Gratis ebook 'Creëer het team dat je wilt'

Meer weten over hoe je je beste team creëert en er alles uithaalt wat er in zit? Download dan hier mijn gratis ebook 'Creëer het team dat je wilt'. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Persoonlijk leiderschap

Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?

Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?

In je leidersrol hoef je als ondernemer maar twee dingen te doen. Het is dus eigenlijk heel simpel. Alleen is de uitvoering ervan meestal wat lastiger waardoor er toch allerlei problemen ontstaan. Wil je weten welke 2 dingen jij in ieder geval moet doen in je leidersrol als ondernemer? Lees het in deze blog.

In je leidersrol zijn er twee dingen die je goed voor elkaar moet hebben. Moeilijker kan ik het niet maken. Twee dingen die essentieel zijn, wil je dat je team effectief is en jij niet alleen maar met problemen bezig bent. Dit lijkt niet zo ingewikkeld toch? Sterker nog, het is helder en simpel. Maar je voelt hem al aankomen…

Er is een maar. Een maar, omdat het kennen van deze twee dingen één is. Je er bewust van zijn dat je alleen deze twee dingen goed hoeft te doen dat is absoluut het begin. Want ook dat weet niet iedereen of is er in ieder geval niet bewust mee bezig. Maar dan komt het.

Dan komt het tweede. Want weten is dus één, maar DOEN is twee. En hier zit hem de crux. Want als het echt zo simpel was dan deed iedereen het, toch? Maar dat is het dus blijkbaar niet. Want hier gaan veel leidinggevenden bij allerlei soorten bedrijven de mist in. Het DOEN.

Welke twee dingen zijn dan essentieel

Laten we nu eerst kijken over welke twee dingen ik het heb. Vervolgens zal ik nog verder inzoomen op het doen. Want het is wel zo tof als jij het wel kan doen. Dit gaat namelijk alle verschil maken in je bedrijf.

De twee essentiële dingen die jij te doen hebt als leider zijn deze:

1 Zorgen voor de juiste mensen op de juiste plek in je bedrijf.

2 Zorgen dat je je leidersrol goed en effectief vervult.

This is it! Ingewikkelder kan ik het niet maken. Dit is wat je te doen hebt. En doe je dit goed dan heb je vast af en toe een uitdaging maar de basis staat goed en overall loopt het op rolletjes. Jullie kunnen grote, mooie, uitdagende projecten aan, verrassen jullie klanten en werken in een positieve vibe die aanstekelijk werkt.

Maar weten is dus één…

Nu je weet wat je moet doen, is het nog een kwestie van daadwerkelijk doen. Dat is nog niet altijd even makkelijk. Het aantrekken en selecteren van de juiste mensen, het durven afscheid nemen bij een mismatch, jezelf goed kennen en de juiste mensen erbij zoeken, het is voor velen een zoektocht die toch vaak blijft hangen in het ‘snel handjes aannemen want we hebben het nu zo druk’. Dit zorgt alleen dat je steeds weer allemaal problemen krijgt met personeel. Hier gaat dan ook het grootste deel van je tijd en energie aan op. Deze tijd en energie kan je niet besteden aan het verder brengen van je bedrijf en aan mensen die het wel goed doen. Weet dus dat het vergaande consequenties heeft.

Zorg dus dat je weet welke mensen je nodig hebt voor jouw team. Die volledig passen en aansluiten bij jou en je bedrijf. Als dit goed doet heb jij het stukken makkelijker in je leidinggevende rol én is je team pas echt effectief voor je bedrijf. Dan kunnen jullie de hele wereld aan.

Het is aan jou

En ten tweede, als je team goed hebt staan, is het belangrijk dat zij hun werk zo goed mogelijk doen in een omgeving waar ze het beste uit zichzelf halen. En dit heeft alles met jou te maken. Door jouw leiderschap komt dit uit de verf of niet. Jij bent de bepalende factor in hoe je team presteert. Weet dus dat je een belangrijke rol hebt en weet ook dat als het nu nog niet optimaal verloopt je dus ook de touwtjes in handen hebt om het te veranderen. Jouw leiderschap maakt het mogelijk dat ze zelfstandig kunnen opereren, goede besluiten kunnen nemen, jullie klanten naar tevredenheid kunnen helpen, innovaties het licht zien, de samenwerking lekker loopt, jullie voor goud kunnen gaan!

Zorg dus dat je je rol goed vervult. Dat je weet wat er voor nodig is. Dat je weet wat wel en niet werkt. Dat je het vak van leidinggevende volledig beheerst.

En als je deze twee dingen daadwerkelijk in de praktijk brengt in je bedrijf dan kun je de mooiste ambities waarmaken!

Kijk je liever?

Zie ook deze video die ik hierover maakte: link 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

10 redenen waarom je leidinggeven niet leuk vindt als ondernemer

10 redenen waarom je leidinggeven niet leuk vindt als ondernemer

…en wat je kan doen als je dit bij jezelf ontdekt!

Leidinggeven, je vindt er niks aan! Ik hoor het ondernemers regelmatig zeggen. Ze vinden het ingewikkeld, ze kunnen de goede mensen niet vinden en het ene probleem na het andere doemt op met dat personeel. Waar is de lekkere ondernemersvibe gebleven? In deze blog geef ik je de 10 redenen waarom je leidinggeven als ondernemer niet leuk vindt en ook hoe je dit oplost!

 

1 Je vindt brandjes blussen de hele dag verschrikkelijk

Je bent de hele dag bezig met het oplossen van problemen, met vragen beantwoorden en dingen die misgaan. Oftewel je bent de hele dag brandjes aan het blussen en wordt volledig geleefd door de waan van de dag. Je neemt je elke keer voor om tijd te besteden aan de lange termijn plannen en strategie, maar ondanks je goede voornemens komt er weinig van terecht. Het kost je elke dag bakken met energie.

2  Je wordt beperkt in je vrijheid

Je bent niet voor niets ondernemer geworden. Je wilde vrijheid. Maar door al die medewerkers voel je je hier juist beperkt in. Je bent natuurlijk blij dat ze er zijn en zich inzetten voor jouw bedrijf, maar je hebt het gevoel nu steeds op kantoor te moeten zijn, als eerste aan te komen en als laatste weg te gaan om het goede voorbeeld te geven en dat je ze op elk moment moet kunnen helpen. Je hebt het idee er niet niet te kunnen zijn en dat je niet meer kan gaan en staan waar je wil.

3  Medewerkers doen niet wat je eigenlijk verwacht

Je denkt dingen goed te hebben gecommuniceerd en uitgelegd maar toch is het resultaat van het werk vaak niet wat je verwacht. Het voldoet niet aan je eisen of het is heel iets anders dan jij in gedachte had. Eén en al frustratie. Ben je dan niet duidelijk geweest? Moet je dan alles voordoen? Kan hier niemand wat zelf? Je verwacht gewoon meer dan dit.

4 Je hebt geen zin in gezeur en gedoe van medewerkers

De hond is ziek, mijn kind kan niet naar de opvang, ik ben moe, ik ben ziek…. dit soort dingen hoor je steeds voorbij komen en je kan er niks mee. Je wil graag dat je medewerkers er zijn. Je wil dat je op ze kan bouwen. Natuurlijk kan er wel eens wat gebeuren, maar je wil ook graag dat ze het zelfstandig oplossen en hun verantwoordelijkheid nemen. Nu wordt het elke keer jouw probleem en je zit hier niet op te wachten.

5 Je vindt geen goede mensen

Pfff, het vinden van goede mensen. Ze lijken er gewoon niet te zijn in jouw branche. Krijg je weer mensen op gesprek die wel aardig lijken qua CV dan probeer je het maar weer. Je moet toch wat. Je hebt namelijk handjes nodig want het is gewoon te druk. Toch lijken ze zo schaars die goede mensen. Je lijkt ze tot nu toe maar sporadisch te vinden. En dan heb je er een en gaat hij of zij als snel weer weg. Kan je weer van voor af aan beginnen. Het kost je allemaal veel te veel tijd en energie.

