Gratis ebook 'Creëer het team dat je wilt'

Meer weten over hoe je je beste team creëert en er alles uithaalt wat er in zit? Download dan hier mijn gratis ebook 'Creëer het team dat je wilt'. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Leiderschap

Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Druk, druk, druk. Als leidinggevende ondernemer zijn dit je dagen. Je weet niet meer beter. En eerlijk gezegd voelt het ergens ook wel lekker. Je bent nodig! Je voelt je nuttig. Maar of je nou met de juiste dingen bezig bent? Tja, dat vraag je je geregeld af. Ook al voelt het goed om nodig te zijn, is dit ook het beste voor de lange termijn? In deze blog laat ik je zien waarom druk zijn niet effectief is en wat je beter kan doen.

Druk, druk, druk. Dag in, dag uit ben je druk met van alles. Je bent altijd bezig, vragen aan het beantwoorden, brandjes aan het en dingen aan het regelen. En ook al is het af en toe pittig, het voelt eerlijk gezegd ook goed. Je regelt het allemaal maar wel weer. Je voelt je nuttig.

Blog Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Er is alleen wel een probleem..

Het nadeel is alleen dat je nooit tijd hebt om na te denken. Je hebt geen tijd en geen rust. Het lukt je niet om uit te zoomen en op afstand naar je bedrijf en je team te kijken. Hierdoor blijven lange termijn plannen liggen, heb je geen tijd om aandacht te geven aan je team en kun je geen structurele oplossingen bedenken voor problemen die steeds terugkomen. Dit heeft tot gevolg dat problemen zich steeds weer opnieuw aandienen, de betrokkenheid in je team terugloopt, er minder goed wordt samengewerkt en je vraagt je ook wel eens af: hoe moet dit als ik er een keer niet ben? Want dan loopt het allemaal in de soep. Het geeft je een enorme druk op je schouders en je stressniveau loopt op omdat je altijd ‘aan’ moet staan.

Bezig zijn voelt goed

Lekker bezig zijn, in de actiestand, het voelt zo goed. We hebben geleerd dat dat goed is. Het voelt alsof er veel gaande is en je voelt je nuttig. Je krijgt meestal ook direct een ‘beloning’. Bedankt dat je dit hebt opgelost. Bedankt voor je antwoord. Yes wat fijn, we kunnen weer door.

Dat maakt dat je aan het eind van de dag het idee hebt goed bezig te zijn geweest. En die fijne beloning van ‘yes, ik heb het weer gefixt’ of ‘dank je wel voor het oplossen’ maakt dat je er meer van wil. Alleen houdt het je ook vast. Vast in die operatie, vast in de details en in het hier en nu. Waardoor je geen tijd hebt voor de langere termijn en structurele oplossingen. Je houdt juist de huidige situatie in stand. Daarnaast loop je ook je teamleden in de weg, omdat je je nog overal mee bemoeit.

Blog Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Is het dus effectief op de lange termijn als je vooral druk bent met van alles?

Je voelt hem natuurlijk al aankomen: hoe effectief ben je nou werkelijk? Ook al voelt het dus nuttig en goed aan de ene kant, je bent in jouw rol als leidinggevende op dit moment niet met de goede dingen bezig. Eigenlijk houden we onszelf voor de gek door de ‘instant gratification’. Om effectief te zijn voor je bedrijf en team én om het op de lange termijn vol te kunnen houden, is het wijs om afscheid te nemen van druk, druk, druk.

Wat dan wel?

Wat je gaat helpen en wat wel effectief is, is dit:

Focus op de WIE en de WAT

Dat druk zijn en bezig zijn is helemaal niet interessant. Wat belangrijk is is met de juiste dingen bezig zijn in jouw rol. Je bent niet langer medewerker in je eigen bedrijf. Het is belangrijk om de volledige stap te maken naar leider/eigenaar.

Blog Lekker druk voelt goed, maar is het ook effectief?

Dat betekent dat jij je richt op het vinden van de juiste mensen op de juiste plek en dat je ze ondersteunt (laat ondersteunen) hun werk zo goed mogelijk te doen.

En dat je zorgt dat je team weet welke richting jullie op gaan met het bedrijf, dat iedereen de missie en visie kan dromen en je de focus (doelen) voor het jaar en kwartaal scherp hebt en houdt.

Zo richt jij je op het juiste wat het meest effectief is voor je bedrijf op de lange termijn. En niet geheel onbelangrijk, zo hou jij het vol.

Daarnaast loop je je team niet langer in de weg en kunnen je teamleden ook doen wat ze moeten doen. Help ze hun werk beter te doen in plaats dat je het voor ze oplost.

 

Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op Instagram!

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

 

Overtuigen met excel-sheets of inspireren?

Overtuigen met excel-sheets of inspireren?

Je medewerkers betrokken houden en enthousiasmeren, hoe doe jij dat? Ga jij hard werken en overtuigen? Of heb je inmiddels ook in de gaten dat dat eigenlijk niet werkt? Wat ik regelmatig zie, is dat directeuren proberen te overtuigen met excel-sheets. Terwijl de medewerkers steeds verder wegzakken als dit gebeurt. Niet het effect wat de bedoeling is. Wat je in plaats daarvan beter kunt doen, dat vertel ik je in deze blog.

Je medewerkers betrokken houden en enthousiasmeren het wordt regelmatig geprobeerd door te overtuigen en allerlei cijfers op een team af te vuren. De leider in kwestie is heel hard aan het werk met uiteindelijk verre van het gewenste effect.

Blog Overtuigen met excel-sheets of inspireren?

Saai en nietszeggend

Want wil je je medewerkers juist meenemen, enthousiast maken en ‘aan’ laten gaan, dan is het presenteren van excel-sheets en allerlei cijfers het laatste wat je moet willen. Jij bent als ondernemer waarschijnlijk al kilometers verder. Je hebt idee en de koers al helemaal bedacht, doordacht, uitgezocht en onderbouwd. Dus als je eenmaal het gevoel hebt dat je het zo wil gaan doen, dan wil je het ook graag aan je personeel brengen. Dus cijfers overzichtelijk op de sheet en knallen maar. Waarbij je doel waarschijnlijk gemist wordt, omdat mensen nou eenmaal niet ‘aan’ gaan van cijfers.

Ander perspectief

Als ondernemer zit je anders in de wedstrijd dan je medewerkers. Jij kijkt naar het grotere geheel, de lange termijn, grotere doelen, innovaties en de strategie. Terwijl je medewerkers denken aan baanzekerheid, een fijn salaris, lol in hun werk, van betekenis kunnen zijn met hun expertise, leuke collega’s, voldoende vakantiedagen enzovoorts. Totaal twee verschillende perspectieven. En je hebt wel met elkaar die resultaten te halen. Maar met droge cijfers, hard roepen dat iedereen die moet gaan halen en overtuigen op basis van feiten kom je daar niet. Maar ondernemers lijken soms uit het oog te verliezen waar het vuurtje van gaat branden bij hun medewerkers. Vanuit hun eigen perspectief en praktische route wordt het op tafel gelegd en als je dan zelf maar enthousiast genoeg praat komt het wel over, hopen ze. Maar vaak raken ze hun medewerkers en hun betrokkenheid zo alleen maar kwijt.

