Gratis ebook 'Creëer het team dat je wilt'

Meer weten over hoe je je beste team creëert en er alles uithaalt wat er in zit? Download dan hier mijn gratis ebook 'Creëer het team dat je wilt'. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Leren en ontwikkelen

Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Druk, druk, druk. Als leidinggevende ondernemer zijn dit je dagen. Je weet niet meer beter. En eerlijk gezegd voelt het ergens ook wel lekker. Je bent nodig! Je voelt je nuttig. Maar of je nou met de juiste dingen bezig bent? Tja, dat vraag je je geregeld af. Ook al voelt het goed om nodig te zijn, is dit ook het beste voor de lange termijn? In deze blog laat ik je zien waarom druk zijn niet effectief is en wat je beter kan doen.

Druk, druk, druk. Dag in, dag uit ben je druk met van alles. Je bent altijd bezig, vragen aan het beantwoorden, brandjes aan het en dingen aan het regelen. En ook al is het af en toe pittig, het voelt eerlijk gezegd ook goed. Je regelt het allemaal maar wel weer. Je voelt je nuttig.

Blog Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Er is alleen wel een probleem..

Het nadeel is alleen dat je nooit tijd hebt om na te denken. Je hebt geen tijd en geen rust. Het lukt je niet om uit te zoomen en op afstand naar je bedrijf en je team te kijken. Hierdoor blijven lange termijn plannen liggen, heb je geen tijd om aandacht te geven aan je team en kun je geen structurele oplossingen bedenken voor problemen die steeds terugkomen. Dit heeft tot gevolg dat problemen zich steeds weer opnieuw aandienen, de betrokkenheid in je team terugloopt, er minder goed wordt samengewerkt en je vraagt je ook wel eens af: hoe moet dit als ik er een keer niet ben? Want dan loopt het allemaal in de soep. Het geeft je een enorme druk op je schouders en je stressniveau loopt op omdat je altijd ‘aan’ moet staan.

Bezig zijn voelt goed

Lekker bezig zijn, in de actiestand, het voelt zo goed. We hebben geleerd dat dat goed is. Het voelt alsof er veel gaande is en je voelt je nuttig. Je krijgt meestal ook direct een ‘beloning’. Bedankt dat je dit hebt opgelost. Bedankt voor je antwoord. Yes wat fijn, we kunnen weer door.

Dat maakt dat je aan het eind van de dag het idee hebt goed bezig te zijn geweest. En die fijne beloning van ‘yes, ik heb het weer gefixt’ of ‘dank je wel voor het oplossen’ maakt dat je er meer van wil. Alleen houdt het je ook vast. Vast in die operatie, vast in de details en in het hier en nu. Waardoor je geen tijd hebt voor de langere termijn en structurele oplossingen. Je houdt juist de huidige situatie in stand. Daarnaast loop je ook je teamleden in de weg, omdat je je nog overal mee bemoeit.

Blog Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Is het dus effectief op de lange termijn als je vooral druk bent met van alles?

Je voelt hem natuurlijk al aankomen: hoe effectief ben je nou werkelijk? Ook al voelt het dus nuttig en goed aan de ene kant, je bent in jouw rol als leidinggevende op dit moment niet met de goede dingen bezig. Eigenlijk houden we onszelf voor de gek door de ‘instant gratification’. Om effectief te zijn voor je bedrijf en team én om het op de lange termijn vol te kunnen houden, is het wijs om afscheid te nemen van druk, druk, druk.

Wat dan wel?

Wat je gaat helpen en wat wel effectief is, is dit:

Focus op de WIE en de WAT

Dat druk zijn en bezig zijn is helemaal niet interessant. Wat belangrijk is is met de juiste dingen bezig zijn in jouw rol. Je bent niet langer medewerker in je eigen bedrijf. Het is belangrijk om de volledige stap te maken naar leider/eigenaar.

Blog Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Dat betekent dat jij je richt op het vinden van de juiste mensen op de juiste plek en dat je ze ondersteunt (laat ondersteunen) hun werk zo goed mogelijk te doen.

En dat je zorgt dat je team weet welke richting jullie op gaan met het bedrijf, dat iedereen de missie en visie kan dromen en je de focus (doelen) voor het jaar en kwartaal scherp hebt en houdt.

Zo richt jij je op het juiste wat het meest effectief is voor je bedrijf op de lange termijn. En niet geheel onbelangrijk, zo hou jij het vol.

Daarnaast loop je je team niet langer in de weg en kunnen je teamleden ook doen wat ze moeten doen. Help ze hun werk beter te doen in plaats dat je het voor ze oplost.

 

Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op Instagram!

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

 

Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Leidinggeven ingewikkeld? Dat kan zeker zo voelen als je er als ondernemer inrolt. Maar gelukkig is er ook een oplossing. Waardoor je juist helemaal comfortabel gaat voelen in je rol en ook nog eens zorgt dat je team tot topprestaties in staat is. In deze blog vertel ik je alles over deze simpele oplossing.

Vind je leidinggeven ingewikkeld als ondernemer? Je bent niet de enige. Ineens al die verantwoordelijkheid voor al die mensen, je wil dat ze het naar hun zin hebben en je probeert zo vriendelijk mogelijk te zijn. Maar toch vind je maar niet de goede mensen en merk je dat je wat je zegt en doet juist averechts werkt in je team. Het voelt als lastig en niet onder controle en straks kost het je alleen maar geld en levert het niet op wat je verwacht had. Het wordt een steeds zwaardere last voor je en daar zit je niet op te wachten. Ik geef je helemaal gelijk.

Blog Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Kan ik dit wel?

Die eerste medewerkers aannemen vond je al een dingetje, maar nu mag je ook nog leidinggeven. En dat heb je dus nog nooit gedaan! Wie heeft ooit bedacht dat ondernemers dit er ook nog even bij doen? En dat je een natuurtalent moet zijn? De meeste ondernemers hebben twijfels of ze het wel kunnen.

Geen geboren managers

Om je gerust te stellen, deze meeste ondernemers zijn geen geboren managers. En gelukkig maar, want dat managen daar ga je nooit gelukkig van worden en je team ook niet, dus vergeet dat. Wat alleen wel belangrijk is, is dat je gaat leiden. En ook dat zit er bij de een meer in dan bij de ander, maar wees niet ongerust, dit kun je leren. Alleen zie je dat veel ondernemers er niet voor kiezen om hier in te investeren.

Ik vogel het zelf wel uit

Alleen gaan veel ondernemers eerst aanmodderen en zelf proberen. De meeste ondernemers die ik ken hebben een aardige dosis eigenwijsheid, dus hebben de overtuiging dat ze het zelf wel kunnen uitvogelen. En eerlijk? Dat is natuurlijk een van de wegen. Ga het maar doen. Ga het maar ervaren. En als je dan regelmatig reflecteert, leer je er elke keer van en gaat het beter. Maar dan moet je wel de tijd nemen om te reflecteren en te leren. Want anders stap je elke keer weer in dezelfde valkuil. Daarnaast duurt deze weg erg lang en heeft het meestal dure consequenties. En het blijft maar ingewikkeld voelen en energie zuigen.

Blog Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Wat is dan wel de oplossing?

