zeg hoe ik het hebben wil, dan vinden mijn medewerkers me vast een bitchy boss)

En stel jezelf dan deze vragen

 • Is dit waar?
 • Weet je zeker dat dit waar is?
 • Hoe reageer je als je deze gedachte denkt?
 • Wie ben je als deze gedachte er niet meer is?

en keer het om!

(in dit voorbeeld zou dat kunnen zijn: ‘Als ik duidelijk zeg hoe ik het hebben wil, dan vind ik mezelf een bitchy boss’)

Doe dit voor alle gedachten of overtuigingen die je hebt. Dit geeft je mooie inzichten.

Het is sowieso interessant om het boek De vier vragen die je leven veranderen van Byron Katie met daarin The Work te lezen als je dat nog niet gedaan hebt. Je kunt hem hier vinden:

De vier vragen die je leven veranderen

3 Pak de lead

En pak dan de lead, volledig!

Doe dit door het volgende in de praktijk te brengen:

 • Sta voor je visie  en missie en laat dit overal in doorklinken, in meetings, in gesprekken of spijker het aan de muur zoals ze bij Coolblue zeggen :-).
 • Ben duidelijk en helder naar je team qua speelveld (waarden, randvoorwaarden, belangrijkste afspraken over samenwerking enz ), doelen en wat je verwacht van je team.
 • Ben duidelijk in wat ze van jou kunnen verwachten en heb allemaal helder wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn binnen het team.
 • Zie signalen, neem ze serieus en onderneem actie. Stel je vragen en spreek zo nodig aan. Laat dit niet meer lopen, maar doe er wat aan als het nog klein is.

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

 

*deze pagina bevat affliatelinks

Waarom directief vertellen hoe het moet je niet oplevert wat je wil

Waarom directief vertellen hoe het moet je niet oplevert wat je wil

Je medewerkers directief benaderen levert zeker resultaat, maar heeft ook nadelige consequenties. Welke consequenties dit zijn en hoe je bereikt wat je diep van binnen eigenlijk liever wil, daarover ga ik het met je hebben in deze blog.

Je medewerkers directief benaderen als leidinggevende is één manier om resultaat te behalen. Vanuit de toon: doe dit, doe dit niet, maak het af, ruim je rommel op, gebeurt er zeker een heleboel. Als je dit maar steeds doet en er bovenop zit.

Je verliest er ook een heleboel mee

Maar al brengt dit je een bepaalt resultaat, je verliest er ook een heleboel mee. Zo verlies je namelijk het eigen initiatief en het verantwoordelijkheidsgevoel, de betrokkenheid, het moraal, de innovatiekracht en uiteindelijk is de productiviteit veel lager dan het kan zijn. En daarnaast vraagt deze manier van leidinggeven dus altijd, dag in dag uit, de volle energie van jou als leider. Enorm vermoeiend en je kan eigenlijk nooit weg.

Het lijkt het makkelijkste en geeft controle

Een directieve leiderschapsstijl lijkt vaak het makkelijkste. Daarnaast geeft het ook het gevoel van controle. Je vertelt gewoon hoe je het hebben wil en iemand moet het zo doen. Dan weet je dat het goed komt. Alleen zijn medewerkers nou eenmaal geen robot. Ook al lijkt directief het meest makkelijke en effectief, het omgekeerde is het geval.

Als je directief kiest, neem je iemands eigen verantwoordelijkheidsgevoel, zijn eigen denkkracht en creativiteit en zijn betrokkenheid weg. Je kunt mensen door directief te zijn, en eventueel te straffen en belonen, laten doen wat jij wil, maar als je weg bent of dit niet meer doet, gebeurt er gelijk niks meer. En als ze een keer een probleem hebben, lossen ze niks zelf op, ze komen altijd bij jou.

Op de korte termijn is dit te doen, maar op de lange termijn zet je jezelf vast als leider in een frustrerende taak (een waarvan je waarschijnlijk totaal niet blij wordt en die je veel energie kost). Ik snap dat je wil dat je team het goede doet en resultaten levert. Ik snap dat je controle wil houden. Maar deze manier is uiteindelijk de meest uitputtende en minst effectieve manier.

Dus wat dan wel?