Blog Overtuigen met excel-sheets of inspireren?

Wat dan wel?

Oke, dus dit is het niet. Maar wat dan wel? Wil je je medewerkers juist enthousiasmeren, betrokken houden en aan zetten, hou dan op over cijfers maar kies ervoor ze te inspireren.

Denk vanuit hun perspectief. Wat maakt dat hun vuurtje wordt aangewakkerd? Dat ze zien wat er mogelijk is? Dat ze enthousiast worden en gelijk actie willen ondernemen?

Dat is als je ze raakt.

Raakt met waarom jullie doen wat jullie doen.

Met een verhaal. Met een verhaal vanuit jezelf als ondernemer of een verhaal van een klant.

Laat je medewerkers voelen waar ze het voor doen. Laat ze voelen dat ze een verschil kunnen maken. Wakker de passie aan om ervoor te gaan. En laat ze zien wat jij misschien al lang ziet vanuit je visie als ondernemer. Laat ze dromen en vanuit inspiratie doen.

Dan weten ze waarvoor ze het doen.

Dan willen ze graag hun bijdrage leveren.

Dan doen ze met alle liefde een stapje extra.

Dan komen ze zelf met ideeën en wordt het nog beter dan dat je zelf voor ogen had.

Blog Overtuigen met excel-sheets of inspireren?

Het begint bij jou

Probeer dus die snaar te raken. Door aan te sluiten bij je medewerkers. Door ze mee op reis te nemen, ze het te laten voelen en het voor zich zien.

En maak je over de invulling maar geen zorgen. Want als je ze het kan laten zien, weten zij hoe ze het in kunnen vullen. Daarmee wordt het nog meer van jullie allemaal.

Het begint dus bij jou als leider. Besteed tijd en aandacht aan hoe je iets gaat brengen als je een bepaalde droom wil verwezenlijken of bepaalde resultaten wil halen met je bedrijf.

Je werkt nou eenmaal met mensen. Met mooie, geweldige mensen. Haal het beste in ze naar boven, zodat ze het beste kunnen terug geven.

 

Wil je graag een omslag maken? Doe ook even de scan in mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Download hem hier.

Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Leidinggeven ingewikkeld? Dat kan zeker zo voelen als je er als ondernemer inrolt. Maar gelukkig is er ook een oplossing. Waardoor je juist helemaal comfortabel gaat voelen in je rol en ook nog eens zorgt dat je team tot topprestaties in staat is. In deze blog vertel ik je alles over deze simpele oplossing.

Vind je leidinggeven ingewikkeld als ondernemer? Je bent niet de enige. Ineens al die verantwoordelijkheid voor al die mensen, je wil dat ze het naar hun zin hebben en je probeert zo vriendelijk mogelijk te zijn. Maar toch vind je maar niet de goede mensen en merk je dat je wat je zegt en doet juist averechts werkt in je team. Het voelt als lastig en niet onder controle en straks kost het je alleen maar geld en levert het niet op wat je verwacht had. Het wordt een steeds zwaardere last voor je en daar zit je niet op te wachten. Ik geef je helemaal gelijk.

Blog Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Kan ik dit wel?

Die eerste medewerkers aannemen vond je al een dingetje, maar nu mag je ook nog leidinggeven. En dat heb je dus nog nooit gedaan! Wie heeft ooit bedacht dat ondernemers dit er ook nog even bij doen? En dat je een natuurtalent moet zijn? De meeste ondernemers hebben twijfels of ze het wel kunnen.

Geen geboren managers

Om je gerust te stellen, deze meeste ondernemers zijn geen geboren managers. En gelukkig maar, want dat managen daar ga je nooit gelukkig van worden en je team ook niet, dus vergeet dat. Wat alleen wel belangrijk is, is dat je gaat leiden. En ook dat zit er bij de een meer in dan bij de ander, maar wees niet ongerust, dit kun je leren. Alleen zie je dat veel ondernemers er niet voor kiezen om hier in te investeren.

Ik vogel het zelf wel uit

Alleen gaan veel ondernemers eerst aanmodderen en zelf proberen. De meeste ondernemers die ik ken hebben een aardige dosis eigenwijsheid, dus hebben de overtuiging dat ze het zelf wel kunnen uitvogelen. En eerlijk? Dat is natuurlijk een van de wegen. Ga het maar doen. Ga het maar ervaren. En als je dan regelmatig reflecteert, leer je er elke keer van en gaat het beter. Maar dan moet je wel de tijd nemen om te reflecteren en te leren. Want anders stap je elke keer weer in dezelfde valkuil. Daarnaast duurt deze weg erg lang en heeft het meestal dure consequenties. En het blijft maar ingewikkeld voelen en energie zuigen.

Blog Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Wat is dan wel de oplossing?

Wat is dan wel de oplossing om dat leidinggeven niet meer zo ingewikkeld te laten zijn? Wat maakt dat het makkelijk en relaxt voelt?

Daarvoor is een simpel antwoord: word competenter!

Alle succesvolle ondernemers, sporters, artiesten enz. hebben een ding in ieder geval met elkaar gemeen. Ze weten dat als ze succesvol willen zijn, ze enorm competent moeten zijn in wat ze doen. Het komt ze niet aanwaaien. You have to put in the work! Lees hierover ook deze blog: Goed leidinggeven? You have to put in the work.

Hoe competenter, hoe beter

Hoe competenter je wordt in dat wat je doet, hoe zekerder je je voelt, hoe makkelijker het wordt, hoe prettiger je je voelt, hoe minder energie het je kost, hoe meer je team doet wat je verwacht, hoe blijer en productiever je team is, hoe meer plezier jullie hebben.

Het begint namelijk allemaal bij jou. Als leider heb jij een cruciale rol. Je team is altijd een weerspiegeling van hoe jij het doet als leider. Hoe beter jij wordt, hoe makkelijker dit is voor jezelf maar hoe beter je team ook presteert. Dus hoe meer je met je bedrijf kan bereiken.

Investeer in beter worden

Word dus competenter. Ben niet eigenwijs en investeer zo snel mogelijk, als je met een team gaat werken, in je kennis en skills. Leidinggeven is een vak en het is voor je bedrijf cruciaal dat je het goed beheerst. Gun jezelf dat het makkelijk gaat, dat je weet wat je doet en dat je je zeker voelt. Gun jezelf dat je met het leukste en beste team werkt en dat je er uithaalt wat erin zit.

Zorg dus dat je tijd en geld investeert om te leren, te oefenen, te leren en te doen. Hierdoor wordt het elke keer makkelijker en voorkom je allerlei dure valkuilen.

Word dus competenter en daarmee de succesvolle CEO die je bedrijf nodig heeft.

 

Klaar met dat operationele managen? Ontdek aan welke knoppen je kan draaien. Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Doe de scan, implementeer de tips en maak van je team een geoliede machine.

 

 

Kan het anders dat leidinggeven? Fijn! Maar hoe dan?

Kan het anders dat leidinggeven? Fijn! Maar hoe dan?

Dat hele leidinggeven, het kan ook anders! Ik hoor het mezelf zeggen. En dan denk ik er gelijk achteraan: daar heeft dus niemand wat aan, Maris. Hoe dan? Maak het concreet, want zo blijft het een loze uitspraak. Dus bij dezen in deze blog: leidinggeven en de ervaring met je team kan dus ook anders en ik vertel je in deze blog hoe.