Wat is dan wel de oplossing om dat leidinggeven niet meer zo ingewikkeld te laten zijn? Wat maakt dat het makkelijk en relaxt voelt?

Daarvoor is een simpel antwoord: word competenter!

Alle succesvolle ondernemers, sporters, artiesten enz. hebben een ding in ieder geval met elkaar gemeen. Ze weten dat als ze succesvol willen zijn, ze enorm competent moeten zijn in wat ze doen. Het komt ze niet aanwaaien. You have to put in the work! Lees hierover ook deze blog: Goed leidinggeven? You have to put in the work.

Hoe competenter, hoe beter

Hoe competenter je wordt in dat wat je doet, hoe zekerder je je voelt, hoe makkelijker het wordt, hoe prettiger je je voelt, hoe minder energie het je kost, hoe meer je team doet wat je verwacht, hoe blijer en productiever je team is, hoe meer plezier jullie hebben.

Het begint namelijk allemaal bij jou. Als leider heb jij een cruciale rol. Je team is altijd een weerspiegeling van hoe jij het doet als leider. Hoe beter jij wordt, hoe makkelijker dit is voor jezelf maar hoe beter je team ook presteert. Dus hoe meer je met je bedrijf kan bereiken.

Investeer in beter worden

Word dus competenter. Ben niet eigenwijs en investeer zo snel mogelijk, als je met een team gaat werken, in je kennis en skills. Leidinggeven is een vak en het is voor je bedrijf cruciaal dat je het goed beheerst. Gun jezelf dat het makkelijk gaat, dat je weet wat je doet en dat je je zeker voelt. Gun jezelf dat je met het leukste en beste team werkt en dat je er uithaalt wat erin zit.

Zorg dus dat je tijd en geld investeert om te leren, te oefenen, te leren en te doen. Hierdoor wordt het elke keer makkelijker en voorkom je allerlei dure valkuilen.

Word dus competenter en daarmee de succesvolle CEO die je bedrijf nodig heeft.

 

Klaar met dat operationele managen? Ontdek aan welke knoppen je kan draaien. Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Doe de scan, implementeer de tips en maak van je team een geoliede machine.

 

 

Kan het anders dat leidinggeven? Fijn! Maar hoe dan?

Dat hele leidinggeven, het kan ook anders! Ik hoor het mezelf zeggen. En dan denk ik er gelijk achteraan: daar heeft dus niemand wat aan, Maris. Hoe dan? Maak het concreet, want zo blijft het een loze uitspraak. Dus bij dezen in deze blog: leidinggeven en de ervaring met je team kan dus ook anders en ik vertel je in deze blog hoe.

Dat leidinggeven, het kan ook anders. Leuk gezegd en trouwens ook zeker waar, maar niemand heeft er wat aan als je deze uitspraak geen vervolg geeft. Dus wat is dat ‘anders’ dan precies? En hoe kun je het doen?

Laten we even beginnen bij wat ik meestal zie, want waar vergelijk je dat ‘anders’ anders mee? Dus wat is het wat ik nu vaak tegenkom in bedrijven en teams?

Wat ik tegenkom

Allereerst wordt er bij leidinggeven vaak gedacht dat het gaat over de baas zijn. En als we het hebben over de baas zijn, dan hebben we daar beelden bij, toch? Iemand die vanuit zijn ivoren toren bevelen geeft, vertelt hoe het moet en macht uitoefent vanuit zijn positie. En omdat dit beeld nog steeds bestaat, beïnvloedt dit leiders en leidinggevenden nog steeds bij het uitoefenen van hun rol op dit moment. Ze hebben last van het Klaarover-effect. Je geeft ze een hesje en een fluit en ze gaan zich als autoriteit gedragen.

Blog Kan het anders dat leidinggeven? Fijn! Maar hoe dan?

Hoe zit het met je overtuigingen?

Daarnaast spelen allerlei overtuigingen een rol. Overtuigingen op basis van eerdere voorbeelden, voorbeelden uit boeken, films, gesprekken aan de keukentafel, gesprekken met familie. Zo wordt het beeld geschetst en in onze hoofd geprent van hoe het zou moeten.

Het zijn die gedachten en overtuigingen die bepalend zijn voor het gedrag van een leider. Het zijn overtuigingen zoals ‘Ik kan het zelf het beste, dus ze moeten het doen zoals ik het doe’, ‘Ik moet het wel controleren anders gebeurt het niet goed genoeg’, ‘Als ik niets doe, gebeurt het niet’, ‘Ik doe het wel even zelf, want voordat ik het gevraagd heb en uitgelegd heb, heb ik het zelf al gedaan’ of ‘Ik moet ze wel vertellen hoe want zelf kunnen ze het niet bedenken’ enzovoorts. Dit denken bepaalt het doen. Dus hoe denk je dat een leidinggevende zich dan gedraagt? En wat is daarvan het resultaat?

Over angst gesproken…

En dat brengt me gelijk op het volgende namelijk angst…Niet zozeer angst binnen je team, maar angst als leidinggevende. De angst om als leider de controle te verliezen. De angst om taken en verantwoordelijkheden aan iemand over te laten (die je notabene zelf hebt geselecteerd als leidinggevende) en dat diegene het niet doet zoals je het wil. De angst dat iemand beter is dan jij. De angst dat jij er niet meer toe doet, omdat anderen het daadwerkelijke werk overnemen in jouw bedrijf…Of angst om iets te doen aan ongewenst gedrag of situaties waardoor er een nare cultuur ontstaat waarin niemand graag werkt. Angst is een slechte raadgever. Ook in je leidersrol. Toch zie ik veel angst een leider beïnvloeden waardoor er alles behalve fijne situaties ontstaan.

Blog Kan het anders dat leidinggeven? Fijn! Maar hoe dan?

 

Te weinig kennis en vaardigheden

Ook wordt vaak gedacht dat je het er wel even bij doet, dat leidinggeven. En zeker als ondernemer, moet je dat toch ook gewoon kunnen? Je weet dat je nou eenmaal met personeel moet gaan werken als je bedrijf groeit. Jij bent de baas, dus jij kan dit. Of zou het moeten kunnen. Dat het nieuwe kennis en vaardigheden vraagt, daar wordt niet bewust bij stil gestaan. Daarin wordt niet geïnvesteerd en dan wordt er dus ‘maar wat gedaan’ vanuit alle goede bedoelingen. Maar vaak met nadelige effecten ,omdat dingen niet op de juiste manier worden aangepakt en dat leidt tot miscommunicatie, onbegrip, boosheid, teleurstelling, verlies van vertrouwen en motivatie ontstaat. Leidinggeven is een vak, al wordt dat vaak laat of helemaal niet ingezien.

Verlies-verlies situatie

In ieder geval zorgt al het bovenstaande voor een verlies-verlies situatie. Door gebrek aan leiderschap en/of vanuit macht aansturen, is zowel de leider als het team uiteindelijk niet blij en kost het iedereen veel energie. Je kunt met elkaar nooit optimaal presteren en het heeft meer weg van frustratie en moeten, dan van flow en weten waar je het voor doet.