6 Je vindt leidinggeven ingewikkeld

Alles wat er bij dat leidinggeven komt kijken, vind je maar ingewikkeld. Goed werven en selecteren, (pittige) gesprekken houden met medewerkers, delegeren, feedback geven, aanspreken, je leidersrol vervullen, een team maken van je team….het is veel en vraagt hele andere vaardigheden van je. Zeker als je dit nog nooit gedaan hebt, voel je er af en toe door overweldigd.

7 Je durft de confrontatie niet aan en daarom zit je met mensen waarmee het niet werkt

Je wil dat je medewerkers je graag aardig vinden en dat ze plezier hebben in hun werk. Vandaar dat je dingen maar niet uitspreekt en de confrontatie uit de weg gaat. Je wil de lieve vrede bewaren. Plus je krijgt nu al nachtmerries als je eraan denkt om van iemand afscheid te nemen. Dit is gewoon niks voor jou. Wat nu resulteert in mensen die nog steeds bij je werken, maar eigenlijk niet in je team passen. Hoe ge je dit nou weer oplossen?

8 Je wil volledig in controle zijn

Je wil graag volledig de controle houden, maar nu wordt dat steeds lastiger omdat er meer mensen zijn. Hoe doe je dat in godsnaam? Je wordt helemaal gek van dingen die anders lopen dan je had bedacht. Je medewerkers lijken je niet het begrijpen en bent met man en macht bezig om alles te managen. Doodvermoeiend vind je het. Toen je nog alleen was, was het stukken relaxter.

9 Jij kan het zelf het beste

Ondanks je teamleden, ben je er nog steeds heilig van overtuigd dat jij alles zelf het beste kan. Je lat ligt hoog en niemand kan daar eigenlijk aan tippen. Vandaar dat je overal bovenop zit. Je moet ze wel vertellen hoe ze dingen moeten doen want anders gebeurt het niet op jouw manier. maar je hebt hier dus een dagtaak aan. Je moet alleen maar meer en harder werken, want vaak doe je dingen nog maar even zelf.

10 Je weet niet precies wat je doet en vaak werkt het niet goed uit

Oké, even heel eerlijk? Vaak doe je maar wat in je leidinggevende rol. Je doet het vanuit goede bedoelingen alleen vaak blijkt iets toch niet te werken of juist een averechts effect te hebben. Je weet het ook niet meer. Waarom lukt het nou niet? Waarom gaat het zo moeizaam? Dat team moet me toch juist helpen?

Iets van bovenstaande punten herkenbaar voor jou?

Mocht je er nou geen bal aan vinden, aan dat leidinggeven, maar wil je wel lekker doorgroeien met je business dan kun je een aantal dingen doen.

 • Hou je team zo klein mogelijk
 • Werk eventueel alleen met freelancers en niet met vaste medewerkers (als je gehecht bent aan je vrijheid)
 • Werk eventueel met een operationeel manager die alle management taken wegneemt (zorg wel voor iemand die heel goed bij jou past en jou goed aanvoelt; Jij blijft wel de leider)
 • Zorg voor de juiste mensen op de juiste plek
 • Zorg dat je team zo zelfstandig mogelijk kan werken en zich blijft ontwikkelen
 • Investeer in je leiderschapsvaardigheden. Hoe competenter je wordt, hoe makkelijker en leuker het wordt.

Ook jij kan dit. Het zo regelen dat het werkt voor jou en jouw bedrijf. Het is vaak een kwestie van nieuwe inzichten krijgen en deze implementeren in je business. Regel dit en de wereld gaat er anders uitzien.

Veel succes! You got this!

En mocht ik nog een reden gemist hebben, laat die dan nog even achter in een reactie!

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Als je stress hebt als leidinggevende, doe dit

Als je stress hebt als leidinggevende, doe dit

Stress als leidinggevende is arelaxt en brengt jezelf en je team verre van goeds. Merk je dus dat je stress hebt in je leidinggevende rol, laat het niet groeien, maar doe er wat aan. Het liefst zo snel mogelijk. Wat je precies kunt doen om hiermee korte metten te maken, dat vertel ik je in deze blog.

Stress als leidinggevende is niet fijn voor jou en niet fijn voor je team. Niet alleen omdat het niet goed is voor je gezondheid, maar waarschijnlijk voel je constant gejaagd en niet in control, heb je het idee dat het nooit ophoudt en kan je zo niet functioneren, zoals je zou doen als je lekker in je vel zit. Je kan dus niet geven vanuit je ‘zone of Genius’. En dit alles heeft ook weer zijn weerslag op je team en dus je hele bedrijf.

Dus doe er wat aan

Stress? Doe er dan zo snel mogelijk wat aan, want het heeft een grote, negatieve impact als het langdurig is. Ja, ik hoor je denken, dat roept iedereen. Maar ondertussen blijft alles maar doorgaan en zie ik niet zo snel waar ik moet beginnen om die stress dan te verminderen. Daarover zo meer. Want er zijn 3 dingen die je nu kan en moet doen.

Wat is de oorzaak?

Maar hoe komt het eigenlijk dat je die stress nu ervaart en dat hij zelfs groeit? Waarschijnlijk heb je op dit moment veel op je bord. Dit kan alleen op het werk zijn, maar ook een combinatie van thuis en op je werk. Je hebt het idee dat je alles moet doen, je wil alles ook blijven doen (want dan gebeurt het tenminste goed) en/of je hebt het idee dat je geen keuze hebt. Voor je gevoel zit je vast en komt er geen eind aan. Elke keer hoop je dit wel, maar dan zijn er weer 10 andere dingen die jouw kant opkomen.

Hoe doorbreek je het?

Belangrijk is dus om de cirkel te doorbreken. En om je stress niet meer de overhand te laten nemen, maar het weer zo te regelen dat je je lekker voelt en rust en ruimte hebt voor waar jij goed op gaat. Deze drie dingen kun je nu doen om de huidige situatie te doorbreken:

1 Afstand nemen

Als je middenin in alle drukte en de waan van de dag zit, kun je niet helder kijken en knopen doorhakken. Dat kan je alleen als je afstand neemt en de ruimte pakt om een doorbraak te creëren. En geloof me, die heb je nu nodig. Dus stop even met rennen. Neem even die adem pauze. Ga ergens heen waar je prettig voelt en zet je telefoon uit. Schakel af om ruimte maken voor stap 2.

2 Kiezen

Stap 2 is keuzes maken. En dit is iets wat we heel moeilijk vinden. Het liefst doen we alles, om maar niks te verliezen. We gaan wel harder werken, minder slapen en wensen dat er meer dan 24 uur in een dag zit om gewoon alles wel voor elkaar te krijgen. We willen niet kiezen, want we willen niet verliezen. Maar door niet te kiezen, doe je alles een beetje, dus uiteindelijk verlies je op alles. Kies. Kies voor wat jij het liefste doet en waar je energie van krijgt. Zorg dat je weet wat je te doen hebt in je leidinggevende rol (lees daarvoor ook deze blog: Blog Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?) en doe alleen dat. Focus en kies. Je hebt namelijk altijd een keuze, ook al denk je van niet. En je hebt elke dag een nieuwe mogelijkheid om keuzes te maken. Zet het op een rijtje. Durf te kiezen en doe de rest helemaal niet meer of laat het door anderen doen.

3 Loslaten

En laat dan los. Laat dingen los. Laat het over aan anderen. Als je zorgt dat je goede mensen om je heen hebt en werkt met goede systemen dan kan je ook met een gerust hart loslaten. Je kan niet alles alleen en dat hoeft ook niet. Leer jezelf los te laten. Gooi het niet over de schutting maar geef richting en het speelveld mee en laat anderen het doen. Blijf je focussen op wat belangrijk is in jouw rol. En weet dat je team dan zijn rol kan pakken. Gun het je team, gun het je bedrijf en gun het jezelf.

Weet dat bovenstaande een groeiproces is. Je begint nu ergens, maar zal steeds makkelijker kunnen kiezen (als je het eenmaal doorhebt) en meer kunnen loslaten. Het is een proces van jaren of misschien wel van je hele leven.