Dat leidinggeven, het kan ook anders. Leuk gezegd en trouwens ook zeker waar, maar niemand heeft er wat aan als je deze uitspraak geen vervolg geeft. Dus wat is dat ‘anders’ dan precies? En hoe kun je het doen?

Laten we even beginnen bij wat ik meestal zie, want waar vergelijk je dat ‘anders’ anders mee? Dus wat is het wat ik nu vaak tegenkom in bedrijven en teams?

Wat ik tegenkom

Allereerst wordt er bij leidinggeven vaak gedacht dat het gaat over de baas zijn. En als we het hebben over de baas zijn, dan hebben we daar beelden bij, toch? Iemand die vanuit zijn ivoren toren bevelen geeft, vertelt hoe het moet en macht uitoefent vanuit zijn positie. En omdat dit beeld nog steeds bestaat, beïnvloedt dit leiders en leidinggevenden nog steeds bij het uitoefenen van hun rol op dit moment. Ze hebben last van het Klaarover-effect. Je geeft ze een hesje en een fluit en ze gaan zich als autoriteit gedragen.

Blog Kan het anders dat leidinggeven? Fijn! Maar hoe dan?

Hoe zit het met je overtuigingen?

Daarnaast spelen allerlei overtuigingen een rol. Overtuigingen op basis van eerdere voorbeelden, voorbeelden uit boeken, films, gesprekken aan de keukentafel, gesprekken met familie. Zo wordt het beeld geschetst en in onze hoofd geprent van hoe het zou moeten.

Het zijn die gedachten en overtuigingen die bepalend zijn voor het gedrag van een leider. Het zijn overtuigingen zoals ‘Ik kan het zelf het beste, dus ze moeten het doen zoals ik het doe’, ‘Ik moet het wel controleren anders gebeurt het niet goed genoeg’, ‘Als ik niets doe, gebeurt het niet’, ‘Ik doe het wel even zelf, want voordat ik het gevraagd heb en uitgelegd heb, heb ik het zelf al gedaan’ of ‘Ik moet ze wel vertellen hoe want zelf kunnen ze het niet bedenken’ enzovoorts. Dit denken bepaalt het doen. Dus hoe denk je dat een leidinggevende zich dan gedraagt? En wat is daarvan het resultaat?

Over angst gesproken…

En dat brengt me gelijk op het volgende namelijk angst…Niet zozeer angst binnen je team, maar angst als leidinggevende. De angst om als leider de controle te verliezen. De angst om taken en verantwoordelijkheden aan iemand over te laten (die je notabene zelf hebt geselecteerd als leidinggevende) en dat diegene het niet doet zoals je het wil. De angst dat iemand beter is dan jij. De angst dat jij er niet meer toe doet, omdat anderen het daadwerkelijke werk overnemen in jouw bedrijf…Of angst om iets te doen aan ongewenst gedrag of situaties waardoor er een nare cultuur ontstaat waarin niemand graag werkt. Angst is een slechte raadgever. Ook in je leidersrol. Toch zie ik veel angst een leider beïnvloeden waardoor er alles behalve fijne situaties ontstaan.

Blog Kan het anders dat leidinggeven? Fijn! Maar hoe dan?

 

Te weinig kennis en vaardigheden

Ook wordt vaak gedacht dat je het er wel even bij doet, dat leidinggeven. En zeker als ondernemer, moet je dat toch ook gewoon kunnen? Je weet dat je nou eenmaal met personeel moet gaan werken als je bedrijf groeit. Jij bent de baas, dus jij kan dit. Of zou het moeten kunnen. Dat het nieuwe kennis en vaardigheden vraagt, daar wordt niet bewust bij stil gestaan. Daarin wordt niet geïnvesteerd en dan wordt er dus ‘maar wat gedaan’ vanuit alle goede bedoelingen. Maar vaak met nadelige effecten ,omdat dingen niet op de juiste manier worden aangepakt en dat leidt tot miscommunicatie, onbegrip, boosheid, teleurstelling, verlies van vertrouwen en motivatie ontstaat. Leidinggeven is een vak, al wordt dat vaak laat of helemaal niet ingezien.

Verlies-verlies situatie

In ieder geval zorgt al het bovenstaande voor een verlies-verlies situatie. Door gebrek aan leiderschap en/of vanuit macht aansturen, is zowel de leider als het team uiteindelijk niet blij en kost het iedereen veel energie. Je kunt met elkaar nooit optimaal presteren en het heeft meer weg van frustratie en moeten, dan van flow en weten waar je het voor doet.

Aan werk besteed je een groot deel van je tijd en energie tijdens je leven, dus laat het waardevol zijn en dat je het met plezier doet. Niet alleen jij als ondernemer/leider, maar ook al je medewerkers. Het gaat erom dat jullie wat jullie te doen hebben zo goed mogelijk kunnen doen voor je klanten en voor een fijne omzet en winst. En om het zo goed mogelijk te doen, is het belangrijk dat het interessant en leuk is om te doen voor degene die het moeten doen.

Waarom ik het belangrijk vind te pleiten voor ‘anders’?

En daarom vind ik het belangrijk om te laten zien dat het ook anders kan. Dat je dus niet alleen vanuit macht of ‘de baas zijn’ een team kunt aansturen. Dat het niet noodzakelijk is dat je overal bovenop zit om het goed te laten lopen. Dat je team nooit gaat presteren als de psychologische veiligheid er niet is en je medewerkers niet voldoende vertrouwen hebben. Dat je medewerkers geen verantwoordelijkheid nemen als ze daar de ruimte niet voor krijgen. Dat de beste mensen niet bij je blijven werken, omdat ze het niet leuk (genoeg) vinden. Want in deze situaties heb je uiteindelijk alleen maar verliezers…

Ga altijd voor Win-Win

Maar wat nou als je gaat voor alleen maar winnaars? Het kost je namelijk net zoveel tijd, energie en geld. Alleen krijg je dus een hele andere uitkomst voor alle betrokkenen. Een leider die blij is in zijn rol, medewerkers die hun ei kwijt kunnen en in een fijne sfeer werken en klanten die enthousiast zijn en graag terugkomen.

Hoe zou het zijn als je:

Niet vanuit angst en controle de baas speelt en/of managet, maar vanuit visie en vertrouwen  (en verantwoordelijkheid) je team leidt?

Niet denkt vanuit ‘ik ben het belangrijkste’, maar denkt vanuit ‘zij zijn het belangrijkste’?

Niet de dingen doet vanuit ‘dit moet (zo)’, maar de dingen doet vanuit wat je medewerkers nodig hebben om het beste resultaat te leveren?

En dat je als leider je volledige leiderschapspotentieel benut, weet hoe je dat voor elkaar krijgt en daardoor rust en meer vrijheid hebt en zorgt dat je team doet wat het moet doen? En je teamleden happy, betrokken, gemotiveerd, hard werkend en proactief zijn en het heerlijk vinden om bij jou en je bedrijf te werken?

Dan zijn die resultaten er namelijk ook. Meer dan dat.