Aan werk besteed je een groot deel van je tijd en energie tijdens je leven, dus laat het waardevol zijn en dat je het met plezier doet. Niet alleen jij als ondernemer/leider, maar ook al je medewerkers. Het gaat erom dat jullie wat jullie te doen hebben zo goed mogelijk kunnen doen voor je klanten en voor een fijne omzet en winst. En om het zo goed mogelijk te doen, is het belangrijk dat het interessant en leuk is om te doen voor degene die het moeten doen.

Waarom ik het belangrijk vind te pleiten voor ‘anders’?

En daarom vind ik het belangrijk om te laten zien dat het ook anders kan. Dat je dus niet alleen vanuit macht of ‘de baas zijn’ een team kunt aansturen. Dat het niet noodzakelijk is dat je overal bovenop zit om het goed te laten lopen. Dat je team nooit gaat presteren als de psychologische veiligheid er niet is en je medewerkers niet voldoende vertrouwen hebben. Dat je medewerkers geen verantwoordelijkheid nemen als ze daar de ruimte niet voor krijgen. Dat de beste mensen niet bij je blijven werken, omdat ze het niet leuk (genoeg) vinden. Want in deze situaties heb je uiteindelijk alleen maar verliezers…

Ga altijd voor Win-Win

Maar wat nou als je gaat voor alleen maar winnaars? Het kost je namelijk net zoveel tijd, energie en geld. Alleen krijg je dus een hele andere uitkomst voor alle betrokkenen. Een leider die blij is in zijn rol, medewerkers die hun ei kwijt kunnen en in een fijne sfeer werken en klanten die enthousiast zijn en graag terugkomen.

Hoe zou het zijn als je:

Niet vanuit angst en controle de baas speelt en/of managet, maar vanuit visie en vertrouwen  (en verantwoordelijkheid) je team leidt?

Niet denkt vanuit ‘ik ben het belangrijkste’, maar denkt vanuit ‘zij zijn het belangrijkste’?

Niet de dingen doet vanuit ‘dit moet (zo)’, maar de dingen doet vanuit wat je medewerkers nodig hebben om het beste resultaat te leveren?

En dat je als leider je volledige leiderschapspotentieel benut, weet hoe je dat voor elkaar krijgt en daardoor rust en meer vrijheid hebt en zorgt dat je team doet wat het moet doen? En je teamleden happy, betrokken, gemotiveerd, hard werkend en proactief zijn en het heerlijk vinden om bij jou en je bedrijf te werken?

Dan zijn die resultaten er namelijk ook. Meer dan dat.

En dan heeft iedereen elke dag lol in wat hij doet.

 

Blog Kan het anders dat leidinggeven? Fijn! Maar hoe dan?

En hoe krijg je dat dan voor elkaar?

Mocht je nu denken ‘ja, dat wil ik ook, maar waar begin ik om dit te realiseren?’. Hierbij alvast een aantal stappen die je nu kunt nemen:

1) Zie hem en kies voor die win-win

Ga voor die win-win voor alle partijen, voor jezelf, je medewerkers en je klanten. Waarom zou je het voor minder doen? Als je het eenmaal ziet, kies er dan ook bewust voor in alles wat je doet.

2) Kies voor leiderschap

Ben je bewust van je overtuigingen of angst om los te laten of niet aardig gevonden worden. Omarm je leidersrol volledig. Doe daarin wat je moet doen en laat je leiden door je visie en vertrouwen en niet tegenhouden door angst.

3) Zorg dat je groeit in kennis en vaardigheden

Heb je nog dingen te leren? Ben daar eerlijk in naar jezelf (en je team) en investeer er tijd en energie in om de juiste kennis en vaardigheden eigen te maken.

4) Maak je team het belangrijkste

De mensen die het moeten doen, dus je medewerkers, zijn de belangrijkste pilaar van je bedrijf. Zonder hen is er niks. Je team is dus het belangrijkste. Wie heb ik nodig op welke plek en hoe kunnen zij hun werk zo goed mogelijk doen? Dat zijn de vragen waar je mee bezig moet zijn en actie op moet ondernemen.

5) Ga na leren ook implementeren en blijf verbeteren

Alles wat je leert, implementeer dat ook in de praktijk. Aan alleen inzichten heb je niks. Zonder actie geen resultaat. Je hoeft niet gelijk alles goed te doen als je dingen anders aan wil pakken dan voorheen. Blijf continu leren en verbeteren. Neem consistent elke dag een stap. En weet: het is nooit af. Het blijft een continu proces. Hoe beter je wordt, hoe makkelijker het gaat.

 

Wil je graag een omslag maken? Doe ook even de scan in mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Download hem hier.

Dit is wat je klein houdt in je leidinggevende rol

Je kleiner voordoen dan je eigenlijk bent in je leidinggevende rol, ik zie het regelmatig terug. Dat leidinggevenden zich inhouden, dingen maar niet zeggen, iemand maar niet aanspreken, hun visie en ambitie voorzichtig en vaag brengen… Wat je tegenhoudt en wat je kan doen om dat los te laten dat vertel ik je in deze blog. Zodat jij je volledige potentie wel benut en je team er ook het meeste plezier van heeft.

Je kleiner voordoen in je leidinggevende rol dan dat je bent. Ik zie het best geregeld terug. Je als leidinggevende inhouden, dingen maar niet zeggen, alle ruimte geven en gedrag maar laten gaan ook al vind je het niet oké. En daarnaast ook niet heel helder en duidelijk zijn over je visie en wat je verwacht van je mensen, want tja daar vinden ze vast wat van.

Liever geen gedoe en problemen

Het is goed bedoeld. Je wil problemen en discussies voorkomen en vooral aardig gevonden worden. Dan werken je teamleden het hardst voor je, toch? Maar helaas is dat slechts gedeeltelijk waar. Je krijgt er namelijk juist ook problemen voor terug die je liever niet wil (ofwel zachte heelmeesters maken stinkende wonden) en je verliest juist vertrouwen in jou als leider.

Dit is wat je klein houdt

Op zich is het logisch dat je aardig gevonden wil worden, dat willen we allemaal, of we nou leidinggevende zijn of niet. En ook klinkt ruimte geven niet verkeerd. Toch zijn het excuses om niet je volledige leiderschapspotentieel te benutten. Want wat er werkelijk onder verborgen zit en waarom je je niet volledig geeft en je rol helemaal omarmt, is onze grootste angst als mens, namelijk de angst voor afwijzing. Want waarschijnlijk herken je wel gedachten als: ‘Als ik hier strak in ga zitten, dan krijg ik vast veel tegengas…. ik kleed het wat voorzichtiger (lees: vager, minder concreet, onduidelijk) in en dan komt het ook wel goed.’ Zo’n gedachte is een signaal dat je je inhoudt en niet volledig je rol pakt. Zonde. Want dit heeft op de lange termijn een averechts effect.

Kijk hier ook de video: Dit is wat je klein houdt in je leidinggevende rol

Hoe zorg je dan dat je wel je volledige leiderschapspotentieel benut?