Kies in ieder geval nu dat je huidige situatie het niet is en zeg daar nee tegen. Zodat je volmondig ja kunt zeggen tegen dat waar je wel naar verlangt. En blijf hierin groeien. Wat is er dan wel niet mogelijk?

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Feedback geven (en krijgen) is normaal en helemaal niet erg

Feedback geven (en krijgen) is normaal en helemaal niet erg

Als leidinggevende hoort feedback geven bij je rol. Eigenlijk hoort het zelfs bij ieders rol. Maar we zijn dat helemaal kwijt. Want feedback geven en ontvangen is spannend. Dus doen we het het liefst zo min mogelijk. Kunnen we ook geen misser maken of vinden ze ons tenminste niet onaardig. Maar we hebben feedback nodig om te leren en groeien. We helpen elkaar er juist mee. Hoe maak je feedback geven weer normaal in je bedrijf? Je leest het in deze blog.

Als leidinggevende hoort feedback geven bij je rol. Toch zijn we er als leidinggevenden erg niet scheutig mee meestal. Sterker nog aardig wat leidinggevenden zijn zelfs bang om het te geven. Dus daarom doen ze het maar niet. Of alleen als het echt noodzakelijk is.

Feedback geven en krijgen is niet iets wat we tegenwoordig normaal vinden. We weten dat het kan. We weten dat het eigenlijk moet, maar omdat we het niet vaak doen zijn we er ook bang voor. Bang om het te geven en bang om het te krijgen. Doodzonde, want hiermee ontnemen we een ander om te groeien en te leren.

Waarom doen we het liever niet?

Bij feedback hebben we inmiddels een beetje nare smaak. Nou, laat ik het even bij mezelf houden (belangrijk bij het geven van feedback trouwens): ik merk dat feedback als spannend wordt ervaren en geassocieerd wordt met iets negatiefs. Ik merk aan mezelf ook dat ik me dan schrap ga zetten. Ik voel het in mijn lijf. Ik ben klaar om terug te vechten, zo’n staat raak ik in. Hoe goed kan je het dan ontvangen? Plus negen van de 10 keer valt het reuze mee met wat ik te horen krijg. Dus deze fysieke reactie is totaal onnodig. Misschien herken je dit zelf ook wel.

Hoe komt dit?

Hoe komt dit nou? We zijn het niet meer gewend. We vinden het niet meer normaal om feedback te geven en ontvangen. En dan zijn we nog wel van die directe Nederlanders. We kiezen er voor om het maar niet te doen, omdat we het dus niet meer gewoon zijn, maar omdat we het niet meer gewend zijn, zijn we er meestal ook niet meer zo goed in om het te geven en ontvangen. We doen het gewoon te weinig. We zijn uit vorm! En daardoor komt het vaak niet zo goed uit onze mond als we het wel een keertje doe. En dan krijg je meestal niet zo’n fijne reactie. Vindt iemand je onaardig of krijg je zelfs ruzie. Dus houden we ons maar in. Want we willen natuurlijk niet onaardig gevonden worden (of eigenlijk: niet afgewezen worden)

Laten we het weer normaal maken

Als iets je gaat helpen in je bedrijf is het feedback geven en ontvangen weer normaal maken. Het hoort gewoon bij de dagelijkse gang van zaken. Waarom? Omdat je zo iemand de kans geeft om te leren en te groeien. Hier heeft je medewerker niet alleen zelf plezier van maar je bedrijf natuurlijk ook. Je geeft daarna iemand ook nog eens een mooi cadeau wat hij of zij zijn hele leven meeneemt. Voor je bedrijf en jezelf (ja ook jij krijgt dan feedback) dat je continu kan verbeteren. En wat betekent dat uiteindelijk wel niet voor wat je kan bereiken?

Bed dus in jullie cultuur in dat het heel gewoon is om continu feedback te geven en dan wel op een constructieve manier. Leer dit je mensen aan (want ze zijn het van huis uit waarschijnlijk niet gewend).

 • Geef dus zelf het goede voorbeeld met feedback geven en vragen/ontvangen
 • Maak het in je team gewoon, door het elkaar in het team regelmatig feedback te geven (en het dus ook van elkaar te ontvangen). Dit zul je eerst moeten regelen, daarna gaat het op een gegeven moment vanzelf
 • Leer en coach elk van je teamleden hoe ze goed feedback kunnen geven. Voed ze dus op ;-). Wil je hier handvatten voor? Lees dan ook even deze blog: Feedback, zo geef je het wel op een goede manier

Laat feedback iets zijn wat ingebed is in je organisatie en voelt als iets wat niet meer is weg te denken. Als je dit met elkaar omarmt, kun je niet anders dan een lerende organisatie blijven en mooie resultaten behalen!

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

5 fouten die je niet wil maken als je een teammeeting hebt

5 fouten die je niet wil maken als je een teammeeting hebt

Een teammeeting, het lijkt zo eenvoudig. Toch zijn ze vaak totaal niet effectief of zelfs erg frustrerend, zowel voor jou als leidinggevende als voor je team. Meestal heeft dit te maken met een van de volgende vijf fouten. Fouten die je liever niet maakt, omdat het je team en het moreel allesbehalve goed doet. Over welke fouten ik het heb, lees je in deze blog.

Een teammeeting is zeker niet altijd lucratief en het plezier is meestal ook ver te zoeken. Hoe komt dat? En is het dan niet zonde van de tijd? Teammeetings zijn bedoeld om besluiten te nemen en dan weer door te kunnen. Maar vaak worden ze gebruikt om te overleggen, meningen te delen, ongenoegen te spuien en te discussiëren. Uiteindelijk staat iedereen weer buiten, maar is er geen besluit genomen. Het is eerder frustrerend en draagt weinig bij. Hoe komt dat nou?

Het kan zijn dat je als leidinggevende een van de volgende 5 fouten maakt waardoor een teammeeting verre van effectief is.

1 Je bent zelf steeds aan het woord

Je bent als leidinggevende steeds aan het woord. Als jullie starten steek jij als eerste van wal. Daarna is er bijna geen spelt tussen te krijgen. Je stelt af en toe een vraag maar verwacht eigenlijk geen antwoord. Je agenda bestaat uit een trits aan mededelingen. Er is nagenoeg geen interactie en wat je wil is dat iedereen het goed begrijpt en er daarna ook naar gaat handelen.

Helaas is een monoloog niet echt de juiste manier om je mensen in een actie stand te brengen. Waarschijnlijk zijn ze na een paar minuten afgehaakt en komt er nog maar weinig binnen van wat je zegt. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je medewerkers alleen nog maar achterover leunen. Je doel wordt in ieder geval niet bereikt.

2 Je neemt besluiten zonder naar anderen te luisteren

Je neemt al een besluit zonder anderen uit je team aan te horen. Je deelt mee wat je ziet, stelt misschien nog een vraag, maar neemt dan eenzijdig een besluit. Echt op zoek naar wat er speelt of wat wellicht nog meer relevant is om een goed besluit te nemen, komt niet boven tafel. Je luistert niet naar wat je medewerkers nog willen toevoegen. Ze voelen zich niet serieus genomen en houden uiteindelijk steeds meer hun mond. Het besluit wordt uiteindelijk niet gedragen door je team.

3 Je hoort niet iedereen

Je vraagt naar meningen en input tijdens een vergadering, maar hoort niet iedereen. Wie het hardst roept, krijgt de meeste aandacht. Het zijn (of is) altijd dezelfde. Niet iedereen is natuurlijk haantje de voorste, dus sommige teamleden zul je moeten uitnodigen om hun mening te uiten. Weet dat alle meningen relevant zijn om gehoord te worden, ook die van de minderheid. Dan kan je betere beslissingen nemen. Luister dus naar iedereen. Laat niet altijd alleen die ene die het eerst en hardst roept aan het woord. Ook dan voelen je teamleden zich niet serieus genomen.