En dan heeft iedereen elke dag lol in wat hij doet.

 

Blog Kan het anders dat leidinggeven? Fijn! Maar hoe dan?

En hoe krijg je dat dan voor elkaar?

Mocht je nu denken ‘ja, dat wil ik ook, maar waar begin ik om dit te realiseren?’. Hierbij alvast een aantal stappen die je nu kunt nemen:

1) Zie hem en kies voor die win-win

Ga voor die win-win voor alle partijen, voor jezelf, je medewerkers en je klanten. Waarom zou je het voor minder doen? Als je het eenmaal ziet, kies er dan ook bewust voor in alles wat je doet.

2) Kies voor leiderschap

Ben je bewust van je overtuigingen of angst om los te laten of niet aardig gevonden worden. Omarm je leidersrol volledig. Doe daarin wat je moet doen en laat je leiden door je visie en vertrouwen en niet tegenhouden door angst.

3) Zorg dat je groeit in kennis en vaardigheden

Heb je nog dingen te leren? Ben daar eerlijk in naar jezelf (en je team) en investeer er tijd en energie in om de juiste kennis en vaardigheden eigen te maken.

4) Maak je team het belangrijkste

De mensen die het moeten doen, dus je medewerkers, zijn de belangrijkste pilaar van je bedrijf. Zonder hen is er niks. Je team is dus het belangrijkste. Wie heb ik nodig op welke plek en hoe kunnen zij hun werk zo goed mogelijk doen? Dat zijn de vragen waar je mee bezig moet zijn en actie op moet ondernemen.

5) Ga na leren ook implementeren en blijf verbeteren

Alles wat je leert, implementeer dat ook in de praktijk. Aan alleen inzichten heb je niks. Zonder actie geen resultaat. Je hoeft niet gelijk alles goed te doen als je dingen anders aan wil pakken dan voorheen. Blijf continu leren en verbeteren. Neem consistent elke dag een stap. En weet: het is nooit af. Het blijft een continu proces. Hoe beter je wordt, hoe makkelijker het gaat.

 

Wil je graag een omslag maken? Doe ook even de scan in mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Download hem hier.

Goed leidinggeven? You have to put in the work!

Goed leidinggeven? You have to put in the work!

Goed leiding kunnen geven is niet iets wat aan komt waaien. We hopen het altijd wel. Met minimale inzet, het maximale kunnen bereiken. Toch werkt het zo helaas niet. You have to put in the work! Wat je kan doen om dat leidinggeven wel zo snel mogelijk goed onder de knie te krijgen als ondernemer (en uit je bedrijf te halen wat erin zit) daarvoor geef ik je inspiratie en handvatten in deze blog.

Goed leiding kunnen geven als ondernemer komt je niet aanwaaien. Dat is wel iets wat we hopen, maar dat is niet hoe het werkt. Zoals met alles waar je succesvol in wil worden in het leven, zal je er het werk wat ervoor nodig is in moeten stoppen. Maar toch doen we dat vaak niet en verwachten wel het maximale resultaat.

Het wordt nooit comfortabel

Maar als je niet investeert in je skills en er geen effort in stopt, voelt het nooit echt comfortabel en makkelijk. Het blijft dan altijd struggelen, trekken en duwen en je behaalt nooit de resultaten met je team die je wil. Je bent dan het merendeel van de tijd met problemen bezig en ervaart niet meer de vrijheid van het ondernemerschap.

Liever lui dan moe

Bij wat we ook willen bereiken als mens, we zijn het liefste lui dan moe. We zijn altijd op zoek naar de shortcut, naar het geheim om snel succes te behalen. Hiermee word je natuurlijk ook doodgegooid op social media: ‘ik heb de formule gevonden om snel…..’ Nu is het absoluut waar dat iemand je de stappen kan laten zien, zodat je die niet ook nog hoeft uit te zoeken, maar ook dan moet je zelf nog aan de bak. Dus aan kennis en inzichten alleen heb je niks. Dan komt de actie en het daadwerkelijke werk namelijk nog en dat zal je toch echt zelf moeten doen.

Ook zij kregen het niet in de schoot geworpen

Afgelopen tijd keek ik op Youtube en Netflix verschillende interviews en documentaires over mensen die tot geweldige dingen in staat zijn. Zoals Kobe Bryant (meervoudig NBA kampioen), Michael Jordan, Tony Robbins, Beyonce en Shawn Mendes. Zij hebben bijzondere dingen neergezet of doen dat nog steeds, maar dat is ze alles behalve aan komen waaien. Zo vertelt Kobe Bryant dat hij dus eerst helemaal niet zo goed kon basketballen. Hij deed een summer course en haalde nul punten, in de hele zomer. Maar hij keek naar wat anderen deden en hij bedacht op een gegeven moment een ander trainingsschema waardoor hij een tot twee keer per dag meer kon trainen. En hij had al snel door dat anderen dat niet deden en dat ze de voorsprong die hij had nooit meer konden inhalen.

De meest wijze 22 jarige die ik ken

En zo vind ik het ook inspirerend om te zien wat zanger en songwriter Shawn Mendes doet. Hij is pas 22 maar heeft inmiddels voor uitverkochte stadions gestaan. Maar ook daar heeft hij heel gedisciplineerd, consistent naartoe gewerkt. Hij moest leren gitaar spelen, piano spelen en zingen. Hij was eerst helemaal niet zo goed. Maar hij wilde artiest worden en hij houdt van muziek maken en zingen. Hij stond voor zaaltjes met maar tientallen mensen, hij bleef werken aan zijn stem, hij kon geen liedjes schrijven maar is gewoon begonnen, hij voelde zich vaak angstig maar heeft zich persoonlijk zo ontwikkeld dat hij hier nu mee kan dealen en hij is volgens mij de meest wijze persoon van 22. Maar daar heeft hij dus wel alle werk in moeten stoppen.


En zo werkt het ook in je bedrijf

Wil je succesvol zijn met je bedrijf dan zal je hier het werk in moeten stoppen. Je komt steeds weer in een volgende fase en dit vraagt nieuwe kennis en skills van jou. Dit blijft altijd een proces wat ontwikkeling van je vraagt en you have to put in the work om het goed te laten lopen, leuk te houden en succesvol te blijven. Niks komt aanwaaien al heb je soms wat geluk.

 

Dus hoe zit dat dan met een team aansturen en met je leidinggevende capaciteiten? Tja, ook daar zal je dus werk van moeten maken. Dus:

1 Kies ervoor te doen wat velen niet doen om die leider te worden die zijn team laat floreren en waar mensen graag bij willen werken.

2 Stop het werk erin om zelf beter te worden in je rol. Vraag jezelf af: wat heb ik daarvoor nodig? Wat mis ik nog aan kennis en skills? Waar kan ik dat vinden? Wie kan me helpen?

3 Werk dan consistent aan je eigen groei en beter worden in je rol.

Omdat je nou eenmaal van je bedrijf wil genieten, omdat je nu eenmaal het beste wil voor je klanten, omdat je weet hoe belangrijk het is om een goede werkgever te zijn waar mensen heerlijk kunnen werken, omdat jezelf houdt van ondernemen en je vrijheid je lief is.

Het kan voor minder, maar waarom zou je dat willen?