Dit kan je beter doen

Wat je wil is dat je niet alleen de investering in personele kosten terugverdient, maar dat jullie als team ook jullie visie en ambitie waarmaken. Dat jullie die omzettargets, winstdoelstelling, aantal klanten die je bedient en impact die je wil maken ook ruimschoots halen. En dat je bedrijf ook doordraait zonder jou en zonder dat jij steeds de aanjager en energie moet zijn. Ik weet het, je wil je belangrijk blijven voelen,  je wil je plek waarschijnlijk houden en ook de controle, maar op een gegeven moment is het voor jou en je bedrijf beter om dit te doen vanuit de leiders-/ondernemerspositie en niet vanuit die voeten in de klei.

Wat betekent dit?

Alleen door juist je team het werk te laten doen, ga je ook de resultaten bereiken die je wil. Dit betekent dat je niet meer vertelt aan je medewerkers hoe ze iets moeten doen, maar dat je juist hun denkkracht, verantwoordelijkheidsgevoel en proactiviteit stimuleert.

Hoe je kan je zorgen dat je team het gaat doen op een manier die jij wil?

 • Neem de juiste en beste mensen aan op een rol/functie
 • Geef je team de missie, visie en focus die ze nodig hebben
 • Ben duidelijk over je verwachtingen en het speelveld
 • Coach en ondersteun ze om beter te worden in hun job. Laat ze hun volledige potentie benutten.
 • Ondersteun en faciliteer de groei van jullie als team.

Als je op deze dingen focust en niet langer taken verdeelt en je bemoeit met hoe medewerkers dingen moeten doen, dan voed je je team niet alleen op tot zelfstandig opererend team, maar bevrijd je jezelf ook nog eens van die operationele managementrol.

Je maakt de stap naar leider en ondernemer waarbij je sturing geeft op hoofdlijnen, maar waarbij de uitwerking ligt bij dat geweldige team wat je met zorg hebt samengesteld. Jij blij, je teamleden blij en je bedrijf blij.

Don’t settle for less 😉

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

Mannelijke en vrouwelijke energie is een topic wat mij de laatste maanden bezig houdt. Het is niet alleen iets wat belangrijk is om je bewust van te zijn als persoon, man of vrouw dat maakt niet uit, maar dit is ook belangrijk als je succesvol wil zijn in je leidinggevende rol. Vandaar in deze blog wat de consequenties zijn als je doorschiet in een van de twee (en dat doen de meesten) en wat het je oplevert als je het meer in balans brengt.

Mannelijke en vrouwelijke energie, of je nou een man of vrouw bent, je hebt het allebei. Alleen gebruiken we het vaak niet meer allebei. We schieten door in een van de twee en op dit moment is mannelijke energie vaak dominant. We leren om dingen voor elkaar te krijgen door juist onze mannelijk energie aan te spreken dus gaan we in de actiestand, pushen, vanuit kracht bewerkstelligen, daadkrachtig zijn. Toch kan het ook zijn dat juist de vrouwelijke energie de boventoon voert: vriendelijk zijn, empathisch zijn, luisteren, begrijpen, verzorgend zijn en juist niet in de actie maar ontvangen. Je overgeven en laten leiden.

Blog Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

Focus op een van de twee

Welke van de twee ook de boventoon voert, als de focus op een van de twee ligt, mis je een essentieel deel van wat je nodig hebt in je leidinggevende rol om je medewerkers betrokken te houden en je team goed te laten presteren. Je hebt namelijk beide nodig anders voelt het steeds niet goed en loopt het allesbehalve soepel.

Waarom voorkeur voor een van de twee?

Dat we onze vrouwelijke energie uit het oog zijn verloren, zowel als man en als vrouw, zit hem erin dat we in onze cultuur vooral meegekregen hebben dat als we in ons werk iets voor elkaar willen krijgen we er vooral bovenop moeten zitten, daadkrachtig moeten zijn en actie moeten ondernemen. We vinden dit normaal en staan toch een beetje raar te kijken als we onze intuïtie de ruimte geven, juist vertrouwen op wat komt en meer connecten met ons interne zelf. Dat klinkt toch wat zweverig, toch?