4 Je bent er met je aandacht niet bij

Je bent er wel, maar je bent er niet. Hoe komt het over als je er wel bij bent maar meer dan de helft van je tijd op je telefoon bezig bent? Als je niet echt lijkt te luisteren? Als je met je volgende meeting bezig bent? Als je de offerte voor die ene klant in je hoofd hebt en even wat actie mailt naar iemand die er mee verder kan? Je bent niet met je volledige aandacht in het hier en nu. Je mist de gesprekken, de besluiten of moet er een nemen, maar doet het halfslachtig. Wat voor voorbeeld geef je? Het komt in ieder geval over alsof je het niet belangrijk vindt.

5 Je komt te laat of vertrekt te vroeg (of allebei)

Je komt als leidinggevende zelf te laat of vertrekt eerder, omdat je naar een andere afspraak moet. Het kan natuurlijk een keer voorkomen. Maar als je dit steevast doet, dan heeft dit een negatief effect op je team. Ook dan lijkt het alsof je het niet serieus neemt en niet belangrijk vindt. Zeker als je verwacht dat anderen zich wel aan hun afspraken houden, geef je hiermee het omgekeerde signaal. Je team krijgt het gevoel niet op je te kunnen bouwen.

Al deze 5 fouten maken dat er niet de beste beslissingen worden genomen in je bedrijf, maar ook heeft het een negatief effect op je team, op het vertrouwen wat er heerst in je team, op het vertrouwen in jou en op de productiviteit. Dit is natuurlijk kostbaar.

Teammeetings zijn belangrijk. Bereid je goed voor, neem een fijne energie mee, stimuleer de groep, zie ze echt en luister naar ze en zorg dat je de club serieus neemt. Je moet het uiteindelijk samen doen. Gebruik deze momenten om goede besluiten te nemen en juist je team en het teamgevoel een boost te geven. Je doet het met elkaar.

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Hoe kan je jezelf coachen als leider?

Hoe kan je jezelf coachen als leider?

Groeien als leider kan op verschillende manieren. Maar dat het belangrijk is om te groeien, dat is een feit. Doe je het namelijk niet, dan komt je bedrijf op een gegeven moment niet verder meer. Dit is frustrerend voor jou en voor je team. Dus hoe zorg je nou dat je je blijvend kunt ontwikkelen in je leidinggevende rol zonder dat je daar allerlei dure trainingen voor hoeft aan te schaffen? Dat vertel ik je in deze blog!

Groeien als leider is een van je topprioriteiten als ondernemer. Als je niet ontwikkelt, blijf je op een bepaald niveau hangen waardoor je bedrijf niet door kan groeien. Je krijgt steeds weer te maken met dezelfde uitdagingen en problemen. Je blijft in dezelfde vicieuze cirkel rond bewegen en krijgt dus ook hetzelfde resultaat. Je ontwikkeling is nooit af ;-). Belangrijk dus om elke keer stappen te blijven maken.

Ondernemers blijven hangen

Toch zie ik vaak ondernemers op een gegeven moment, als ze personeel krijgen, in de managersrol blijven hangen. Daar bedoel ik mee dat ze niet de doorontwikkeling maken naar leider en ondernemer. Ze gaan van medewerker eigenlijk naar een meewerkend voorman en zijn vooral bezig met het brandjes blussen en problemen oplossen. De boel managen dus. En ze worden geleefd door de waan van de dag.

Hoe kan je jezelf coachen als leider?

Te druk

Hier komen ze maar niet uit, want hun hele dag is vol en druk. Geen tijd om na te denken, geen tijd om zich te verdiepen in hun rol en ontwikkeling, geen tijd om stil te staan bij wat nu echt nodig is voor hun bedrijf (juist ook op de langere termijn). Er wordt dus niet specifiek geïnvesteerd in de leidersrol. Ze doen het leidinggeven, nou ja managen dus, erbij en doen hun best. Het is vooral hard werken en de lol gaat er meestal ook vanaf omdat ze het echte ondernemen missen.

Je bedrijf groeit zo hard als dat jij groeit

Elk stadium van je bedrijf vraagt weer nieuwe competenties van jou als ondernemer. Als je dit omarmt en hierin investeert dan bereik je steeds weer een nieuw niveau. Doe je dit niet, dan blijf je ergens hangen. De groei van je bedrijf is afhankelijk van de groei die jij maakt als ondernemer. En daar kan ik over mee praten ;-).

Leidinggeven en je leidersrol vervullen is een vak. Leer het vak en het wordt makkelijker, maar vooral ook effectiever. Je baant de weg vrij voor volgende niveaus. Nu kan je trainingen volgen of  een coach of mentor in de arm nemen, iets wat ik je ook zeker wil aanraden, maar je kan ook zelf elke dag aan de slag met je ontwikkeling. Je kunt namelijk ook jezelf coachen.

Blog Hoe kan je jezelf coachen als leider?

First things first: prioriteit

Het coachen van jezelf gaat om het stellen van de juiste, goede vragen. En ze daarna beantwoorden natuurlijk. Het enige wat je hoeft te doen is hier prioriteit aan geven. En dan bedoel ik dat je steevast een moment prikt in de week (of het liefst zelfs elke dag, want dan is alles vers), waarop je zelfcoachingstijd of thinking time voor jezelf claimt. Dus hier begint het mee. Claim je tijd. Anders gaat er niks veranderen. En onthou: resultaat behaal je door elke dag consistent iets te doen wat er aan bijdraagt en niet door eens in de zoveel tijd een groots iets te doen.

Zo coach je jezelf in je leidersrol

Welke vragen kan je jezelf stellen om te blijven groeien? Begin eens met de volgende. Hier kan je zelf op een gegeven moment natuurlijk een variatie op maken als dat beter bij je past.

1 Waar loop ik op dit moment tegenaan?

Bijvoorbeeld: iemand komt altijd te laat en ik weet niet wat ik ermee moet.

2 Wat is er goed aan deze uitdaging?

(denk hier vooral even voorbij je eerste reactie, want die eerste reactie is vaak ‘Niets!’)

Voorbeeld: Niets. Iemand moet gewoon op tijd komen. Dat is toch logisch? Waarom is dit nu mijn probleem? Het is zijn probleem. Ik verwacht gewoon dat medewerkers op tijd zijn ’s ochtends, in meetings, bij een gesprek… Mhm ik verwacht dat. Weet iedereen dat ook? Heb ik mijn verwachtingen wel voldoende uitgesproken? Zijn die helder bij iedereen?

3 Wat is er nog niet zoals het zou moeten zijn?

Voorbeeld: Dat die medewerker op tijd komt bij onze afspraken. Afspraak is afspraak.

4 Wat ben ik bereid te doen om deze situatie te verbeteren?

Voorbeeld: Ik wil het nog één keer duidelijk aangeven en ook zeggen wat ik van hem verwacht. Misschien moet ik sommige dingen die ik ‘normaal’ vindt en verwacht van iedereen sowieso nog eens delen met het hele team.

5 Wat wil ik niet meer doen om de situatie te verbeteren?

Voorbeeld: Gefrustreerd zijn, me steeds ergeren en op boos worden op medewerkers. Allemaal negatieve energie.

Blog Hoe kan je jezelf coachen als leider?

6 Hoe kan ik aan de slag gaan en genieten van dit proces?

Voorbeeld: Duidelijk zijn. Deze medewerker feedback geven en aanspreken op zijn gedrag, dus het gesprek aan gaan. Ik laat de verantwoordelijkheid bij de medewerker. Voor mij is dit weer een mooie oefening. Hoe vaker ik dit doe, hoe beter ik hierin wordt. Dus dit is weer een volgend stapje. Ik help mezelf, de medewerker en mijn team hiermee. Ik geniet ervan dat ik een positieve bijdrage lever hieraan en mijn grenzen bewaak.

7 Welke eerste (kleine) makkelijke actie kan ik nu gelijk nemen?

Voorbeeld: Ik plan nu gelijk een afspraak in. En ik bereid het gesprek voor.

Deze bovenste vragen zijn probleemoplossende vragen.