Het kan voor minder, absoluut. Alleen, dat is tegelijkertijd de zwaarste weg die je kan kiezen. Dan draait je bedrijf, maar ben je ook veel met problemen bezig en dingen die energie vreten. En heel eerlijk, was je daarvoor ooit je bedrijf begonnen?

Je hoeft misschien niet de beste te willen zijn, maar zoals ik de meeste ondernemers ken willen we wel graag succes (wat dat voor een ieder ook maar betekent). Doe het niet voor minder. Ook niet als je ineens personeel hebt en er weer nieuwe dingen van je gevraagd worden. Blijf het werk erin stoppen, blijf consistent verbeteren. En je hebt een interessanter, lichter en gelukkiger leven.

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Personeel is lastig

Personeel is lastig

Personeel is lastig. Vind jij dat ook? Of gaat het jou goed af? Wat ik regelmatig hoor is dat het voelt als een hele verantwoordelijkheid en ook dat al die mensen maar ‘ingewikkeld’ zijn. Je moet masseren, schikken en van alles proberen. Het is eigenlijk allemaal gedoe. Mocht je dit ook vinden, dan is deze blog voor jou. Ik help je personeel als een stuk minder lastig te ervaren en zelfs te gaan voor ‘wat een geweldig team heb ik!’.

Personeel is lastig. Dat is je overtuiging en ervaring. Het gaat allemaal zo moeizaam. Goede mensen vinden is een crime. Dan ze ook nog gemotiveerd en betrokken houden, het is bijna niet te doen. En heb je eindelijk de boel op orde, gaat die ene goeie juist weer weg. Je probeert er een team van te maken, maar je vindt het lastig om alles af te stemmen en vervalt toch al gauw weer in de inhoud, in zelf het meeste aan het woord zijn en vertellen hoe het moet.

Misschien maar stoppen?

Je hebt in ieder geval wel in de gaten dat dit het niet is. Want jij vindt er niks aan. Als je diep in je hart kijkt, heb je het eigenlijk gehad. Je vraagt je af of het ooit gaat veranderen en hoe lang je dit nog volhoudt. En daarnaast bereiken jullie niet de resultaten die je voor ogen had. Het gaat langzaam en moeizaam. Soms denk je zelfs, moet ik er niet gewoon mee stoppen?

Laat je ondernemersvibes niet killen

Ik weet dat het kan voelen als hele verantwoordelijkheid. En als het dan ook nog eens niet werkt zoals je hoopt, dan voelt personeel als last. Meestal komt dit doordat er op verschillende vlakken wat misgaat. Maar het goede nieuws is dat je er ook wat aan kan doen. Laat je personeel niet je ondernemersvibes killen. Het is namelijk niet nodig en hartstikke zonde. Het betekent alleen wel dat je bereid moet zijn om in de spiegel te kijken. Want het heeft ook alles met leiderschap te maken.

Wat kan er aan de hand zijn?

Het kan aan een aantal dingen liggen. Het kan zijn dat je op dit moment doet wat je denkt dat het beste is, maar eigenlijk heb je je nooit in leidinggeven verdiept. Je doet het vanuit bepaalde overtuigingen en zoals je denkt dat het hoort, maar je hebt je kennis en vaardigheden nooit verder ontwikkelt. Je controleert, bemoeit je overal mee en geeft weinig ruimte.

Verkeerde mensen in je team

Daarnaast kan het zijn dat je totaal de verkeerde mensen aantrekt. Je hebt dus niet de juiste mensen geworven en geselecteerd en daardoor loopt het niet en gaan ze ook snel weer weg. Je bent veel tijd en energie kwijt om dit steeds weer op te vangen en bij te sturen.

Cultuur

Ook kan het zijn dat je niet bewust hebt gestuurd op de cultuur die je graag binnen je organisatie terugziet waardoor er een cultuur is ontstaan die je liever niet hebt (bijvoorbeeld met veel negativiteit, weinig betrokkenheid, weinig vertrouwen, onbegrip of zelfs angst). Doordat er te weinig grenzen zijn en onvoldoende duidelijkheid is, is er ruimte voor gedrag dat je eigenlijk liever niet hebt.

Jouw leiderschap

In ieder geval komt het uiteindelijk hier op neer: het hangt allemaal samen met jouw leiderschap. Misschien is dit niet wat je wil horen, maar vat het niet op als kritiek. Weet dat je hiermee de knop in handen hebt om het om te turnen. Er gaat namelijk iets veranderen als jij verandert en een aantal dingen iets anders aanpakt. En ik ga je er nu bij helpen!

Dit is wat je nu kunt doen

Is het genoeg geweest en wil je niet meer blijven hangen in die ‘lastige personeelssituatie’? Ga dan nu hiermee aan de slag.

Stap 1

Welke verhaal vertel je jezelf op dit moment? Waar ben je van overtuigd als je het hebt over je leidinggevende rol en je team?

Stap 2

Transformeer dit verhaal. Vervang bovenstaande verhaal door een versterkend verhaal en overtuigingen bijvoorbeeld Ik werk alleen met de beste mensen die passen bij mijn energie en gewenste cultuur, Mijn team is het belangrijkste en/of Mijn belangrijkste taak is om te zorgen voor de beste mensen en dat zij hun beste werk kunnen leveren…

Stap 3

Wat wil je wel? Omschrijf de situatie, hoe je wel wil dat het er met je personeel aan toegaat, voor jezelf. Hoe gaat het? Wat doe jij? Wat doen je medewerkers? Hoe ziet dit er dag in dag uit uit? Hoe werken jullie samen? Wat voor cultuur is er? Enz.

Stap 4

Als je naar deze situatie van stap 3 wil toewerken, welke acties heb je dan nu te nemen? Schrijf alles op.

Stap 5

Welke eerste, eenvoudige actie kan je vandaag nemen van de lijst uit stap 4. Maak het dus weer kleiner en simpeler (actie waarvan je denkt ‘ja dit lukt me makkelijk’) en doe dit elke dag. Blijf dit consistent volhouden.

Wees ook niet bang of bescheiden als je zelf nog dingen te leren hebt. Durf hier naar te kijken en open te staan om te leren. Als je al een aantal handvatten krijgt, is het stuk makkelijker om op verschillende vlakken (zoals selectie van de juiste mensen, coachen van je medewerkers of het begeleiden en laten groeien van je team enz.) meer grip te hebben.

Weet dat je medewerkers met de beste intenties bij je komen werken en dat zij ook het liefst interessant en leuk werk doen. Als er een goede match is en je zorgt voor een goede, fijne omgeving dan werkt dit voor beide partijen het best.

Veel succes!

Meer handvatten trouwens om het beter te laten lopen met je personeel? Om zelf de juiste focus te hebben en beter te presteren met elkaar? Schrijf je dan even gratis in voor de volgende online masterclass ‘Lekker Leidinggeven als ondernemer’. Ik deel 7 sleutels die je ook in jouw bedrijf kunt inzetten waardoor jij je weer lekker voelt in je bedrijf en je team ook gelukkig en productief is.

Volg je me al op insta? Klik hier.