We hebben last van onze eigen labels

En dat brengt me gelijk bij het volgende: we worden ook gehinderd door alle labels die we plakken. Labels als vrouwelijk, mannelijk, gay, spiri wiri, sterk, zwak enzovoorts. Die labels gebruiken we natuurlijk om onze wereld overzichtelijk en logisch te houden, maar het laat ons ook weinig ruimte om dingen anders aan te pakken. Het houdt je weg bij wie je werkelijk bent. Want we conformeren ons eraan. Omdat de angst om afgewezen te worden groter is dan het plezier wat we (misschien) zullen ervaren als we volledig onszelf zijn.

Blog Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

En nu zijn we zoekende…

Inmiddels hebben best wat mensen in de gaten dat we ergens scheef gaan. Het is niet voor niks dat spiritualiteit steeds meer aan ruimte wint. Ook ik zelf heb het mogen ondervinden dat ik vooral mijn mannelijke energie inzette in eigenlijk alles wat ik deed. Om dingen thuis goed te laten lopen, om mijn bedrijf op te bouwen. Ik wist niet beter. Totdat ik op een punt kwam waarbij ik de spiegel voorgehouden kreeg dat ik mezelf totaal kwijt was. Langzaamaan ben ik gaan ontdekken dat het me helpt om stil te staan. Dat dat geen waste of time is, maar mij juist helpt om te connecten met mijzelf en zo de juiste focus te houden.

Vanuit vertrouwen in actie

En inmiddels is het zover dat ik vanuit vertrouwen en achterover leunen in actie kom. Het komt naar me toe in plaats van dat ik het push en op kracht iets forceer. Kan je je voorstellen dat je vanuit een hele andere energie dingen in beweging zet en laat ontstaan? Ik wist niet dat dit ook kon. Nu weet ik hoe ik beide energieën kan gebruiken en effectief kan inzetten. Waardoor ik niet alleen relaxter in het leven sta, maar ook nog eens meer en beter werk lever.

Hoe zit dat dan in je leidersrol?

Deze les bracht me op een mooi gesprek met mijn man. Want hoe zit dit dan in je leidinggevende rol? Heb je daar ook niet zowel vrouwelijke als mannelijke energie nodig? Het antwoord is ja. Want wat ik zie is als je als leider teveel in je vrouwelijke energie zit, dan ben je vriendelijk, maak je het iedereen naar de zin, ben je aan het zorgen, maar mist er duidelijkheid, richting, grenzen en aanspreken op gedrag. En als je als leider juist doorschiet in je mannelijke energie, dan is het vaak met de vuist op tafel (zo doen we het, omdat ik het zeg!), zo moet het en macht uitoefenen vanuit positie, maar mis je het luisteren, empathie, feedback kunnen geven, aandacht voor connectie en de relatie.

Blog Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

Laat het niet ‘stinken’

Dus juist in je leidersrol is het belangrijk om zowel je vrouwelijke als mannelijke energie aan te boren als persoon. Om het daarmee zelf goed te hebben in je leidinggevende rol (het loopt lekker) én om het beste uit je team te halen.

Wanneer je doorschiet in een van de twee gaat het ‘stinken’ in je team. Leer dus beide energieën waarmee we allemaal zo mooi uitgerust zijn in te zetten. Durf je mannelijke kant te omarmen als je daar nu terughoudend in bent, omdat je nu het liefst aardig gevonden wordt en durf je vrouwelijke energie weer terug te vinden en in te zetten als je daar nu geen gebruik van maakt, omdat je meestal in de actiestand staat.

Zorg voor balans

Een ding wat ik geleerd heb: het een sluit het andere niet uit. Het versterkt elkaar juist. En in je leidinggevende rol krijg je het moeilijk als je beide niet gebruikt. Ga dus op onderzoek uit, breng de balans terug en geniet van de resultaten die je dan bereikt!

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Wat een beetje challenge je kan opleveren

Wat een beetje challenge je kan opleveren

Jezelf af en toe een beetje uitdagen, doe jij dat ook? Het mooie ervan vind ik dat je dan altijd ziet dat er meer mogelijk is. Dus vandaar vandaag mijn ervaringen en lessen in deze blog. Ter inspiratie of lering en vermaak, what ever you like.

Een tijd geleden heb ik mezelf een beetje uitgedaagd. Ik had mezelf een challenge gegeven namelijk: zoveel mogelijk blogs schrijven in 1 week! En ja, dat is niet concreet, voor mezelf had ik in gedachte, het liefst wil ik er 35 schrijven.