Wat je ook kan doen is wat meer boven je eigen rol gaan hangen en zo inzicht krijgen in waar je staat en welke stappen je overall kunt nemen Hiervoor kan je deze vragen gebruiken:

 1. Welke resultaten heb ik de afgelopen tijd geboekt?
 2. Waar ben ik trots op?
 3. Welke resultaten heb ik nog niet behaald die ik wel voor ogen had?
 4. Wat stond in de weg om deze resultaten te behalen?
 5. Hoe kan ik deze obstakels wegnemen? Wat heb ik daarvoor te doen of te leren?
 6. Welke actie kan ik nu nemen?

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Wat als je je belabberd voelt na een pittig gesprek met een medewerker?

Wat als je je belabberd voelt na een pittig gesprek met een medewerker?

Een pittig gesprek met een medewerker gaat je niet altijd in de koude kleren zitten. Je kan soms even helemaal van slag zijn. Alleen met wie moet jij het delen? En heb je wel het goede gezegd en gedaan? De twijfel slaat toe…. I hear you! Herkenbaar. In deze blog hoe je hiermee om kan gaan.

Een pittig gesprek met een medewerker kan zorgen dat je aardig rot voelt. Ongeacht of het gegrond is, het voelt nou eenmaal zo. Je bent er een beetje van van slag, blijft er maar aan denken en begint te twijfelen. Had ik dit niet zo moeten zeggen? Was ik niet te hard? Heb ik het wel goed aangepakt? Ik had beter…. Herkenbaar?

Ik wil geen boeman zijn

Je voelt je de boeman. Terwijl je juist wil dat iedereen je aardig vindt, deze medewerker inclusief. En wat gaat er wel niet gebeuren als diegene het in de rest van je team gaat delen. Je wordt er zenuwachtig van.

Toch weer verzachten

Vaak zie ik dat leidinggevenden dan toch weer gaan verzachten. Dat ze gaan pleasen naar de medewerker in kwestie en ook naar de rest van het team. Er wordt dan toch weer afgeweken van het standpunt en de leidinggevende laat zijn grens los. Uiteindelijk zorgt dit juist voor verwarring en onduidelijkheid en doet het meer kwaad dan goed.

Natuurlijk snap ik de reactie. We willen nou eenmaal aardig gevonden worden, zeker ook door de mensen in je team. En je wil geen heibel in de tent. Je wil juist een positieve vibe en een goede samenwerking, dus gezeur moet je niet hebben. Helemaal logisch.

Blijf je grens bewaken

Toch is het belangrijk om bij je standpunt te blijven. Het kan zijn dat iemand het niet met je eens is, het kan zijn dat de emoties hoog oplopen. Maar je hebt het gesprek niet voor niets. Je hebt er meestal goed over nagedacht en als het goed is ook voorbereid. Je hebt het met een bepaalde reden. Blijf daar trouw aan ook al maakt een reactie je nu even aan het wankelen.

https://purplewithapurpose.nl/wat-als-je-je-belabberd-voelt-na-een-pittig-gesprek-met-een-medewerker/

Hoe kan je voor jezelf checken of je het nou goed gedaan hebt?

Wat je nu nodig hebt is even bevestiging. Bevestiging dat je het goed gedaan hebt, zover dat kon. Maar met wie kan je het delen? Als je een mentor of coach hebt, kan je die natuurlijk bellen. Maar hierbij ook een checklist om jezelf even gerust te stellen.

1 Kun je jezelf in de spiegel aankijken?

Daar bedoel ik mee: sta je volledig achter je boodschap? Kan je het onderbouwen met argumenten? Sta je achter je besluit en weet je waarom je dit moet doen? Dan kan het niet mis zijn. Als je er goed over nagedacht hebt en je staat er volledig achter, dan kan je je het hoe dan ook verdedigen (als dat zou moeten). Je gelooft zelf in je besluit en keuze en kan jezelf dus altijd in de spiegel aankijken. Zorg dat je dit bij elk besluit wat je neemt ook altijd kan.

2 Heb je de boodschap gebracht vanuit jou?

Heb je de boodschap gebracht vanuit jouzelf? Dus niet wijzend naar ‘Jij doet dit’, ‘Jij zegt dat’, ‘Jij doet nooit…’, ‘Jij doet altijd…’. Maar juist ‘Ik zie dit….’, “Ik hoor je zeggen dat…’ en ‘Ik vind dit niet prettig omdat het mijn grens overgaat’ enz. Als je dat doet, kan iemand anders daar weinig van vinden. Iemand kan de boodschap  of feedback niet leuk vinden, maar het is jouw beleving. Is het gesprek voor je gevoel raar verlopen of kreeg je een stortvloed aan verwijten terug dan kan het hier aan liggen. Als je namelijk gaat vinger wijzen dan krijg je boosheid en verwijten terug. Terwijl als je het vanuit jouzelf teruggeeft er ruimte is voor dialoog.

https://purplewithapurpose.nl/wat-als-je-je-belabberd-voelt-na-een-pittig-gesprek-met-een-medewerker/

3 Ben je duidelijk geweest, maar ook begripvol?

Heb je het doel van het gesprek gelijk aangegeven? Niet eerst allemaal over koetjes en kalfjes zoals hoe was je weekend of hoe gaat het thuis want dan wordt het daarna lastig. Voor je medewerker is het verwarrend en die weet dat er wat komen gaat. De spanning loopt op. En voor jou is het lastig om dan nog de omslag te maken. Ook is het de vraag of je boodschap dan aankomt.

Wees altijd gelijk duidelijk. Over het doel van het gesprek en breng je boodschap. En heb daarna ook begrip voor de reactie en emotie van de ander. Laat daar ook ruimte voor. Maar zonder in te leveren op je standpunt of grens. Blijf hier helder in. Ook na het gesprek of bij een eventueel vervolg.

Heb je bovenstaande gedaan, dan heb je het op de best mogelijke manier gedaan en kan je je er nu even naar over voelen, maar je hebt het gewoon geflikt. Ondanks dat het niet je favoriete bezigheid is, heb je gedaan wat er moest gebeuren. Je hebt leiderschap getoond. Je mag dus trots zijn op jezelf. Mijn steun heb je.

En zie je nog punten voor verbetering? Ook geen man over boord. Je hebt je best gedaan en je hebt ervan geleerd. Je kan in het vervolg van het proces nog bijsturen. Het is nooit te laat. En je weet in het vervolg wat je beter kunt doen. Zie het als een leerproces. Wees niet te hard voor jezelf. Je hebt weer progressie gemaakt.


Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! 
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Wat als je leidinggeven ingewikkeld vindt als ondernemer

Wat als je leidinggeven ingewikkeld vindt als ondernemer

Vind je leidinggeven als ondernemer ingewikkeld? Je bent niet de enige. Het is een rol die je er gratis en voor niets bij krijgt als je bedrijf groeit. Daar ben je natuurlijk blij mee, maar het vinden van de juiste mensen en het aansturen van medewerkers kan voelen als last. Hoe zorg je nou dat het niet langer als ingewikkeld voelt en je juist lekker in je rol zit? Dat je weet wat je doet en het je makkelijk afgaat? In deze blog vertel ik je wat je kan doen als je nu die leidersrol nog niet zo simpel vindt.

Leidinggeven ingewikkeld? Helemaal niet zo gek dat je het als ondernemer zo ervaart. Als je niet eerder met dit bijltje hebt gehakt, dan doe je meestal wat je denkt dat goed lijkt, logisch. Maar dit leidt meestal juist tot allerlei problemen. Je vindt niet de juiste mensen, je bent veel met problemen bezig, resultaten blijven achter en ondertussen merk je dat je energie wegsijpelt.

De valkuilen

Waarschijnlijk trap je in een of meerdere van de meestvoorkomende valkuilen die komen kijken bij het leidinggeven. Je weet niet echt de juiste mensen aan te trekken en selecteert voornamelijk handjes (omdat je die snel nodig hebt), je bent vooral aan het micromanagen en zit er strak bovenop want je wil natuurlijk wel volledig ‘in control’ zijn, je weet niet precies waar jij je op moet focussen in je leidinggevende rol en je dagen vullen zich met de waan van de dag (je hebt het druk, druk, druk) en omdat je maar wat hap snap doet, krijg je ook een hap snap resultaat en vaak, erger nog, creëer je alleen maar problemen, die jou daarna weer tijd kosten om ze op te lossen.