En mijn podcast staat online! De Love the Way You Lead-podcast kan je hier vinden:

Luister via Spotify 

Luister via Apple Podcast

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Wat te doen als de vibes in je team niet zijn om over naar huis te schrijven

Wat te doen als de vibes in je team niet zijn om over naar huis te schrijven

Bad vibes in je team? Daar wil je niet in werken toch? En je teamleden ook niet. Dus tijd voor actie. Maar ik kan me ook voorstellen dat je niet precies weet waar te beginnen om hier verandering in aan te brengen. Dus in deze blog de handvatten om weer vanuit positieve vibes te gaan werken. Let’s gooo!

Bad vibes in je team, een lage energie en lage motivatie. Je wordt er een beetje moedeloos van. Je blijft maar denken: waar ging het mis? Wat is er gebeurd? In ieder geval is dit niet hoe je wil werken en heb je ook het idee dat je nu alleen maar moet trekken en duwen. Het is vermoeiend en totaal niet inspirerend. Inmiddels zie je bij steeds meer teamleden de moed in de schoenen zakken. Zo halen jullie je doelen in ieder geval niet.

Hoe kon het zover komen?

Tijd voor verandering. En daar ga ik het zo met je over hebben. Maar nog even… want die vraag houdt je vast bezig…hoe heeft het zover kunnen komen? En daar kan ik kort over zijn. Dit heeft alles te maken met jouw leiderschap. Het kan zijn dat het bij een of twee mensen in je team is begonnen. Ze zitten er negatief in of er is iets voorgevallen en sindsdien klaagt diegene steen en been, is alles niet goed, wordt elk idee met de grond gelijk gemaakt en wordt alles negatief benadert. En als je er dan niets van zegt, krijgt iemand alle vrijheid om dit gedrag te blijven vertonen. Het lijkt eerst onschuldig en waarschijnlijk had je goede hoop dat het weer op zou houden. Maar als je niets doet, gaat het niet weg maar wordt het erger. Diegene zit er zelf in vast, heeft het misschien niet eens door en inmiddels worden andere teamleden ook geïnfecteerd.

Niet duidelijk over je grenzen en verwachtingen

Een andere oorzaak kan zijn dat je niet duidelijk bent geweest over jullie waarden, jouw verwachtingen en je grenzen. Je hebt namelijk een idee van hoe je graag wil samenwerken binnen jouw bedrijf. Je hebt een bepaalde energie, motivatie en betrokkenheid voor ogen. Maar als je dit nooit hebt uitgesproken en er zelf niet echt het voortouw in hebt genomen, dan is het niet vanzelfsprekend dat die gewenste cultuur zich ook vormt. En als het dan een kant op gaat die je niet wil en je geeft geen grenzen aan, dan ontwikkelt die ongewenste cultuur zich door.

Mismatch

En ten derde kan het ook te maken hebben met het aannemen van de verkeerde mensen. Mensen die niet passen bij jouw energie en de energie van jouw bedrijf. Die niet op dezelfde golflengte zitten. Ook dan blijft het strugglen en trekken en duwen. Als de match er niet honderd procent is, dan kun je beter afscheid nemen, want ook dit beïnvloed de cultuur negatief.

Dit is een betere vraag

Het is fijn als je weet waar het aan ligt, want als je hier iets van herkent dan kan het je de volgende keer behoeden om in een negatieve energie te belanden. Dan zie je het aankomen en kan je het eerder tackelen. Dus goed om inzicht te hebben, maar eigelijk is het beter om jezelf een betere vraag stellen op dit moment. Namelijk: wat kan ik nu doen om weer die positieve vibes en motivatie in mijn team te krijgen?

Goede vraag!

Daar ga ik je nu bij helpen. Dit is wat je kan doen.

 

1) Kijk eens van een afstand naar je team en analyseer wat er aan de hand is. Beantwoord deze vragen voor jezelf:

   • Waar komt de negativiteit, negatieve energie vandaan? Wie is de bron?
   • Wat triggert de negativiteit?
   • Welke rol heb je hier zelf in?
   • Hoe zie je het idealiter voor je? Dus wat wil je wél?

2) Bij een of meerdere individuen die de bron zijn: ga het gesprek aan.

  • Geef terug wat je ziet en hoort
  • Onderbouw het met voorbeelden
  • Geef aan wat de consequenties zijn
  • En vraag of iemand het herkend.
  • Geef daarna aan dat je anders verwacht en hoe dat er qua gedrag uit ziet.
  • Laat de medewerker zijn of haar verantwoordelijkheid nemen en met een oplossing komen om dit te veranderen.
  • Maak een concrete afspraak met elkaar wat er dan nu gaat gebeuren en evt nog een datum om te evalueren.

Hebben jullie een afspraak gemaakt en gaat het mis, spreek iemand dan gelijk aan op zijn gedrag. En mocht er uiteindelijk geen verbetering zichtbaar zijn, wees dan ook niet bang om afscheid te nemen.

3) Bij je hele team: ga het gesprek aan met je team.

  • Geef ook hier terug wat je ziet
  • Geef voorbeelden en ook wat de consequenties zijn
  • Geef aan wat het met jou doet en welke verwachtingen je eigenlijk hebt
  • Geef aan hoe je idealiter wil dat het gaat. Vraag je team om met verbeteropties en -acties te komen. Laat ze dit zelf bedenken. Help ze eventueel door goede vragen te stellen.
  • Maak concrete afspraken met elkaar.
  • En bepaal een datum wanneer jullie evalueren. Blijf dit de komende tijd doen en voer op die momenten ook weer nieuwe verbeteringen door.

En het kan dus zijn dat je zowel 2 en 3 moet doen om de boel in de positieve richting te draaien. Geef dit nu eerst prioriteit. Want dat maakt dat jullie het allemaal makkelijker krijgen, processen vloeiender lopen en jullie weer meer plezier hebben!

Op naar good vibes en een heerlijke energie!!

You can do it!

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Alle actiepunten eerst en dan mijn team!

Alle actiepunten eerst en dan mijn team!

Alle actiepunten en moetjes eerst en dan komt mijn team! Herken je deze ook? Eerst alles willen afwerken en dan aandacht willen besteden aan je team. Maar vaak is er dan geen tijd meer over. Wat nou als je het eens omdraait? Je team eerst en dan wat er nog aan acties overblijft? Wat dit voor jou en je bedrijf kan betekenen, laat ik je zien ik in deze blog.

Alle actiepunten eerst en dan komt mijn team. Ook herkenbaar voor jou als ondernemer? Eerst alles regelen, zorgen dat je dingen hebt afgevinkt en dan is er tijd en ruimte voor je team. Maar vaak is er dan geen tijd meer over. En daardoor krijg je juist weer meer vragen, meer brandjes om te blussen, meer issues en ontstaat die vicieuze cirkel. Wat je minder wil, daar krijg je meer van en zie het dan maar eens te doorbreken.

We houden van afvinken

Ja, we houden nou eenmaal van afvinken. Dingen van je lijstje strepen en dat het liefst zoveel mogelijk. Het geeft ons een goed gevoel. Het is geeft onmiddellijke bevrediging. We krijgen het gevoel dat we goed bezig zijn en kunnen onszelf een schouderklopje geven dat we dat maar weer mooi voor elkaar hebben. Logisch dus dat we dit graag doen en het ook in stand houden.