Blog Wat een beetje challenge je kan opleveren

En is het gelukt?

De uiteindelijke uitslag was: 11 blogs in 7 dagen! En om het gelijk even in perspectief te plaatsen: de afgelopen 4 jaar heb ik 99 blogs geschreven voor mijn website in 208 weken. Dit is dus 9x wat ik nu in 1 week deed.

Wat heeft het nog meer opgeleverd?

Maar naast mijn daadwerkelijke resultaat heeft deze uitdaging me ook nog een paar mooie inzichten opgeleverd. Want wat waren mijn ervaringen van deze week met een (bijna volle) focus op blogs schrijven?

1. I love blogs schrijven!

Ik begon voortvarend met 5 blogs op de eerste dag. Dit was dus top. Als ik dat 7 dagen kon doen zat ik dus inderdaad op 35! En ik merkte dat ik schrijven heerlijk vindt. Ik heb legio onderwerpen en heb elke keer zin om er weer wat moois van te maken. Dit kan ik serieus dagen volhouden. Dus I love what I do.

Blog Wat een beetje challenge je kan opleveren

2 Ik heb overschat wat ik in een dag kon doen (again :-))

Maar ik ben ook hierin getrapt: we overschatten wat we op een dag kunnen doen en onderschatten wat we in een jaar kunnen doen. Ik had de afgelopen week namelijk geen lege agenda. Ik wist dus ook wel dat ik misschien niet alle dagen 5 blogs ging halen, maar met een beetje extra gas moest ik toch een eind komen? UIteindelijk stond er nog teveel op mijn agenda waardoor ik het dus niet haalde.

3 De grootste vijand van focus afleiding

Ook had ik last van de grootste vijand van focus afleiding. Mijn telefoon, en dan met name mijn Insta en mijn mail, zijn de grootste boosdoeners. Ik moest hem af en toe gewoon verstoppen. In ieder geval confronterend hoe makkelijk ik dat ding elke keer pak en hoeveel tijd ik hier elke week mee verlies.

Blog Wat een beetje challenge je kan opleveren

4 Het weekend is voor gezin en vrienden

In het weekend had ik bedacht ook lekker te schrijven. Juist heerlijk. Daar had ik zin in. Maar er is er slechts 1 blog uit mijn vingers gekomen. Het weekend is echt voor familie en vrienden. Ik kan best één dingetje doen, maar het werkt voor iedereen het beste als ik dan mijn focus heb op thuis. Dus er nog even 2x 5 blogs uitpersen, gaat hem niet worden.

5 Wat als ik het niet had gedaan?

En nu kan je denken, maar 11 blogs? Dat is nog wel een eindje van je streefcijfer vandaan. Je hebt het totaal niet gehaald. Maar toch ben ik blij dat ik dit heb gedaan. Ik had naast de werkzaamheden die al in mijn agenda stonden, namelijk een duidelijke focus op die blogs. En ik heb nu gedaan in 1 week waar ik anders 11 weken over deed. Alleen maar door tegen mezelf te zeggen, dit is de challenge die ik aanga deze week. Als ik niks gedaan had, was er niks veranderd. Het heeft voor mij weer bewezen: er is zoveel meer mogelijk dan dat je nu denkt

Dus zo’n week doe ik binnenkort nog een keer. Lekker mooie content maken en tegelijkertijd ook meters.

Werkt zo’n uitdaging ook bij jou?

Waar kan jij op focussen waar je nu en op de lange termijn plezier van hebt?

En wat zou het voor jou betekenen als je hier een week volledig op focust?

Food for thought…

Maak er een mooie dag van!

Ben je klaar voor een nieuwe challenge als ondernemer? Wat dacht je van 12 weken gefocust aan je leidersrol werken waardoor je wegkomt uit die operatie? Lijkt dit je wat en ben je hier erg aan toe? Meld je dan even aan voor een gratis Fix Your Bottleneck gesprek en dan kijk ik met je mee wat nu je grootste bottleneck is op dit moment en of het Bouw je Beste Team programma wat voor je is. 

Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?

Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?

In je leidersrol hoef je als ondernemer maar twee dingen te doen. Het is dus eigenlijk heel simpel. Alleen is de uitvoering ervan meestal wat lastiger waardoor er toch allerlei problemen ontstaan. Wil je weten welke 2 dingen jij in ieder geval moet doen in je leidersrol als ondernemer? Lees het in deze blog.