Hoe krijg je het dan wel voor elkaar om je volledige leiderschapspotentieel te benutten? Wat kan je nu praktisch doen? Hierbij geef ik je 3 stappen die je nu gelijk kunt nemen:

1 Erken het

Erken dat er meer in zit en dat je je inhoudt. Herken de gedachten en de overtuigingen die je belemmeren. Waarom geef je alle ruimte? Waarom laat je dat gedrag maar lopen waar je het niet mee eens bent? En ben dan eerlijk naar jezelf. Hoeveel % van je leiderschapspotentieel zet je nu echt in? En welke groei is hierin nog mogelijk?

En lees ook deze blog die ik schreef over door het moeilijke heen gaan: Zo ga je door het moeilijke heen om te krijgen wat je wil.

2 Onderzoek de angst of belemmerende overtuiging en laat het los

Onderzoek welke belemmerende overtuiging of angst je nu tegenhoudt. Welke gedachten heb je dan? Dit kan je doen met de 4 vragen uit The Work van Byron Katie:

 • Schrijf je gedachte op (bijvoorbeeld: ‘Als ik duidelijk zeg hoe ik het hebben wil, dan vinden mijn medewerkers me vast een bitchy boss)

En stel jezelf dan deze vragen

 • Is dit waar?
 • Weet je zeker dat dit waar is?
 • Hoe reageer je als je deze gedachte denkt?
 • Wie ben je als deze gedachte er niet meer is?

en keer het om!

(in dit voorbeeld zou dat kunnen zijn: ‘Als ik duidelijk zeg hoe ik het hebben wil, dan vind ik mezelf een bitchy boss’)

Doe dit voor alle gedachten of overtuigingen die je hebt. Dit geeft je mooie inzichten.

Het is sowieso interessant om het boek De vier vragen die je leven veranderen van Byron Katie met daarin The Work te lezen als je dat nog niet gedaan hebt. Je kunt hem hier vinden:

De vier vragen die je leven veranderen

3 Pak de lead

En pak dan de lead, volledig!

Doe dit door het volgende in de praktijk te brengen:

 • Sta voor je visie  en missie en laat dit overal in doorklinken, in meetings, in gesprekken of spijker het aan de muur zoals ze bij Coolblue zeggen :-).
 • Ben duidelijk en helder naar je team qua speelveld (waarden, randvoorwaarden, belangrijkste afspraken over samenwerking enz ), doelen en wat je verwacht van je team.
 • Ben duidelijk in wat ze van jou kunnen verwachten en heb allemaal helder wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn binnen het team.
 • Zie signalen, neem ze serieus en onderneem actie. Stel je vragen en spreek zo nodig aan. Laat dit niet meer lopen, maar doe er wat aan als het nog klein is.

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

 

*deze pagina bevat affliatelinks

Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

Mannelijke en vrouwelijke energie is een topic wat mij de laatste maanden bezig houdt. Het is niet alleen iets wat belangrijk is om je bewust van te zijn als persoon, man of vrouw dat maakt niet uit, maar dit is ook belangrijk als je succesvol wil zijn in je leidinggevende rol. Vandaar in deze blog wat de consequenties zijn als je doorschiet in een van de twee (en dat doen de meesten) en wat het je oplevert als je het meer in balans brengt.

Mannelijke en vrouwelijke energie, of je nou een man of vrouw bent, je hebt het allebei. Alleen gebruiken we het vaak niet meer allebei. We schieten door in een van de twee en op dit moment is mannelijke energie vaak dominant. We leren om dingen voor elkaar te krijgen door juist onze mannelijk energie aan te spreken dus gaan we in de actiestand, pushen, vanuit kracht bewerkstelligen, daadkrachtig zijn. Toch kan het ook zijn dat juist de vrouwelijke energie de boventoon voert: vriendelijk zijn, empathisch zijn, luisteren, begrijpen, verzorgend zijn en juist niet in de actie maar ontvangen. Je overgeven en laten leiden.

Blog Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

Focus op een van de twee

Welke van de twee ook de boventoon voert, als de focus op een van de twee ligt, mis je een essentieel deel van wat je nodig hebt in je leidinggevende rol om je medewerkers betrokken te houden en je team goed te laten presteren. Je hebt namelijk beide nodig anders voelt het steeds niet goed en loopt het allesbehalve soepel.

Waarom voorkeur voor een van de twee?

Dat we onze vrouwelijke energie uit het oog zijn verloren, zowel als man en als vrouw, zit hem erin dat we in onze cultuur vooral meegekregen hebben dat als we in ons werk iets voor elkaar willen krijgen we er vooral bovenop moeten zitten, daadkrachtig moeten zijn en actie moeten ondernemen. We vinden dit normaal en staan toch een beetje raar te kijken als we onze intuïtie de ruimte geven, juist vertrouwen op wat komt en meer connecten met ons interne zelf. Dat klinkt toch wat zweverig, toch?

We hebben last van onze eigen labels

En dat brengt me gelijk bij het volgende: we worden ook gehinderd door alle labels die we plakken. Labels als vrouwelijk, mannelijk, gay, spiri wiri, sterk, zwak enzovoorts. Die labels gebruiken we natuurlijk om onze wereld overzichtelijk en logisch te houden, maar het laat ons ook weinig ruimte om dingen anders aan te pakken. Het houdt je weg bij wie je werkelijk bent. Want we conformeren ons eraan. Omdat de angst om afgewezen te worden groter is dan het plezier wat we (misschien) zullen ervaren als we volledig onszelf zijn.

Blog Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

En nu zijn we zoekende…

Inmiddels hebben best wat mensen in de gaten dat we ergens scheef gaan. Het is niet voor niks dat spiritualiteit steeds meer aan ruimte wint. Ook ik zelf heb het mogen ondervinden dat ik vooral mijn mannelijke energie inzette in eigenlijk alles wat ik deed. Om dingen thuis goed te laten lopen, om mijn bedrijf op te bouwen. Ik wist niet beter. Totdat ik op een punt kwam waarbij ik de spiegel voorgehouden kreeg dat ik mezelf totaal kwijt was. Langzaamaan ben ik gaan ontdekken dat het me helpt om stil te staan. Dat dat geen waste of time is, maar mij juist helpt om te connecten met mijzelf en zo de juiste focus te houden.

Vanuit vertrouwen in actie

En inmiddels is het zover dat ik vanuit vertrouwen en achterover leunen in actie kom. Het komt naar me toe in plaats van dat ik het push en op kracht iets forceer. Kan je je voorstellen dat je vanuit een hele andere energie dingen in beweging zet en laat ontstaan? Ik wist niet dat dit ook kon. Nu weet ik hoe ik beide energieën kan gebruiken en effectief kan inzetten. Waardoor ik niet alleen relaxter in het leven sta, maar ook nog eens meer en beter werk lever.

Hoe zit dat dan in je leidersrol?

Deze les bracht me op een mooi gesprek met mijn man. Want hoe zit dit dan in je leidinggevende rol? Heb je daar ook niet zowel vrouwelijke als mannelijke energie nodig? Het antwoord is ja. Want wat ik zie is als je als leider teveel in je vrouwelijke energie zit, dan ben je vriendelijk, maak je het iedereen naar de zin, ben je aan het zorgen, maar mist er duidelijkheid, richting, grenzen en aanspreken op gedrag. En als je als leider juist doorschiet in je mannelijke energie, dan is het vaak met de vuist op tafel (zo doen we het, omdat ik het zeg!), zo moet het en macht uitoefenen vanuit positie, maar mis je het luisteren, empathie, feedback kunnen geven, aandacht voor connectie en de relatie.