Niet met het juiste bezig

Ook al weten we eigenlijk dat we dan vaak niet met de juiste zaken bezig zijn. Dat we dan niet bezig zijn met dat wat echt het verschil maakt, dat wat structureel resultaten oplevert of problemen oplost. Want ja, voordat je van lange termijn acties eens terugziet en voelt wat het oplevert dat kunnen we niet goed genoeg overzien.

Dus korte termijn en de ogenschijnlijke urgentie van dingen trekt onze aandacht en dan nemen we graag actie. Waarschijnlijk heel herkenbaar. Maar uiteindelijk maak je hiermee in je leidinggevende rol niet het verschil. Want je bent te weinig beschikbaar voor je team en zij worden niet beter in wat zij moeten doen. Dus waarom draai je het niet om?

Eerst je team en dan alle acties die nog overblijven…

Want wat gebeurt er dan?

Ook al voelt dit tegennatuurlijk, wat gebeurt er als je dit doet? Het omdraaien dat geeft juist structurele oplossingen en verlichting! Misschien niet gelijk, dus de ‘instant gratification’ moet je even missen. Maar als je hier bewust voor kiest, gaat het je al snel iets beters opleveren. Want als jij je team helpt hun werk zo goed mogelijk te doen, als je ze uitdaagt om zich verder te ontwikkelen, als je ze helpt steeds te verbeteren dan komen al die acties en problemen niet meer op je bordje. En niet eenmalig niet meer, maar telkens niet meer.

Wat betekent dit dus wel niet voor de lange termijn?

Zowel voor jou in jouw rol als voor je teamleden? En ook je team als geheel?

Als je eerst je team je tijd en aandacht geeft en investeert in hun ontwikkeling dan worden ze steeds competenter en zelfstandiger. En daarbij behalen ze ook nog eens de resultaten die je graag ziet. Misschien nog niet gelijk op het niveau wat je verwacht, maar hoe sneller je daarin investeert hoe sneller je er de vruchten van plukt.

Vrijheid en impact

Zie je wat voor vrijheid dit je geeft? Zie je als je het in je rol anders aanpakt wat voor impact dat heeft op je bedrijf en voor je eigen situatie? Investeer consistent in je teamleden op individueel niveau en als team als geheel en laat hen de acties uitvoeren en de problemen oplossen. Help ze het te doen zoals jij dat van ze verwacht. Voed ze op. Doe het dus niet voor ze als een uitvoerder, maar laat ze het zelf doen en neem de rol als begeleider en coach.

Dit is nu jouw goud

Dus mocht je je zorgen maken of jij je dan nog wel nuttig maakt: jazeker. Alleen waar jij eerst in de uitvoering zat, mag je dit nu overlaten aan anderen. Maar zij moeten wel op minimaal jouw niveau komen, want dat is wat je verwacht. Dus aan jou de taak om je senior- en leidersrol te vervullen. Om de club mee op sleeptouw te nemen en om ze te laten doen waartoe ze in staat zijn. Oftewel zorg dat je team volledig tot bloei komt. Daar ligt je goud!

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Zo ga je door het moeilijke heen om te krijgen wat je wil

Zo ga je door het moeilijke heen om te krijgen wat je wil

Het moeilijke doen, daar kiezen we liever niet voor. Liever de weg van de minste weerstand. Dan hoef je je niet oncomfortabel te voelen en heb je de stress niet. Het voelt veilig en een stuk prettiger. Maar je ontzegt jezelf er ook een heleboel mee, namelijk groei. In deze blog laat ik je zien waarom het juist waardevol is om door het moeilijke heen te gaan voor jou persoonlijk, maar vooral ook in je leidinggevende rol.

Het moeilijke doen, we doen het gewoon liever niet. Gewoon veilig en zonder spanning doen wat je kent, dat voelt het prettigst. Dus waarom alle spanning en stress opzoeken?

Toch doe je jezelf ermee te kort en ook je omgeving. Je blokkeert namelijk je persoonlijke groei en daarmee wat je kan bereiken, maar ook wat je voor anderen kan betekenen. En geef je op dit moment leiding dan zit het jezelf en je team enorm in de weg als niet groeit in je leiderschap.

Weet je nog…

Weet je nog dat je leerde lopen? Je kan het je van jezelf niet herinneren, maar je ziet het waarschijnlijk geregeld om je heen of bij je eigen kinderen. Je moest iets doen wat je nog nooit gedaan had. Het was zeker in het begin niet makkelijk. Het ging letterlijk met vallen en opstaan. Maar je bent het aan gegaan. Geen haar op je hoofd die dacht na de eerste val, dit doe ik toch maar niet. Je zette door, bleef proberen en daar ging je. Eerst nog wat onstabiel, maar daarna al snel rennend.

Nog lang niet uitgeleerd

En daarna zijn we als mens nog lang niet uitgeleerd. Hierna hebben we nog een hele weg te gaan. En gelukkig maar. Want ook al is groei en nieuwe dingen leren en proberen spannend, het maakt het ook interessant en leuk. Een leven zonder groei? Dat is toch een partijtje saai. Dus ook al hebben we vaak de reactie ‘oef, dat vind ik te eng, dat doe ik maar niet’ en praten we onszelf duizend excuses aan, als je er doorheen gaat, ligt er aan ‘de andere kant’ een hele mooie beloning te wachten… namelijk dat wat je het liefst wil.

Daag jezelf uit

Ik herken het. Jezelf inhouden en dingen omzeilen. Zo zei ik vroeger liever niets in de klas, want stel dat ik iets geks zei. Hield ik wel een spreekbeurt, maar alleen omdat het moest en leerde ik het verhaal gewoon helemaal uit mijn hoofd. Toch kreeg ik op een gegeven moment in de gaten dat ik dingen misschien eng vond, maar als ik ze aan ging, het daarna al minder werd en merkte ik ook dat als ik het dan vaker deed ik er al steeds beter in werd.

Ik zei mijn baan op

Zo zei ik mijn baan op (2 keer gedaan trouwens) omdat ik wist dat ik meer uit mijn werk wilde halen, al wist ik nog niet wat dat moest worden. Ben ik gaan ondernemen, terwijl ik daar geen kaas van had gegeten. Hiervoor moest ik een onzekere periode door en heb ik allemaal dingen moeten doen die ik spannend vond, maar ik ben gewoon begonnen. Ik ben webinars gaan geven. Met die spreekbeurt in het achterhoofd 🙂 niet het meest voor de hand liggend, maar ik ben het gaan doen en nu heb ik goede masterclasses staan die ik geweldig vind om te geven.

Super zichtbaar worden

Ik moest zichtbaar worden op social media met alle gedachten en overtuigingen als: waar moet ik het over hebben dan, wie zit er nou op mij te wachten, wat als ze het niet met me eens zijn? En toch ben ik begonnen. En ik ben video’s gaan maken. Ik op beeld en dan met mijn stem, verschrikkelijk. Ik heb ooit gezegd dat ik het het meest verschrikkelijke vond om te doen en dat ik niet kon begrijpen dat ik het ooit leuk kon vinden. Toch vind ik het nu helemaal prima en draai ik mijn hand er niet meer voor om. En hoe anders kom ik tegenwoordig over in een video, dan die eerste keer die 40 keer over moest?