Wat kan je doen als je leidinggeven nu ingewikkeld vindt?

Wat kan je het beste doen als je iets ingewikkeld vindt? Juist, het weer simpel maken. En daar ga ik je bij helpen in deze blog. Want het kan echt anders. Het is mogelijk om volledig in control te zijn zonder dat jij extra hard moet werken. Je kan echt een team opbouwen dat lekker met elkaar samenwerkt en tot fantastische dingen in staat is.

Maar weet….het begint allemaal bij jou!

Jij bent de sleutel om het (weer) op rolletjes te laten lopen. Dus waartoe ik je wil uitnodigen is om te durven kijken naar jezelf en ook te durven investeren.

Dit is één, maar wat ik net al zei, we gaan het weer simpel maken. Wat kan je nu doen?

1 Back to basic

Twee dingen zijn eigenlijk maar belangrijk als het gaat om het goed laten functioneren van je team, namelijk:

 • de juiste mensen op de juiste plek.
 • dat jij je rol als leider goed vervult.

That’s it. Kijk ook even deze video hierover.

Nou weet ik, het is easier said then done, maar ingewikkelder is het niet. Dus als je je richt op deze twee dingen en hier tijd en energie in steekt, dan wordt het al snel een stuk makkelijker voor jou en voor je onderneming.

Leer welke mensen het best passen bij jou en jouw bedrijf en ook hoe je ze vindt. En leer hoe jij het meest effectief bent in je rol (en er ook plezier aan beleeft :-)). Leer wat werkt en juist ook wat niet werkt, leer wat je team van jou nodig heeft, vergroot je kennis en competentie.

En dan gaat het er al snel anders aan toe. Zit het op een van deze twee vlakken nu niet goed? Werk hier dan aan. Begin nog liever vandaag dan morgen. Dit gaat alle verschil maken.

2 Realiseer je dit: een team leiden en laten performen is pure psychologie

En wat goed is om je te realiseren: je team leiden is pure psychologie. Je hebt met mensen en met het gedrag van mensen te maken. Als je dit in de gaten hebt en er zo naar kijkt, dan is dit één en al winst. Het gaat namelijk allemaal over aandacht, connectie, je mensen kennen (maar dan echt), weten waar ze goed op gaan, weten wat hun kracht is, onacceptabel gedrag corrigeren, de juiste knoppen kunnen indrukken op het juiste moment, enzovoorts. En daarnaast zorgen dat je ziet hoe de puzzelstukjes van als die medewerkers binnen je team samenvallen tot 1+1+1= 111. Als je dat voor elkaar krijgt, dan heb je je winning team gecreëerd. Dan zijn jullie tot geweldige prestaties in staat. Dan heb jij het makkelijker in je rol en kan je bedrijf groeien en bloeien!

Zoals ik altijd zeg, don’t settel for less 🙂

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Wat als je team je naar een burn out helpt?

Wat als je team je naar een burn out helpt?

Burn-outachtige klachten, omdat het vooral in je team niet lekker loopt? Dat kan je natuurlijk niet hebben als ondernemer. Want wat als je straks helemaal uitvalt? Hoe moet het dan met je bedrijf? Verstandig dus om tijdig wat met signalen te doen. Maar wat kan je doen als je de signalen herkent? Dat vertel ik je in deze blog!

Burn-outachtige klachten door dat leidinggeven. Je team maakt het ondernemen lastig. Je merkt dat het je bakken met energie kost. Je vindt het niet leuk, het werkt niet. Als het zo doorgaat dan zegt je lichaam een keer stop. Wat als dat gebeurt? Dan ben je maanden uit de running. Hoe gaat het dan met je bedrijf? Ook al zijn er altijd legio oplossingen, dit is natuurlijk niet de bedoeling. Dus voorkomen is beter, dan het zover laten komen. Maar wat kan je doen als je nu de signalen krijgt als spanning in je lijf, pijntjes, slecht slapen enzovoorts allemaal, omdat het in je team zo moeizaam gaat of de sfeer zelfs is om te snijden?

Omarm het signaal

Als je burn-outachtige klachten krijgt, is dit een krachtig signaal. Er zijn meestal al meer signalen aan vooraf gegaan. Kleine, subtiele. Maar die heb je tot nu toe genegeerd en nu worden ze groter. Ze schreeuwen harder. Burn-out hoeft trouwens niet alleen met je werk te maken te hebben. Het is vaak een totaal balans die zoek is in je leven. Je kan al een tijd niet meer zijn wie je eigenlijk bent. Het kan zijn dat leidinggeven, en dus je team, er in dit geval een groot aandeel in heeft. Dus laten we daar even op inzoomen.

Je batterij loopt leeg

Waarschijnlijk doe je in je werk al een tijd lang dingen die je geen of weinig energie geven. Je besteedt het meeste van je tijd aan dingen die je niet leuk vindt, die je niet goed kan of waar je niet goed op gaat. Bijvoorbeeld: je bent alleen maar problemen aan het oplossen, vragen aan het beantwoorden of lastige gesprekken aan het voeren met medewerkers. Dit staat haaks op waar je ondernemer voor bent geworden: om je ideeën de wereld in te brengen, klanten van een mooie dienst en product te voorzien en daarmee te helpen en…vrijheid. Dit breekt je op. Je batterij loopt leeg en wordt te weinig opgeladen, waardoor je uiteindelijk in de min terecht komt. Dan gaan alle alarmlichten aan.

Dit kun je doen

Dus wat kun je doen om bij te sturen? Wat kan je doen als je team je juist stress veroorzaakt en dit alleen maar lijkt te groeien? Hierbij geef ik je 5 tips.

1 Ben alert op signalen

Dan kan je namelijk tijdig bijsturen en is het nog een stuk makkelijker om het tij te keren. Ben dus niet eigenwijs, maar luister naar wat je lichaam je probeert te vertellen. Ga dus niet nog harder werken om het wel even te fixen. Neem juist even de tijd om afstand te nemen en objectief te kijken naar de huidige situatie. Zonder oordeel. Geef er prioriteit aan om dit te doen. Je doet je best, je werkt hard. Ben daar trots op. Nu voeg je er nog een sterke keuze aan toe door te kiezen voor het uitzoeken waar het nog niet lekker loopt en wat je dus te doen hebt. Als je door blijft gaan met wat je altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg.

2 Onderzoek en stel jezelf krachtige vragen

Ga op onderzoek uit. Door jezelf krachtig, goede vragen te stellen, krijg je goede antwoorden. En je bent op zoek naar antwoorden en een nieuwe houvast.

Blijf dus niet hangen in vragen als: Waarom moet mij dit overkomen? Waarom lukt me dit niet? Waarom krijg ik nou nooit de resultaten die ik wil? Wat doe ik verkeerd? Waarom heb ik nooit een goede, makkelijke dag?

Deze vragen helpen je niet vooruit.

Stel jezelf juist vragen die je helpen om te onderzoeken en evalueren.

Zoals:

 • Wat gebeurt er steeds?
 • Wat vind ik het meest lastige in mijn rol?
 • Wat kost me veel energie?
 • Wat geeft me juist energie maar doe ik te weinig?
 • Wat doe ik precies in mijn rol?
 • Wat denk ik?
 • Welk gedrag vertoon ik?
 • Welke consequentie heeft dit?
 • Wat heb ik te leren? enzovoorts.

3 Erkennen en accepteren

Erken en accepteer dat je je uiterste best hebt gedaan tot nu toe, maar dit nog niet heeft geleid tot de juiste uitkomst. Het is een leerproces en jij zit er midden in. Sterk is om het te onderkennen, je er bewust van te zijn en te realiseren dat dit zorgt voor een doorbraak. Met de nieuwe inzichten kun je er nu ook wat aan doen. En dit hoef je niet alleen te doen. Zoek hulp. Zoek iemand die verder is dan jij die je kan helpen je te focussen op de juiste stappen. Verdwaal niet in de analyse en dan niet weten waar je moet beginnen. Zorg dat je ook de actie neemt, anders verandert er nog niks.