Blog Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

Laat het niet ‘stinken’

Dus juist in je leidersrol is het belangrijk om zowel je vrouwelijke als mannelijke energie aan te boren als persoon. Om het daarmee zelf goed te hebben in je leidinggevende rol (het loopt lekker) én om het beste uit je team te halen.

Wanneer je doorschiet in een van de twee gaat het ‘stinken’ in je team. Leer dus beide energieën waarmee we allemaal zo mooi uitgerust zijn in te zetten. Durf je mannelijke kant te omarmen als je daar nu terughoudend in bent, omdat je nu het liefst aardig gevonden wordt en durf je vrouwelijke energie weer terug te vinden en in te zetten als je daar nu geen gebruik van maakt, omdat je meestal in de actiestand staat.

Zorg voor balans

Een ding wat ik geleerd heb: het een sluit het andere niet uit. Het versterkt elkaar juist. En in je leidinggevende rol krijg je het moeilijk als je beide niet gebruikt. Ga dus op onderzoek uit, breng de balans terug en geniet van de resultaten die je dan bereikt!

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Wat een beetje challenge je kan opleveren

Jezelf af en toe een beetje uitdagen, doe jij dat ook? Het mooie ervan vind ik dat je dan altijd ziet dat er meer mogelijk is. Dus vandaar vandaag mijn ervaringen en lessen in deze blog. Ter inspiratie of lering en vermaak, what ever you like.

Een tijd geleden heb ik mezelf een beetje uitgedaagd. Ik had mezelf een challenge gegeven namelijk: zoveel mogelijk blogs schrijven in 1 week! En ja, dat is niet concreet, voor mezelf had ik in gedachte, het liefst wil ik er 35 schrijven.

Blog Wat een beetje challenge je kan opleveren

En is het gelukt?

De uiteindelijke uitslag was: 11 blogs in 7 dagen! En om het gelijk even in perspectief te plaatsen: de afgelopen 4 jaar heb ik 99 blogs geschreven voor mijn website in 208 weken. Dit is dus 9x wat ik nu in 1 week deed.

Wat heeft het nog meer opgeleverd?

Maar naast mijn daadwerkelijke resultaat heeft deze uitdaging me ook nog een paar mooie inzichten opgeleverd. Want wat waren mijn ervaringen van deze week met een (bijna volle) focus op blogs schrijven?

1. I love blogs schrijven!

Ik begon voortvarend met 5 blogs op de eerste dag. Dit was dus top. Als ik dat 7 dagen kon doen zat ik dus inderdaad op 35! En ik merkte dat ik schrijven heerlijk vindt. Ik heb legio onderwerpen en heb elke keer zin om er weer wat moois van te maken. Dit kan ik serieus dagen volhouden. Dus I love what I do.

Blog Wat een beetje challenge je kan opleveren

2 Ik heb overschat wat ik in een dag kon doen (again :-))

Maar ik ben ook hierin getrapt: we overschatten wat we op een dag kunnen doen en onderschatten wat we in een jaar kunnen doen. Ik had de afgelopen week namelijk geen lege agenda. Ik wist dus ook wel dat ik misschien niet alle dagen 5 blogs ging halen, maar met een beetje extra gas moest ik toch een eind komen? UIteindelijk stond er nog teveel op mijn agenda waardoor ik het dus niet haalde.

3 De grootste vijand van focus afleiding

Ook had ik last van de grootste vijand van focus afleiding. Mijn telefoon, en dan met name mijn Insta en mijn mail, zijn de grootste boosdoeners. Ik moest hem af en toe gewoon verstoppen. In ieder geval confronterend hoe makkelijk ik dat ding elke keer pak en hoeveel tijd ik hier elke week mee verlies.

Blog Wat een beetje challenge je kan opleveren

4 Het weekend is voor gezin en vrienden

In het weekend had ik bedacht ook lekker te schrijven. Juist heerlijk. Daar had ik zin in. Maar er is er slechts 1 blog uit mijn vingers gekomen. Het weekend is echt voor familie en vrienden. Ik kan best één dingetje doen, maar het werkt voor iedereen het beste als ik dan mijn focus heb op thuis. Dus er nog even 2x 5 blogs uitpersen, gaat hem niet worden.

5 Wat als ik het niet had gedaan?

En nu kan je denken, maar 11 blogs? Dat is nog wel een eindje van je streefcijfer vandaan. Je hebt het totaal niet gehaald. Maar toch ben ik blij dat ik dit heb gedaan. Ik had naast de werkzaamheden die al in mijn agenda stonden, namelijk een duidelijke focus op die blogs. En ik heb nu gedaan in 1 week waar ik anders 11 weken over deed. Alleen maar door tegen mezelf te zeggen, dit is de challenge die ik aanga deze week. Als ik niks gedaan had, was er niks veranderd. Het heeft voor mij weer bewezen: er is zoveel meer mogelijk dan dat je nu denkt

Dus zo’n week doe ik binnenkort nog een keer. Lekker mooie content maken en tegelijkertijd ook meters.

Werkt zo’n uitdaging ook bij jou?

Waar kan jij op focussen waar je nu en op de lange termijn plezier van hebt?

En wat zou het voor jou betekenen als je hier een week volledig op focust?

Food for thought…

Maak er een mooie dag van!

Ben je klaar voor een nieuwe challenge als ondernemer? Wat dacht je van 12 weken gefocust aan je leidersrol werken waardoor je wegkomt uit die operatie? Lijkt dit je wat en ben je hier erg aan toe? Meld je dan even aan voor een gratis Fix Your Bottleneck gesprek en dan kijk ik met je mee wat nu je grootste bottleneck is op dit moment en of het Bouw je Beste Team programma wat voor je is. 

Hoe coach je je medewerkers naar een hoger niveau?

Hoe coach je als leidinggevende je medewerkers? Hoe zorg je dat ze hun volledige potentie gaan benutten? Hier heb je een belangrijke rol in. Je zal ze af en toe moeten laten zien wat er nog meer mogelijk is. Je zal ze moeten uitdagen en moeten helpen. Hoe doe je dat? Daarover ga ik het met je hebben in deze blog.

Hoe coach je als leidinggevende je medewerkers? En neem je er überhaupt de tijd voor? Vaak zie ik dat het erbij inschiet. Dit weet ik ook uit eigen ervaring, want als ik het niet plande, kwam er weinig van terecht. Daarnaast kan je het natuurlijk wel inplannen, maar als het dan blijft bij een beetje praten over ditjes en datjes, komt je medewerker nog niet verder. Dus fijn als je weet hoe je die coachmomenten het beste aan kunt pakken.

Op welke manier?

Dus op welke manier kan je je medewerkers het beste coachen? Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden, maar twee manieren die altijd goed bij mij en mijn team werkten waren de volgende: vaste coachmomenten een keer per maand en korte coaching gelijk op de werkvloer. Ik zal beide manieren hieronder verder toelichten en ook inhoudelijk een aantal handvatten meegeven.

Blog Hoe coach je je medewerkers naar een hoger niveau?