Ook als leidinggevende bleef ik mezelf uitdagen

En ook in mijn leidinggevende rol bleef ik mezelf altijd uitdagen. Ik vond iemand aanspreken lastig, maar heb geleerd hoe je dit op een goede manier kon doen en bracht dat steeds meer in de praktijk. Ik vond 1 op 1 gesprekken heerlijk om te doen, maar mijn team als geheel meenemen en inspireren dat vond ik lastig en ingewikkeld. Ook dit ben ik steeds meer gaan doen en werd steeds makkelijker en natuurlijker.

Oncomfortabel hoort erbij

Nog steeds haat ik het dat ik altijd eerst de eerste fase van onbekwaam door moet als ik iets nieuws moet doen, want ik ben het liefst gelijk op niveau. Maar zo werkt het gewoon niet. Als je iets nieuws wil leren of een nieuwe situatie creëert, hoort die oncomfortabele fase erbij. En weet dat iedereen dit heeft. Beyoncé stond ook niet gelijk in een stadion van 50.000 man met een kick-ass show.

Mijn boodschap

Ook al voelt het ongemakkelijk, neem de eerste stappen om iets nieuws te leren. Om aan te gaan wat je in eerste instantie niet durft. Om wel te doen wat je weet dat het beste is, ook al voelt het eng en spannend. Maak de keuze en neem de eerste stappen. In je leidinggevende rol zal je moeten groeien. En je mag er in groeien.

Ondernemers zijn meestal geen geboren managers (of liever gezegd leiders). Niemand is gelijk die topleider. Iedereen, hoeveel talent je ook hebt, heeft een weg af te leggen. Leg je eigen weg af en ben niet te streng voor jezelf. Kies voor wat je te doen hebt. Leer wat je te leren hebt. Loop er niet voor weg. Laat je belemmerende overtuigingen je niet klein houden. Je hebt zoveel in je mars. Jij, gewoon jouw authentieke zelf, op jouw manier. En die is goed! Gebruik dus je volledige leiderschapspotentieel. Het enige wat je hoeft te doen:

Ga doen wat je te doen hebt

Oefen (gun jezelf elke keer een stapje beter)

En zo word je vanzelf competenter

en is er ineens veel meer mogelijk.

Dusss…waar wacht je nog op? 😉

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Zie je jezelf ook echt als CEO van je bedrijf of hou je je stiekem toch kleiner? Nergens voor nodig en je dient er je bedrijf niet mee. Hoe komt het dat veel ondernemers toch niet volledig hun leiderschap omarmen en wat kan je doen om wel die CEO te worden die je bedrijf (en jijzelf ook) nodig heeft? Dat lees je in deze blog.

Jezelf als CEO van je bedrijf kleiner houden en bescheiden blijven, ik kom het regelmatig tegen bij ondernemers en om eerlijk te zijn ik heb hier zelf ook mee gestoeid. Maar weet je, je dient er niemand mee. Dus waarom hier aan vast blijven houden?

Sterker nog, je creëert juist situaties die je liever niet hebt en waar je veel tijd, energie en vaak ook geld aan kwijt bent en op een gegeven moment vind je die management of leidersrol gewoon STOM/verschrikkelijk!

Blog Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Het lijkt zo makkelijk

Je bedrijf groeit, jij hebt het opgebouwd, jij bent de baas en je krijgt steeds meer personeel. Het wordt serieus. Maar hoe serieus neem jij je leidersrol? Want je bent nou eenmaal de CEO of je nu wil of niet. Vele ondernemers zie ik ermee stoeien. En dat heeft met een aantal dingen te maken.

Niet kiezen

Allereerst kiezen ze niet. Ze kabbelen mee op de groei van hun bedrijf, maar kiezen niet bewust voor hun leiderschap, voor hun rol en wat er nu eigenlijk van hun gevraagd wordt. Het overkomt ze en ze gaan mee in de waan van de dag en doen dan wat er op hun pad komt.

Niet investeren

Ten tweede, ze investeren niet. Ze investeren niet in de rol en wat er nu van hun gevraagd wordt. Zoals ik hiervoor al zei, ze laten zich meenemen in de flow van de dagelijkse gang van zaken en reageren daar op. Ze ontwikkelen ze zich niet qua kennis en vaardigheden om hun leiderschap te verstevigen.

Niet-helpende overtuigingen

Ten derde, ze hebben last van belemmerende overtuigingen. Het zijn gedachten als: ik zie mezelf niet als baas/CEO/manager, ik wil gewoon one of the guys zijn want dan willen ze hard voor me werken, ik ben geen leider, als ik niks doe gebeurt er niks. Er zijn in ieder geval genoeg overtuigingen die ze op hun plek houdt in plaats van laat door ontwikkelen.

Blog Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Geef jezelf en je bedrijf wat het nodig heeft

Een gemiste kans als je je hier niet uit los weet te maken. En weet dat je het zoveel makkelijker krijgt en er met je bedrijf zoveel meer mogelijk is als je het wel doet. Dus hoe word je nou die CEO die je bedrijf nodig heeft? Dit zijn de stappen die je kunt nemen:

1 Kies

Kies bewust en voor de volle 100% voor je CEO ofwel leidersrol. Omarm hem, ga hier volledig in staan. Niet een beetje erbij doen of nog twijfelen aan jezelf. Kies! Of kies dus om het niet te doen en het aan iemand anders over te laten die het 100% kan ownen.

2 Maak een plan

Als je hebt gekozen, maak dan een plan. Een plan waarbij je je business en je eigen rol van een afstand bekijkt. Waar staan jullie nu? Waar wil je naartoe? Wat is er nu van jou nodig in je rol? Wat moet jouw focus zijn? Hoe zorg je dat je team doet wat het moet doen? Enzovoorts. Welke stappen heb je te nemen om te komen waar je wil komen? En maak het dan weer klein: welke eerste kleine, eenvoudige stap kan dan vandaag al zetten? En maak het commitment dat je elke dag een of twee stappen zet.

3 Beslis wat je nodig hebt

Wat heb je nog nodig om je plan uit te voeren en te bereiken wat je wil? Waar heb je hulp bij nodig? Waar moet je meer over weten? Wie heb je nog nodig? Zorg dat je inzicht hebt in wie of wat je nodig hebt om daadwerkelijk te bereiken wat je wil.

4 Stuur elke week bij

Neem elke week, bijvoorbeeld op vrijdagochtend, een uur de tijd om te reflecteren op jezelf, om je resultaten, stappen en acties te evalueren en om bij te sturen. Je houdt voor ogen wat je wil bereiken. Je kijkt terug wat je gedaan hebt afgelopen week, welke stappen je persoonlijk hebt gezet, welke resultaten je hebt behaald, wat wel werkt en wat niet werkt en je bepaalt wat je meer moet doen, minder moet doen en waar je iets anders moet doen. En dat neem je mee in de volgende week.

Hou jezelf in ieder geval niet langer kleiner. Je hebt het in je. Maak het voor jezelf makkelijker en leuker en zorg dat je bedrijf en team het beste krijgen. Dit doe je door de CEO te worden die je bedrijf nodig heeft. Succes en enjoy!

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Pagina 1 van 1212345...10...Minst recente »