4 Op zoek naar wat je te leren hebt

Als het in je team niet loopt en je er stress van krijgt, heeft dit te maken met hoe je rol vervult. Een goed team ontstaat nooit zomaar vanzelf. Als het goed loopt en jullie performen goed, dan heb jij daar een aandeel in. Loopt het moeizaam en bereik je niet de resultaten die je wil, dan heb jij daar een aandeel in. Het goed nieuws is dat jij dus altijd aan de knoppen zit en het kan beïnvloeden. Wat belangrijk is, is dat je leert waar je op moet focussen en wat je team nodig heeft om te presteren. Leer dit. Zorg dat je weet wat je doet en dan kan je aan de juiste knoppen draaien. Dan is dat voor jou een verademing en voel je zeker in je rol. En krijgt je team wat hij nodig heeft om productief, effectief en met plezier te werken.

5 Aan de juiste knoppen draaien

Wat ik net al zei: als je onderzocht hebt waar het hem in zit waardoor je nu stress ervaart met je team en je leert wat je kan doen om het om te buigen, dan is het een kwestie van aan de juiste knoppen draaien. Je zult dus niet alleen maar moeten analyseren maar ook actie moeten ondernemen. Doe je dit op de juiste manier, dan ga je ook andere resultaten ervaren in je team. Je team wordt opener, neemt meer initiatief, zij zijn hard aan het werk ipv dat jij heel hard aan het trekken en duwen bent, zij nemen zelf besluiten, zij kunnen de klant verrassen, zij halen nieuwe klanten binnen…. Als je weet wat je doet, krijg je een fantastisch team. En heb jij weer alle vrijheid om te doen waar jij blij en gelukkig van wordt!


Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! 
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Wat je kan leren van succesvolle ondernemers met personeel

Wat je kan leren van succesvolle ondernemers met personeel

Succesvolle ondernemers met personeel die je al zijn voorgegaan, zijn geweldige voorbeelden. Wat kun je van ze leren? Wat doen zij wat anderen niet doen? In deze blog geef ik je dé 11 dingen die je kunt leren van ondernemers met personeel waardoor zij veel kunnen bereiken en heel succesvol zijn.

Succesvolle ondernemers zijn mooie voorbeelden als het gaat om: hoe pakken zij het nu aan? Wat doen zij in hun bedrijf, en in dit geval qua personeel, wat maakt dat ze bereiken wat ze bereiken? Enorm inspirerend als je het mij vraagt en ook super waardevol om van te leren. Dus hierbij 11 dingen die je kunt leren van succesvolle ondernemers die je zijn voorgegaan als het gaat om hun personeel ofwel hun team.

1. Stel jezelf de goede vraag

Sir Richard Branson, ook wel bekend als Mister Yes, zegt tegen veel dingen waar hij enthousiast over is en kansen in ziet JA. Maar als hij tegen zoveel dingen ja zegt, hoe krijgt hij het dan allemaal voor elkaar? Want ook bij hem zitten er maar 24 uur in een dag.

Een van de waardevolle dingen die Branson doet, is dat hij zichzelf nooit afvraagt Hoe hij iets gaat doen, maar zichzelf altijd de vraag stelt Wie gaat dit doen. Hij zorgt dat de juiste mensen er mee aan de slag gaan. En daardoor kan hij veel meer bereiken in dezelfde tijd. Stel jezelf dus de goede vraag.

Blog Wat je kan leren van succesvolle ondernemers met personeel

2. Durf te kiezen voor de vorm die bij ze past

Bas Urlings, Thijs Lindhout, Simone Levie en Eelco de Boer zijn allemaal succesvolle Nederlandse ondernemers. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Ze durven allemaal te kiezen voor het leiderschap en de arbeidsvormen die bij hen passen als persoon.

Zo zweert Eelco bij een team van alleen maar freelancers. Hij heeft medewerkers in dienst gehad, teams geleid, maar hij kwam erachter dat hem dat in zijn vrijheid beperkte. Hij kiest nu bewust voor een team van freelancers die passen bij hem en zijn bedrijf. Simone zweert juist bij een vast team. Zij heeft gedurende haar carrière van alles geprobeerd maar vindt het juist fijn een vaste club van goede krachten te hebben die helemaal gaan voor haar missie en visie. Werken met een operationeel manager werkt niet voor haar. Ze is zelf graag aan zet en wil direct kunnen sturen. Ook hier maakt ze steeds bewuste keuzes in. En Bas Ur;lings heeft afgelopen jaar zijn team van vaste medewerkers en kantoor totaal opgedoekt. Ook hij werd niet blij van op kantoor moeten zijn en de inperking van zijn vrijheid. Voor hem werkt een klein team beter, wat grotendeels op afstand werkt. Zo houdt hij zijn vrijheid en heeft zijn bedrijf wat het nodig heeft.

Durf dus te kiezen voor de vorm die past bij jou. Er is niet één waarheid en niet een manier. Ga op zoek naar wat past bij jou en jouw bedrijf.

3. Ze kennen zichzelf goed

En wat dus belangrijk is als je kijkt naar punt 2, maar ook als je op zoek gaat naar de juiste en best passende mensen bij jou en jouw bedrijf, dan is het dat je jezelf heel goed kent.

Succesvolle ondernemers weten waar ze goed in zijn en wat hun minder goede punt zijn. Deze wetenschap zien zij als kracht. Want hierdoor weten ze wat zij vooral moeten doen en wie ze nodig hebben voor al het anderen. Ook kennen ze zichzelf qua golflengte ofwel energie, wat ze belangrijke waarden vinden en hoe ze graag samenwerken. Dan vind je hier dus ook makkelijker de juiste mensen bij. En zorg dat dit altijd klopt, want anders is het een kwestie van tijd voordat je problemen krijgt.

Blog Wat je kan leren van succesvolle ondernemers met personeel4. Focus

Wat succesvolle ondernemers ook doen is gericht focussen op wat zij het beste kunnen. Ze spenderen het meeste van hun tijd aan dat waar hun toegevoegde waarde zit en waar ze energie van krijgen. Door dit structureel te doen, kunnen ze enorme impact maken en groei realiseren. Ze maken duidelijke keuzes in wat zij doen en al het anderen wordt dus geautomatiseerd of door andere mensen gedaan.

5. Ze zijn zeer selectief bij het aannemen van personeel

Warren buffet zegt bijvoorbeeld: “We zoeken drie dingen wanneer we mensen aannemen. We zoeken naar intelligentie, we zoeken naar initiatief of energie en we zoeken naar integriteit. En als ze dat laatste niet hebben, zullen de eerste twee je funest worden. Want als je iemand zonder integriteit aanneemt, wil je eigenlijk dat ze stom en lui zijn.”

Want met intelligentie of initiatief alleen kom je er niet. Volgens Buffet is integriteit de lijm die alles bij elkaar houdt. Het is het belangrijkste ingrediënt op weg naar succes.

Integriteit is voor Buffet dus een van de belangrijkste waarden. Ben selectief bij het aannemen van je personeel. Je team is de basis.

Vaardigheden en kennis kan iemand altijd aanleren. Persoonlijkheidskenmerken en persoonlijke waarden, zoals integriteit, veranderen vaak niet veel meer. Kijk dus altijd hiernaar in plaats van naar iemands CV.

Blog Wat je kan leren van succesvolle ondernemers met personeel

6. Ze zijn niet bang om stevige beslissingen te nemen en mensen te laten gaan

Succesvolle ondernemer met personeel zijn niet bang om afscheid te nemen als het niet werkt. Ze durven op regelmatige basis daadkrachtige beslissingen te nemen en zo ook wat betreft hun personeel. Pappen en nathouden om de lieve vrede te bewaren, is er niet bij. Duidelijk zijn en beslissingen nemen die goed zijn voor het bedrijf helpt om de successen ook daadwerkelijk te behalen. Is er een mismatch? Even goede vrienden, maar helaas bij ons bedrijf gaat het stoppen.