Wat ik je sowieso wil meegeven

Wat ik je sowieso nog wil meegeven is dat het vooral belangrijk is om goede vragen te stellen en goed te luisteren. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden. Dus heb je tot nu toe nog nooit gecoacht en vind je het best lastig om in de leidinggevende rol je medewerkers te helpen met nieuwe inzichten en om ze te laten groeien, focus je dan eerst op het beter luisteren en horen (dieper dan het oppervlakkige) en goede vragen stellen (open vragen en eenvoudige vragen).

Probeer dit gewoon dagelijks uit. Hier kan je dag in dag uit op elk moment mee oefenen. En je weet het, hoe meer je oefent, hoe competenter je wordt.

Twee manieren om te coachen

Zoals ik net al zei, heb ik zelf altijd twee manieren gebruikt om mijn medewerkers te coachen.

Manier 1: Een vast moment in de maand

Deze gesprekken plande ik altijd al een jaar vooruit met iedereen. We hadden dan een keer per maand een uur de tijd om een aantal dingen te bespreken en ik coachte ze op inhoud en persoonlijke ontwikkeling. Uitgangspunt waren de planningsafspraken die we aan het begin van het jaar maakten. Dat zijn enerzijds resultaatafspraken, dus welke resultaten ga je concreet dit jaar halen en anderzijds ontwikkelafspraken, dus welke stappen ga je zetten in je ontwikkeling en wat is het resultaat hiervan.

Gedurende het jaar hielden we in de gaten hoe het ging, coachte ik ze op wat ze lastig vonden of waar ze in wilden groeien en daagde ik ze ook uit om soms hoger te reiken dan ze zelf zouden doen.

Blog Hoe coach je je medewerkers naar een hoger niveau?

Gebruik feedback, vragen stellen en je luistervaardigheden in deze gesprekken.

En om het nog concreter te maken, vind je hier een aantal vragen die je kan inzetten.

Met betrekking tot resultaatafspraken

 • Wat is er de afgelopen maand goed gegaan? Waar merk je dat aan? Hoe is je dat gelukt?
 • Waar zit volgens jou je grootste bijdrage? Waar merk je dat aan?
 • Waar kan je nog in groeien? Hoe ziet het er voor jou uit als je die groei hebt doorgemaakt?
 • Waar heb je nog hulp bij nodig?
 • Wat kan ik hierin voor jou betekenen?

Met betrekking tot ontwikkelafspraken:

 • Welke stappen heb je gezet?
 • Wat heeft dit opgeleverd?
 • Welke stappen heb je niet gezet?
 • Wat houd je tegen? Wat belemmert je?
 • Hoe kan ik je hierbij helpen?
 • Hoeveel procent van je potentieel wordt op dit moment benut? Geef aan in een percentage waarbij 100% het hoogst haalbare is. In het percentage wat iemand noemt, wat zit daarin? En wat als je het 10 of 20% weet te verhogen? Wat is er dan anders? Wat is er voor nodig om dat te behalen?

Blog Hoe coach je je medewerkers naar een hoger niveau?

Manier 2: Korte coaching op de werkvloer

Dit kan je dagelijks toepassen en op elk moment van de dag. Het kost je slechts een minuut (of twee). Zie je namelijk iets gebeuren wat precies te maken heeft met het ontwikkelpunt van iemand dan hoef je niet te wachten tot jullie ergens die maand je afspraak hebben. Sterker is het om gelijk feedback te geven en kort te coachen want het is vers en iemand is nog ‘in het moment’.

Geef dus feedback op wat je ziet (lees hier over hoe je op een goede manier feedback geeft) en stel daarna nog enkele vragen als:

 • Als ik kijk naar je ontwikkelafspraak/wat je wil ontwikkelen, wat had je hier dan beter kunnen doen?
 • Hoe kan je dat in het vervolg aanpakken?
 • Welke hulp heb je hier nog bij nodig?

En laat diegene het maar proberen.

Op deze manier is het dus kort en krachtig en op het moment dat iets plaatsvindt.

Ga met bovenstaande lekker aan de gang zou ik zeggen en probeer het eens uit. Ik ben benieuwd wat voor jou goed werkt. Als je in ieder geval maar aandacht hebt voor coaching. Zo wordt iedereen beter en ook gelukkiger in zijn of haar werk. Want hoe mooi is het als iemand zijn volledige potentie kan benutten? Aan jou de schone taak om ze te helpen eruit te halen wat erin zit!

Wat vind jij lastig aan het coachen van je medewerkers?

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Als je stress hebt als leidinggevende, doe dit

Stress als leidinggevende is niet alleen arelaxt, het brengt jezelf en je team verre van goeds. Merk je dus dat de stress  oploopt in je leidinggevende rol? Laat het niet groeien, maar doe er wat aan. Het liefst zo snel mogelijk. Wat je precies kunt doen om hiermee korte metten te maken, dat vertel ik je in deze blog.

Stress als leidinggevende is allesbehalve prettig voor jou en maar ook niet fijn voor je team. Niet alleen omdat het niet goed is voor jouw gezondheid.  Maar ook omdat je je constant gejaagd en niet in control voelt, je het gevoel hebt dat het nooit ophoudt en je zo niet functioneert op je allerbest. Je kan dus niet alles geven en niet werken vanuit je ‘zone of Genius’. En dit alles heeft weer zijn weerslag op je team en dus je hele bedrijf.

Dus doe er wat aan

Stress? Doe er dan zo snel mogelijk wat aan, want het heeft een grote, negatieve impact als het langdurig is. Ja, ik hoor je denken: ‘Dat roept iedereen. Maar ondertussen blijft alles maar doorgaan en zie ik niet zo snel waar ik moet beginnen om die stress dan te verminderen.’ Logisch en daarover zo meer. Want er zijn 3 dingen die je nu kan en moet doen.

Maar waar komt het vandaan?

Maar hoe komt het eigenlijk dat je die stress nu ervaart en dat hij zelfs groeit? Waarschijnlijk heb je op dit moment veel op je bord. Dit kan alleen op het werk zijn, maar ook een combinatie van thuis en op je werk. Je hebt het idee dat je alles moet doen, je wil alles ook blijven doen (want dan gebeurt het tenminste goed) of je hebt het idee dat je geen keuze hebt. Voor je gevoel zit je vast en komt er geen eind aan. Elke keer hoop je dit wel, maar dan zijn er weer 10 andere dingen die jouw kant opkomen.

Hoe doorbreek je het?

Belangrijk is dus om de cirkel te doorbreken. Om je stress niet meer de overhand te laten nemen, maar het zo te regelen dat je je lekker voelt en de rust en ruimte hebt om dat te doen waar jij goed op gaat. Met deze drie dingen doorbreek je de huidige situatie:

1 Afstand nemen

Als je middenin in alle drukte en de waan van de dag zit, kun je niet helder kijken en knopen doorhakken. Dat kan je alleen als je afstand neemt en de ruimte pakt om een doorbraak te creëren. En geloof me, die heb je nu nodig. Dus stop even met rennen. Neem even die adem pauze. Ga ergens heen waar je prettig voelt, bijvoorbeeld het bos, strand of een fijne plek in de stad en zet je telefoon uit. Schakel af om ruimte maken voor stap 2.