In je leidersrol zijn er twee dingen die je goed voor elkaar moet hebben. Moeilijker kan ik het niet maken. Twee dingen die essentieel zijn, wil je dat je team effectief is en jij niet alleen maar met problemen bezig bent. Dit lijkt niet zo ingewikkeld toch? Sterker nog, het is helder en simpel. Maar je voelt hem al aankomen…

Er is een maar. Een maar, omdat het kennen van deze twee dingen één is. Je er bewust van zijn dat je alleen deze twee dingen goed hoeft te doen dat is absoluut het begin. Want ook dat weet niet iedereen of is er in ieder geval niet bewust mee bezig. Maar dan komt het.

Dan komt het tweede. Want weten is dus één, maar DOEN is twee. En hier zit hem de crux. Want als het echt zo simpel was dan deed iedereen het, toch? Maar dat is het dus blijkbaar niet. Want hier gaan veel leidinggevenden bij allerlei soorten bedrijven de mist in. Het DOEN.

Welke twee dingen zijn dan essentieel

Laten we nu eerst kijken over welke twee dingen ik het heb. Vervolgens zal ik nog verder inzoomen op het doen. Want het is wel zo tof als jij het wel kan doen. Dit gaat namelijk alle verschil maken in je bedrijf.

De twee essentiële dingen die jij te doen hebt als leider zijn deze:

1 Zorgen voor de juiste mensen op de juiste plek in je bedrijf.

2 Zorgen dat je je leidersrol goed en effectief vervult.

This is it! Ingewikkelder kan ik het niet maken. Dit is wat je te doen hebt. En doe je dit goed dan heb je vast af en toe een uitdaging maar de basis staat goed en overall loopt het op rolletjes. Jullie kunnen grote, mooie, uitdagende projecten aan, verrassen jullie klanten en werken in een positieve vibe die aanstekelijk werkt.

Maar weten is dus één…

Nu je weet wat je moet doen, is het nog een kwestie van daadwerkelijk doen. Dat is nog niet altijd even makkelijk. Het aantrekken en selecteren van de juiste mensen, het durven afscheid nemen bij een mismatch, jezelf goed kennen en de juiste mensen erbij zoeken, het is voor velen een zoektocht die toch vaak blijft hangen in het ‘snel handjes aannemen want we hebben het nu zo druk’. Dit zorgt alleen dat je steeds weer allemaal problemen krijgt met personeel. Hier gaat dan ook het grootste deel van je tijd en energie aan op. Deze tijd en energie kan je niet besteden aan het verder brengen van je bedrijf en aan mensen die het wel goed doen. Weet dus dat het vergaande consequenties heeft.

Zorg dus dat je weet welke mensen je nodig hebt voor jouw team. Die volledig passen en aansluiten bij jou en je bedrijf. Als dit goed doet heb jij het stukken makkelijker in je leidinggevende rol én is je team pas echt effectief voor je bedrijf. Dan kunnen jullie de hele wereld aan.

Het is aan jou

En ten tweede, als je team goed hebt staan, is het belangrijk dat zij hun werk zo goed mogelijk doen in een omgeving waar ze het beste uit zichzelf halen. En dit heeft alles met jou te maken. Door jouw leiderschap komt dit uit de verf of niet. Jij bent de bepalende factor in hoe je team presteert. Weet dus dat je een belangrijke rol hebt en weet ook dat als het nu nog niet optimaal verloopt je dus ook de touwtjes in handen hebt om het te veranderen. Jouw leiderschap maakt het mogelijk dat ze zelfstandig kunnen opereren, goede besluiten kunnen nemen, jullie klanten naar tevredenheid kunnen helpen, innovaties het licht zien, de samenwerking lekker loopt, jullie voor goud kunnen gaan!

Zorg dus dat je je rol goed vervult. Dat je weet wat er voor nodig is. Dat je weet wat wel en niet werkt. Dat je het vak van leidinggevende volledig beheerst.

En als je deze twee dingen daadwerkelijk in de praktijk brengt in je bedrijf dan kun je de mooiste ambities waarmaken!

Kijk je liever?

Zie ook deze video die ik hierover maakte: link 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Pagina 1 van 612345...Minst recente »