7. Ben vriendelijk, maar niet bevriend met iedereen

If You Want to Make Everybody Happy, Don’t Be a Leader. Sell Ice Cream.-Steve Jobs

Een mooie, bekende uitspraak van Steve Jobs. In je leidersrol kan je nu eenmaal niet iedereen te vriend houden. Medewerkers zijn het met je eens en oneens. Altijd. Als je het iedereen naar de zin wil maken, dan bereik je nooit het succes wat je voor ogen hebt. Ben dus zeker vriendelijk tegen iedereen, maar niet bevriend met iedereen. En accepteer dat impopulaire beslissingen erbij horen in je rol en niet altijd iedereen het met je eens is.

Blog Wat je kan leren van succesvolle ondernemers met personeel

8. Geef medewerkers de ruimte en geef vertrouwen

Ricardo Semler ontwikkelde, toen hij het bedrijf van zijn vader (Semco) overnam, een geheel eigen bedrijfsfilosofie op basis van één simpele vraag: in welk bedrijf zou ik zelf willen werken en hoe geef ik zo’n bedrijf zo snel mogelijk vorm? Dit is wat hij is gaan vormgeven in Semco nieuwe stijl, wat resulteerde in een revolutionaire en democratische bedrijfsstructuur die in zijn geval goed bleek te werken. Hij maakte van een slecht lopend familiebedrijf een bloeiend zakenimperium met een omzet van 200 miljoen.

Hij ontsloeg 60% van zijn managers, schrapte alle onnodige vergaderingen en huisregels en gaf zijn medewerkers de ruimte om hun eigen werktijden en salaris te bepalen. Ze kregen inspraak in de bedrijfsvoering. Semler vroeg ze om een loonsverlaging te accepteren maar in ruil daarvoor kregen ze een winstaandeel. Werknemers kregen ook het recht om alle uitgaven goed te keuren. Resultaat van dit alles was dat werknemers een steeds beter inzicht kregen in het reilen en zeilen binnen Semco. Als vanzelf kwamen er steeds meer suggesties voor het verbeteren van de bedrijfsvoering. De hervormingen die in die tijd werden ingevoerd, leidden tot 65% reductie van de voorraden, verlaging van de levertijden en een percentage productdefecten van minder dan 1. Toen het economisch voor de wind ging verbeterden de omzetten en winsten zich in rap tempo en groeide het bedrijf van 200 naar 5000 medewerkers (2010).

De medewerkers hadden dus de bevoegdheid om te beslissen qua bedrijfsvoering. Ze voelden zich gehoord en voelden zich betrokken. Medewerkers stonden zelf aan het stuur waardoor ze zich uitgedaagd voelden om met elkaar de goede besluiten te nemen. Het draait hier dus allemaal om vertrouwen, transparantie en het loslaten van controle.

Wat dit voorbeeld laat zien, is dat het enorm krachtig is om vertrouwen te geven aan je medewerkers en een stap terug te durven doen in je leiderschap, ofwel leiden ipv aansturen of managen. Laat de old school controle los en geef je medewerkers de ruimte. En waar ben je dan met z’n allen wel niet toe in staat?

9. Fouten maken mag

We roepen het te pas en te onpas: fouten maken mag. Maar even heel eerlijk? Vind je dat echt?

Toch hoort het erbij wil je met je medewerkers succesvol zijn. En niet alleen fouten maken, maar er juist ook van leren.

‘Successen vieren mag, maar nog veel belangrijker is het om van jouw fouten te leren.’- Bill Gates

‘The best way of learning about anything is by doing.’ – Richard Branson

Succesvolle ondernemers zien in dat fouten erbij horen. Hoe sneller je fouten maakt en hoe meer je hier van leert, hoe sneller je komt bij dat wat werkt. Laat je medewerkers dus fouten maken en leren. Ondersteun ze erbij om dit zo goed mogelijk te kunnen doen en het te delen. Zo kom je samen sneller verder.

Blog Wat je kan leren van succesvolle ondernemers met personeel

10.  Durf om advies te vragen

Durf om advies te vragen. Over personeel, kengetallen en andere dingen die je nog niet goed weet.- Wouter Staal, Yoghurt Barn

Je kunt niet alles zelf en ook niet alles weten. Dat is maar goed ook want anders zou je alles zelf blijven doen. En die valkuil is toch al zo groot.

Zoals Wouter Staal ook zegt: durf om advies te vragen. Voor alles wat je niet weet, vraag het aan ondernemers die je al zijn voorgegaan. Blijf nieuwsgierig, blijf leren. Vraag hoe andere succesvolle ondernemers het hebben gedaan. Zorg voor de juiste mensen in je netwerk. En blijf leren en laat jezelf coachen om hier continu stappen in te blijven zetten.

11. Maak het hebben van gemotiveerde medewerkers je topprioriteit

Gary Vaynerchuk (VaynerMedia) is er heel duidelijk in: gemotiveerde mensen in je bedrijf zou altijd je topprioriteit moeten zijn, no matter what. ‘If you have motivated and engaged employees who are excited and ready to work, it’s a recipe for success.’

Voor sommigen van jullie lijkt het misschien voor de hand liggend, maar er zijn zoveel mensen die denken dat ze werknemers een stimulans geven, en dat is helemaal niet zo. Het kan moeilijk zijn als je de baas bent om op te merken wanneer werknemers zich gemotiveerd voelen of niet. Daarom moet je ervoor zorgen dat het prioriteit heeft en daarom moet je leren opletten

Hoe kun je het het beste aanpakken? Er zijn twee manieren die bij hem het beste werken.

Allereerst: lead by example.

Hiermee bedoelt hij letterlijk: leid met je acties. Acties spreken altijd luider dan woorden. Ben je gemotiveerd en breng je energie mee, dan reageren je medewerkers daarop. En dat gedurende de hele dag, niet alleen wanneer je een vergadering organiseert. Hoe je met mensen omgaat, e-mails verzendt, je houding tijdens een vergadering. Iedereen kijkt altijd naar jou voor een voorbeeld van hoe je je moet gedragen. De manier waarop je handelt en je gedraagt ​​in het bijzijn van je werknemers bepaalt in hoge mate hoe gemotiveerd ze zijn.

Blog Wat je kan leren van succesvolle ondernemers met personeel

En ten tweede: weet wat je medewerkers willen

Dit zegt het al. Zoek uit wat je medewerkers het meest willen in het leven en help hen het te krijgen. Laat ze weten dat je erin geïnteresseerd bent. Neem regelmatig contact met hen op over hoe het gaat. Iedereen wordt gedreven door verschillende dingen. We hebben allemaal onze eigen dromen, ambities en overtuigingen die ons motiveren. Dus je moet je oren gebruiken en luisteren. Ga met je medewerkers zitten en begrijp waar ze hun loopbaan naartoe willen brengen. Wat is hun ambitie? Wat willen ze met hun leven doen? Door met mensen te gaan zitten en daadwerkelijk te luisteren, kun je je werknemers oplijnen voor succes en hen tegelijkertijd motiveren om hard en snel te werken.

En nog een laatste tip van Gary V.: denk nooit dat geld motivatie drijft. Het is gewoon niet waar. Mensen zijn om meerdere redenen ‘in het spel’ en de enige manier om dat te begrijpen is door te luisteren. Als je het eenmaal begrijpt, kun je ze zo oplijnen dat ze het kunnen waarmaken. En dat stimuleert hen om altijd hun uiterste best voor je te doen, omdat jij het voor hen hebt gedaan.

Neem de tijd om al je medewerkers te leren kennen. Hij ontmoet alle nieuwe medewerkers in zijn bedrijf in de eerste paar maanden dat ze beginnen. Allemaal. Hij wil ze zo goed mogelijk leren kennen. En hij luistert echt, omdat hij het belang van motivatie van medewerkers begrijpt. Het is zo belangrijk om te begrijpen wat ze in het leven willen bereiken. Het kan op elk moment veranderen en ik wil voor elk moment, op elk moment en voor altijd voorbereid zijn.

Wees een goede ‘baas’ en luister meer dan je praat.

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Pagina 1 van 512345