2 Kiezen

Stap 2 is keuzes maken. En dit is iets wat we vaak moeilijk vinden. Het liefst doen we alles om maar niks te verliezen. We gaan wel harder werken, minder slapen en wensen dat er meer dan 24 uur in een dag zit om gewoon alles wel voor elkaar te krijgen. We willen niet kiezen, want we willen niet verliezen. Maar door niet te kiezen, doe je alles een beetje, dus uiteindelijk verlies je op alles. Kies. Kies voor wat jij het liefste doet en waar je energie van krijgt. Zorg dat je weet wat je te doen hebt in je leidinggevende rol (lees daarvoor ook deze blog: Blog Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?) en doe alleen dat. Focus en kies. Je hebt namelijk altijd een keuze, ook al denk je nu van niet. En je hebt elke dag een nieuwe mogelijkheid om keuzes te maken. Zet het op een rijtje. Durf te kiezen en doe de rest helemaal niet meer, automatiseer het of laat het door anderen doen.

3 Loslaten

En laat dan los. Laat dingen los. Laat het over aan anderen. Als je zorgt dat je goede mensen om je heen hebt en als je werkt met goede systemen, dan kan je ook met een gerust hart loslaten. Je kan niet alles alleen en dat hoeft ook niet. Leer jezelf om los te laten. Gooi het niet over de schutting, maar geef richting en het speelveld mee aan je team en laat anderen het doen. Focus je op wat belangrijk is in jouw rol. En weet dat je team dan zijn rol pakt. Gun het je team, gun het je bedrijf en gun het jezelf.

Weet dat bovenstaande een groeiproces is. Je begint nu ergens, maar je zal steeds makkelijker kunnen kiezen en meer kunnen loslaten. Het is een proces van jaren of misschien wel van je hele leven.

Kies in ieder geval nu dat je huidige situatie het niet is en zeg daar nee tegen. Zodat je volmondig ja kunt zeggen tegen dat waar je wel naar verlangt. En blijf hierin groeien. Wat is er dan wel niet mogelijk?

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Wat als je als leidinggevende de confrontatie uit de weg gaat?

Als leidinggevende de confrontatie uit de weggaan, is niet handig. Ik snap dat je het doet. Ik hoor het ook vaak terug. Maar je krijgt er een heleboel lastige situaties door als je er niet aan wil. En aangezien jij ook liever een makkelijker en fijner leven kiest boven het steeds moeten strugglen of zelfs slapeloze nachten hebben, ga ik je in deze blog de handvatten bieden waardoor jij het vanaf nu toch kunt (en ook wil) doen.

Als leidinggevende de confrontatie uit de weg gaan, is niet handig. Het lijkt misschien makkelijk voor jezelf en vriendelijk richting je medewerkers maar allebei is niet waar. Door de confrontatie niet aan te gaan maak je het jezelf juist moeilijker en je medewerker ontzeg je zijn kans om te groeien en zijn talenten volledig te benutten.

Hoe dan ook, de confrontatie niet aan gaan levert je meer op van wat je niet wil en juist helemaal niets van wat je wel wil. Klinkt niet als een strategie die je lang moet voeren, toch? Klopt, beter van niet.

Logisch dat je het uit de weg gaat

Niets menselijks is ons vreemd natuurlijk. Ik snap je heel goed dat je het uit de weg gaat. We willen namelijk allemaal aardig gevonden worden. De angst voor afwijzing…wie kent hem niet? We willen niemand voor z’n hoofd stoten en het liefst de lieve vrede bewaren. Want dat werkt het beste, is de weg van de minste weerstand en voelt (in eerste instantie) een stuk minder ingewikkeld. Dus logisch dat je ervoor kiest om de confrontatie niet aan te gaan. Alleen is het slechts een korte termijn gedachte. Want laat je dingen gaan, dan begint het pas. En dat wordt iets wat in eerste instantie klein was, ineens een stuk groter en uitdagender om op te lossen. Dus waarom niet aanpakken als het klein is? Juist de makkelijkere weg kiezen, in plaats van de moeilijke? Dat klinkt toch veel aantrekkelijker?

Wat als je als leidinggevende de confrontatie uit de weg gaat?

Hoe kan je het dan aanpakken?

Wat kan je dan nu doen? Als je het eigenlijk arelaxt vindt om te doen en tot nu toe uit de wegging? Hierbij 3 fijne tips om je op weg te helpen. Dan is het alleen nog een kwestie van doen ;-).

1. Realiseer je: zachte heelmeesters maken stinkende wonden

Deze uitspraak bestaat niet voor niets. Als je dingen laat gaan om de lieve vrede te bewaren of hoopt dat het zich vanzelf oplost, dan ontstaat langzaam maar zeker die stinkende wond.

De confrontatie maar uit de weg gaan is sociaal en vriendelijk bedoelt, maar pakt meestal asociaal uit. Asociaal richting de medewerker en ook richting je bedrijf. Je helpt elkaar er niet mee door dingen niet te benoemen en te zeggen. Je ontneemt iemand namelijk de kans om te groeien, om zijn of haar talenten meer in te zetten of om ergens anders een leukere, beter passende baan te vinden. En je ontzegt jezelf en je bedrijf de groei en de potentie die het nodig heeft om je klanten zo goed mogelijk te bedienen.

Laat die zachte heelmeesters en stinkende wonden dus achter je. Tijd voor duidelijkheid, eerlijkheid, transparantie, groei, persoonlijke ontwikkeling, talenten en gun jezelf en je medewerkers het beste.

blog Wat als je als leidinggevende de confrontatie uit de weg gaat?

2. Je hoeft niet hard, bot en onaardig te zijn, maar wel duidelijk

Bij de confrontatie aangaan denken we al snel aan woorden als ‘hard zijn’, ‘bot’ en ‘onaardig’. Maar daar gaat het hier niet om. Waar het om draait is duidelijk en open zijn. Duidelijk zijn in dat je andere verwachtingen hebt, duidelijk zijn in dat iemand niet past, duidelijk zijn in dat je iemand een toffe peer vindt maar er qua gedrag nog wat moet veranderen… you name it. Dit heeft niets te maken met hard of bot zijn. Ben open, eerlijk en duidelijk en als de boodschap niet leuk is, maak dan op het proces, hoe je iets afhandelt/begeleidt, het verschil. Dit is allesbehalve hard en meedogenloos. Dat is namelijk niet nodig.

3. Gebruik handvatten en oefen

Oftewel, bereid je zelf voor, gebruik de beschikbare handvatten en doe het gewoon vaak. En dan gaat het je steeds beter en makkelijker af. Je ontwikkelt je competentie! Je kan er tegenaan blijven hikken, maar dan verandert er niets. Dus grijp de gelegenheden aan en doe het toch. Zie het voor jezelf ook elke keer weer als oefening. Je mag groeien. Het hoeft niet gelijk perfect.

Gebruik de handvatten waar ik al eerder over schreef en dan heb je een goede houvast:

Feedback, zo geef je het wel op een goede manier

3 tips hoe je medewerkers aanspreekt op gedrag

Disfunctioneren hoe pak je het aan

Personeel ontslaan, 3 tips die je helpen op een goede manier afscheid te nemen

En je zult zien dat het een verademing is als je de confrontatie wel aangaat. Voor jezelf en voor de ander. Ik wens je veel bijzondere gesprekken.

Heel veel succes!

 

Kijk en luister je liever? Hierbij ook de video:

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Hoe kan je jezelf coachen als leider?

Groeien als leider kan op verschillende manieren. Maar dat het belangrijk is om te groeien, dat is een feit. Doe je het namelijk niet, dan komt je bedrijf op een gegeven moment niet verder meer. Dit is frustrerend voor jou en voor je team. Dus hoe zorg je nou dat je je blijvend kunt ontwikkelen in je leidinggevende rol zonder dat je daar allerlei dure trainingen voor hoeft aan te schaffen? Dat vertel ik je in deze blog!

Groeien als leider is een van je topprioriteiten als ondernemer. Als je niet ontwikkelt, blijf je op een bepaald niveau hangen waardoor je bedrijf niet door kan groeien. Je krijgt steeds weer te maken met dezelfde uitdagingen en problemen. Je blijft in dezelfde vicieuze cirkel rond bewegen en krijgt dus ook hetzelfde resultaat. Je ontwikkeling is nooit af ;-). Belangrijk dus om elke keer stappen te blijven maken.

Ondernemers blijven hangen

Toch zie ik vaak ondernemers op een gegeven moment, als ze personeel krijgen, in de managersrol blijven hangen. Daar bedoel ik mee dat ze niet de doorontwikkeling maken naar leider en ondernemer. Ze gaan van medewerker eigenlijk naar een meewerkend voorman en zijn vooral bezig met het brandjes blussen en problemen oplossen. De boel managen dus. En ze worden geleefd door de waan van de dag.

Hoe kan je jezelf coachen als leider?

Te druk

Hier komen ze maar niet uit, want hun hele dag is vol en druk. Geen tijd om na te denken, geen tijd om zich te verdiepen in hun rol en ontwikkeling, geen tijd om stil te staan bij wat nu echt nodig is voor hun bedrijf (juist ook op de langere termijn). Er wordt dus niet specifiek geïnvesteerd in de leidersrol. Ze doen het leidinggeven, nou ja managen dus, erbij en doen hun best. Het is vooral hard werken en de lol gaat er meestal ook vanaf omdat ze het echte ondernemen missen.

Je bedrijf groeit zo hard als dat jij groeit

Elk stadium van je bedrijf vraagt weer nieuwe competenties van jou als ondernemer. Als je dit omarmt en hierin investeert dan bereik je steeds weer een nieuw niveau. Doe je dit niet, dan blijf je ergens hangen. De groei van je bedrijf is afhankelijk van de groei die jij maakt als ondernemer. En daar kan ik over mee praten ;-).

Leidinggeven en je leidersrol vervullen is een vak. Leer het vak en het wordt makkelijker, maar vooral ook effectiever. Je baant de weg vrij voor volgende niveaus. Nu kan je trainingen volgen of  een coach of mentor in de arm nemen, iets wat ik je ook zeker wil aanraden, maar je kan ook zelf elke dag aan de slag met je ontwikkeling. Je kunt namelijk ook jezelf coachen.

Blog Hoe kan je jezelf coachen als leider?

First things first: prioriteit

Het coachen van jezelf gaat om het stellen van de juiste, goede vragen. En ze daarna beantwoorden natuurlijk. Het enige wat je hoeft te doen is hier prioriteit aan geven. En dan bedoel ik dat je steevast een moment prikt in de week (of het liefst zelfs elke dag, want dan is alles vers), waarop je zelfcoachingstijd of thinking time voor jezelf claimt. Dus hier begint het mee. Claim je tijd. Anders gaat er niks veranderen. En onthou: resultaat behaal je door elke dag consistent iets te doen wat er aan bijdraagt en niet door eens in de zoveel tijd een groots iets te doen.

Zo coach je jezelf in je leidersrol

Welke vragen kan je jezelf stellen om te blijven groeien? Begin eens met de volgende. Hier kan je zelf op een gegeven moment natuurlijk een variatie op maken als dat beter bij je past.

1 Waar loop ik op dit moment tegenaan?

Bijvoorbeeld: iemand komt altijd te laat en ik weet niet wat ik ermee moet.

2 Wat is er goed aan deze uitdaging?

(denk hier vooral even voorbij je eerste reactie, want die eerste reactie is vaak ‘Niets!’)

Voorbeeld: Niets. Iemand moet gewoon op tijd komen. Dat is toch logisch? Waarom is dit nu mijn probleem? Het is zijn probleem. Ik verwacht gewoon dat medewerkers op tijd zijn ’s ochtends, in meetings, bij een gesprek… Mhm ik verwacht dat. Weet iedereen dat ook? Heb ik mijn verwachtingen wel voldoende uitgesproken? Zijn die helder bij iedereen?

3 Wat is er nog niet zoals het zou moeten zijn?

Voorbeeld: Dat die medewerker op tijd komt bij onze afspraken. Afspraak is afspraak.

4 Wat ben ik bereid te doen om deze situatie te verbeteren?

Voorbeeld: Ik wil het nog één keer duidelijk aangeven en ook zeggen wat ik van hem verwacht. Misschien moet ik sommige dingen die ik ‘normaal’ vindt en verwacht van iedereen sowieso nog eens delen met het hele team.

5 Wat wil ik niet meer doen om de situatie te verbeteren?

Voorbeeld: Gefrustreerd zijn, me steeds ergeren en op boos worden op medewerkers. Allemaal negatieve energie.

Blog Hoe kan je jezelf coachen als leider?

6 Hoe kan ik aan de slag gaan en genieten van dit proces?

Voorbeeld: Duidelijk zijn. Deze medewerker feedback geven en aanspreken op zijn gedrag, dus het gesprek aan gaan. Ik laat de verantwoordelijkheid bij de medewerker. Voor mij is dit weer een mooie oefening. Hoe vaker ik dit doe, hoe beter ik hierin wordt. Dus dit is weer een volgend stapje. Ik help mezelf, de medewerker en mijn team hiermee. Ik geniet ervan dat ik een positieve bijdrage lever hieraan en mijn grenzen bewaak.

7 Welke eerste (kleine) makkelijke actie kan ik nu gelijk nemen?

Voorbeeld: Ik plan nu gelijk een afspraak in. En ik bereid het gesprek voor.

Deze bovenste vragen zijn probleemoplossende vragen.

Wat je ook kan doen is wat meer boven je eigen rol gaan hangen en zo inzicht krijgen in waar je staat en welke stappen je overall kunt nemen Hiervoor kan je deze vragen gebruiken:

 1. Welke resultaten heb ik de afgelopen tijd geboekt?
 2. Waar ben ik trots op?
 3. Welke resultaten heb ik nog niet behaald die ik wel voor ogen had?
 4. Wat stond in de weg om deze resultaten te behalen?
 5. Hoe kan ik deze obstakels wegnemen? Wat heb ik daarvoor te doen of te leren?
 6. Welke actie kan ik nu nemen?

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Pagina 1 van 41234